Portugalska - največja proizvajalka koles v EU

Portugalska je največja proizvajalka koles v EU. Zgolj okoli enega njenega mesta je skoncentrirana večina proizvajalcev koles in njihovih komponent.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Ob nastopu pandemije in spremljajočih ukrepov za njeno zajezitev se je življenjski slog Evropejcev bistveno spremenil. Številni zaposleni so začeli delati od doma, družabno življenje je bilo naenkrat zelo okrnjeno. Ker so imeli naenkrat več prostega časa, so se začeli ljudje bolj zatekati v naravo, kar je sprožilo val povpraševanja po športnih rekvizitih, med drugim tudi po kolesih.

Od začasne ustavitve proizvodnje do izjemne rasti povpraševanja

Rui Mendes, direktor portugalskega podjetja Rodi, enega največjih evropskih proizvajalcev koles na svetu, je za BBC dejal, da so začele ob pojavu pandemije številne stranke odlagati z naročili. Vladalo je namreč stanje negotovosti, kaj se bo zgodilo. V podjetju so se zato odločili, da ustavijo proizvodnjo, 300 zaposlenih pa si je takoj vzelo tritedenski dopust.

image_alt
Video: Samovozeči kmetijski robot z laserji uničuje plevel

Skrbi, kako bo s poslovanjem v prihodnje, pa so se kmalu razblinile. Že mesec dni po prihodu pandemije se je povpraševanje po kolesih drastično povečalo. Naročila so se podvojila, trg je eksplodiral, za BBC pojasnjuje Mendes. Leta 2020 so tako v podjetju prodali 500.000 koles in tri milijone kolesnih platišč, kar predstavlja glede na predhodno leto 35-odstotno povečanje prodaje.

João Filipe Miranda, direktor podjetja Miranda, še enega portugalskega podjetja, ki se ukvarja z izdelavo komponent za kolesa, je za BBC prav tako potrdil zadovoljstvo s prodajo koles v času pandemije. Prihodki podjetja naj bi letos dosegli 27 milijonov evrov, kar je po njegovih besedah največ od leta 1940. Miranda je dejal, da je v primerjavi s konkurenčnimi azijskimi trgi Portugalska znana po kakovosti koles, ponuja pa tudi krajše dobavne roke.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

»Pandemija je sektorju prinesla nove priložnosti in je na koncu spodbudila bolj zdrav življenjski slog po vsej Evropi,« je situacijo komentiral Gil Nadais, generalni sekretar trgovinskega oddelka za portugalski kolesarski sektor. Kot je dodal, se pričakuje, da se bo letošnji izvoz v industriji povečal za 20 do 30 odstotkov.

Portugalska – največja proizvajalka koles v Evropski uniji

Portugalska je sicer znana kot največja proizvajalka koles v Evropski uniji. Od v lanskem letu skupaj proizvedenih 12,2 milijona koles v Evropski uniji je bila ta po podatkih Eurostata zaslužena za 2,6 milijona koles. Na drugo mesto se uvršča Italija z 2,1 milijona, na tretje pa Nemčija z 1,3 milijona proizvedenih koles. Med prvih pet se na lestvico uvrščata še Poljska in Nizozemska.

Zanimivo je, da je večina kolesarske industrije na Portugalskem skoncentrirana okoli enega majhnega mesta Agueda. Ta se nahaja približno 75 kilometrov južno od Porta. V njem in v njegovi okolici se nahaja več kot 60 tovarn, v katerih je skupaj zaposlenih nekaj manj kot 8000 ljudi.

image_alt
V Singapurju strog nadzor prebivalcev kar z roboti

Večina portugalskih proizvajalcev sicer nima lastnih blagovnih znamk, ampak izdelujejo kolesa in komponente, ki jih dobavljajo tujim podjetjem. Eden največjih proizvajalcev na Portugalskem, RTE, tako proizvaja kolesa za francoski Decathlon. Podjetje FJ Bikes Europe proizvaja kolesa, ki jih nato dobavlja tajvanskemu podjetju, ki jih nato prodaja končnim uporabnikom, poroča BBC.

Portugalci sicer ironično ne veljajo za posebej navdušene kolesarje. Vendar pa poročila kažejo, da se je tudi med njihovimi državljani v času pandemije povečala prodaja koles, vključno z električnimi, in sicer za četrtino, še piše na spletni strani BBC.

image_alt
Finska zaradi nevarnosti omejuje uporabo električnih skirojev

Več iz rubrike