Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Omanu (1/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Oman.
Fotografija: Oman, zastava države. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Oman, zastava države. Foto: Shutterstock

Lepotica Arabskega polotoka se ponaša s pokrajinami, ob katerih ostanemo brez besed. Dolga obala s čudovitimi plažami in toplim morjem. Zanimiva tradicionalna kultura in večni nasmehi na obrazih domačinov. Izjemna strateška lokacija na skrajnem jugovzhodu Arabskega polotoka tik ob pomembnih pomorskih poteh je bila in je še vedno ključnega pomena pri oblikovanju zgodovine in kulture. Sultanat Oman je zelo mirna in disciplinirana država. Spada med stabilne, bogate in napredne arabske države ter velja za tesno zaveznico Zahoda. Njeno upravljanje je dobro, vendar mora pritegniti več vlagateljev, da bo država lahko še bolj rasla.

Oman je država na jugovzhodni obali Arabskega polotoka, ki se nahaja v jugozahodni Aziji, ob sotočju Perzijskega zaliva in Arabskega morja.

Na severozahodu meji na Savdsko Arabijo, na jugozahodu na Jemen in na Združene arabske emirate na severu. Morske meje deli z Iranom in Pakistanom. Na polotoku Musandam meji na Hormuško ožino in Perzijski zaliv. Prav tako meji na Arabsko morje in Omanski zaliv.

image_alt
Potni list katere države je najmočnejši na svetu?

Njegova obala je dolga 3165 kilometrov.

Pokrajine omanskega sultanata so zelo raznolike: fjordi polotoka Musandam, spektakularne gore Hajar, prostrane sipine puščav Rub al-Khali in Wahiba, bujno zeleni Dhofar, rodovitna obala Batinah in sodobna prestolnica Muscat. Puščava in polpuščava Omanskega zaliva je obalna ekoregija v Perzijskem zalivu in Omanskem zalivu v Omanu in Združenih arabskih emiratih na severovzhodnem robu Arabskega polotoka. V njegovi severni pokrajini prevladuje dramatično gorovje Hajar, najvišje med njimi je legendarni Jebel Shams, ki se nahaja na nekaj več kot 3000 metrih.

Oleandra in akacije je v izobilju

Pretežni del vegetacije sestavljajo raztresena drevesa Vachellia tortilis, veliki in majhni grmi ter trajne trave. Zahodni rob puščave, ki meji na pesek Rub' al-Khali, je pretežno zaznamovan s psamofilno vegetacijo. V Dhofarju rastejo kokosove palme, v hribih pa kadilo. Oleandra in sort akacije je v izobilju. Pšenica, ječmen in datljeva palma so le nekatere izmed rastlinskih vrst, ki so bile temeljnega pomena za način življenja in blaginjo Omana. Avtohtoni sesalci vključujejo geparda, hijene, lisice, volka in zajca. Med ptice spadajo arabska jerebica, rdečkasta jerebica chukor in muškatna jereka.

image_alt
Najdražje restavracije z Michelinovimi zvezdicami

Cvetlična zvezda Sabi, kudu, lažna azaleja, lilija Impala ali puščavska vrtnica (Adenium obesum) je uradni nacionalni cvet, žival pa je arabski oriks. V Omanu ni rek. Majhno število wadijev (plitvih vodotokov) pa najdemo v gorovju Al Hajar in njihovem vznožju. V državi prav tako ni jezer, sta pa dve veliki območji solin; eno v zahodni osrednji regiji in drugo nasproti otoka Maşīrah ob vzhodni obali.

Oman ima subtropsko suho podnebje s poletnimi monsuni in vročimi, prašnimi vetrovi. Povprečna letna količina padavin se giblje od 150 mm do 300 mm na severu, medtem ko se giblje od 50 mm do 150 mm na jugu. Najboljši čas za obisk je med oktobrom in aprilom, ko so temperature prijetne (25-30 stopnj Celzija), medtem ko je od maja do septembra zelo vroče. v Ras al Jinzu je mogoče videti želve.

Muscat, Oman. Foto: Shutterstock
Muscat, Oman. Foto: Shutterstock

Muslimanska država z velikim deležem hindujcev

Njegova površina znaša 309.501 km² in ima 5,107 milijona prebivalcev. Oman je muslimanska država, vendar je približno 13 % prebivalstva hindujcev. Tri četrtine muslimanov je Ibadi (privrženci Abd Alaha ibn Ibada) – islamska šola, ki prevladuje v Omanu, ki jo pogosto obravnavajo kot strpno sekto islama. Preostala četrtina je sunitskih muslimanov (sunitov) – največja denominacija islama in tradicionalistična veja, vendar je nekaj tudi šiitov.

Islam je uradna religija Sultanata Oman in njegovi prebivalci so bili eni izmed prvih ljudi, ki so prostovoljno sprejeli islam okoli leta 630 AD. Osnovni zakon v skladu s tradicijo razglaša, da je islam državna religija in da je šeriat vir zakonodaje. Prav tako prepoveduje diskriminacijo na podlagi vere in zagotavlja svobodo opravljanja verskih obredov, če to ne moti javnega reda. V Omanu je pomembna skupnost Sikhov. Etnično so raznoliki, prebivalstvo omanskih državljanov sestavlja veliko različnih etničnih skupin. Večino prebivalstva sestavljajo Arabci, pri čemer je veliko teh Arabcev govorcev jezika svahili in povratnikov s svahilske obale, zlasti z Zanzibarja.

Uradni jezik je omanska arabščina (znana tudi kot omanska arabščina Hadari). Gre za vrsto arabščine, ki se jo govori v gorovju Al Hajar v Omanu in v nekaj sosednjih obalnih regijah. To je najbolj vzhodno arabsko narečje. Kljub temu se v različnih delih Omana govori več kot osem jezikov; in sicer Mehri, Hobyót, Jabbali, Svahili, Balushi, Lawati, Harsusi, Bathari in Kamzari. Na srečo večine popotnikov je angleščina neuradni drugi jezik Omana in če bivate v katerem od večjih mest ali se celo odpravite na tradicionalne bazarje zunaj Muscata, boste verjetno naleteli na veliko angleško govorečih domačinov. Valuta je omanski rial (OMR) in znaša 2,37 evra. Himna se imenuje »Ya Rabbana Ehfid Lana Jalalat Al Sultan«, domena .om, klicna številka pa se glasi +968, medtem ko je številka za nujno pomoč 9999. Po srednjeevropskem časovnem pasu so tri ure pred Slovenijo.

Glavno in največje mesto je Muškat. Je središče velikega metropolitanskega območja, pri tem pa Oman nima administrativne kategorije mest, zato ni znano, koliko prebivalcev je v samem Muškatu. S sosednjimi naselji pravzaprav tvori enotno mesto, ki se razprostira skoraj neprekinjeno v razdalji približno 300 km ob obali Omanskega zaliva na severu države in predstavlja najgosteje poseljeno območje v državi.

image_alt
Najvarnejša mesta za solo popotnice na svetu

Zgodovina Omana - zgodba o junaštvu, modrosti in vdanosti do domovine

Zgodovino Omana bi lahko opisali kot zgodbo o junaštvu, pogumu, modrosti, patriotizmu, ljubezni in vdanosti do domovine. Oman je imel strateško lokacijo, saj gleda na Arabsko morje, Omansko morje in Arabski zaliv. Prav tako nadzoruje Hormuške ožine, ki so med najpomembnejšimi strateškimi točkami v regiji in povezuje Arabski zaliv z Omanskim morjem. Tukaj je vstopna točka za vse ladje, ki prihajajo z Indijskega oceana. Al Wattih je eno izmed prvih naseljenih mest. Sodobna arheološka odkritja kažejo, da so se ljudje tam naselili že v kameni dobi, torej pred več kot 10.000 leti. Babilonci in Asirci so se naselili v Omanu, ker so želeli imeti nadzor nad potjo trgovinsko povezane Azije do obale Sredozemskega morja.

Osnovni zakon države, ki ga je razglasil Njegovo Veličanstvo Sultan Qaboos leta 1996, je omanska ustava in zagotavlja pravni okvir za razvoj in izvajanje vse zakonodaje in vladne politike.

image_alt
Mladi Kitajci se upirajo tradicionalnim dolgim delovnikom

Pravni sistem v Omanu je sestavljen iz mešanice anglosaškega običajnega prava in islamskega prava (šeriatsko pravo). Vera v držvi je islam, islamski šeriat pa je osnova zakonodaje (2. člen ustave).

Politika Omana poteka v okviru absolutne monarhije, pri čemer je omanski sultan vodja države in vlade. Je de facto šef države. Monarhija je dedna in monarhov kabinet imenuje prav on. Državljani Omana lahko glasujejo za poslance. Haitham bin Tariq Al Said je trenutni sultan, ki vlada od 11. januarja 2020.

Oman je član ABEDA, AFESD, AMF, GCC. Prav tako si je zagotovil članstvo v ECOSOC za obdobje 2022–2024, potem ko je prejel večino glasov. Poleg tega Oman ohranja dobre odnose z Iranom, svojo severovzhodno sosedo čez Omanski zaliv, državi pa si redno izmenjujeta delegacije. Oman je aktiven član mednarodnih in regionalnih organizacij, zlasti Arabske lige in Sveta za sodelovanje v Zalivu.

Več iz rubrike