Potni list katere države je najmočnejši na svetu?

Položaj države na lestvici se določi na podlagi vsote števila držav, za vstop v katere vizum ni potreben ali se ga lahko pridobi na meji.
Fotografija: Potni listi. Foto: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Potni listi. Foto: Tomi Lombar/Delo

Na vprašanje, postavljeno v naslovu, je enostavno odgovoriti, pravijo strokovnjaki iz globalno delujočega finančnega svetovalnega podjetja Arton Capital. Njegovi predstavniki namreč nenehno spremljajo, v koliko držav lahko imetnik potnega lista določene države vstopi brez vizuma, v koliko državah lahko brez težav dobi vizum na meji, ter za koliko držav mora vnaprej zaprositi za vizum in ga pridobiti. V začetku tega leta je bil potni list Združenih arabskih emiratov (ZAE) na vrhu njihove lestvice, imenovane Passport Index (Indeks potnih listov).

Imetnik potnega lista ZAE lahko vstopi v 161 držav, ne da bi pred tem zaprosil za vizum. Od teh 161 lahko v 108 držav potuje brez vizuma, v 53 državah pa lahko vizum pridobi na meji. Za vstop v preostalih 37 držav sveta mora imetnik potnega lista ZAE vizum predhodno pridobiti.

Passport Index razvršča potne liste 199 držav; vključno s šestimi ozemlji s posebnim statusom, ki niso popolnoma suverene države, izdajajo pa svoje potne liste. Položaj na lestvici se določi na podlagi vsote števila držav, za vstop v katere vizum ni potreben ali se ga lahko pridobi na meji. Na Passport Indexu je zato potni list ZAE prejel vsega skupaj 161 točk (108 + 53).

image_alt
Znanstveniki v bližini našega Osončja odkrili Zemlji podoben planet

Kot gostitelji razstave EXPO 2020 Dubaj, ki je odprta do marca letos, so ZAE to svetovno razstavo izkoristili kot sredstvo za krepitev svojih mednarodnih odnosov in svojega potnega lista. ZAE so subvencionirali razstavne paviljone gospodarsko manj razvitih držav v zameno za podpis dvostranskih sporazumov o medsebojni odpravi vizumov. Ta strategija se je izkazala za smiselno, pravijo v Arton Capitalu. EXPO v Dubaju je svetovna razstava, na kateri ima prvič vsaka država svoj poseben paviljon. Skupno jih je 192. To razstavo obišče tudi rekordno število obiskovalcev. Vzporedno z organizacijo svetovne razstave so ZAE skočili na prvo mesto na Passport Indexu in so zdaj edina arabska država, ki se je na tem seznamu visoko uvrstila. Potni listi vseh drugih arabskih držav so veliko šibkejši.

Na drugem mestu svetovne lestvice najmočnejših potnih listov je Italija. Imetnik italijanskega potnega lista lahko pride na meje 158 držav brez predhodno odobrenega vizuma; za 115 držav vizuma ne potrebuje, pri obisku 43 držav pa ga dobi na meji.

Tretje mesto si delijo države s po 157 točkami; najprej Nemčija (116 + 41), nato Švedska, Nizozemska in Finska (po 114 + 43). V četrti najboljši skupini so države s 156 točkami; najprej Danska, Avstrija, Luksemburg in Francija (vsaka s 113 + 43), nato Poljska (111 + 45), potem Švica (110 + 46), Južna Koreja (109 + 47) in Nova Zelandija (104 + 52).

Dubaj, ZAE. Foto: Shutterstock
Dubaj, ZAE. Foto: Shutterstock

Slovenija v skupini z baltskimi državami, Islandijo in Kanado

V peti skupini so s 155 točkami Belgija, Španija, Portugalska, Češka, Norveška, Madžarska in Velika Britanija. V šesti skupini so s 154 točkami Malta, Irska, ZDA in Avstralija. V sedmi skupini so države s po 153 točkami; Grčija, Japonska in Slovaška.

Slovenija je v osmi skupini med državami, ki imajo po 152 točk na Passport Indexu. Lastnik slovenskega potnega lista gre lahko brez vizuma v 107 držav, za 45 držav pa ga dobi na meji. V tej skupini so še Litva, Islandija, Estonija, Latvija in Kanada. Na splošno je potni list Republike Slovenije 34. najmočnejši na svetu. To je v svetovnem merilu relativno dober položaj, lahko pa bi bil še boljši, o čemer pričajo Poljska, Češka in Madžarska, ki so hkrati s Slovenijo postale članice EU. Ne smemo pa pozabiti, da te države niso le veliko večje od Slovenije, ampak tudi veliko starejše, z večjimi diplomatskimi izkušnjami.

image_alt
Delo in delovno okolje na Kitajskem

Na dnu lestvice Passport Indexa se je uvrstil Afganistan, država z najšibkejšim potnim listom. Dosegel je le 36 točk; imetnik afganistanskega potnega lista lahko v štiri države potuje brez vizuma, v 32 državah pa ga dobi na meji. Ne veliko boljšem sta potna lista Iraka in Sirije s po 37 točkami (oba imata 5 + 32). Nad njima sta dve državi s po 40 točkami; Pakistan (6 + 34) in Somalija (8 + 32).

Jemen (8 + 33) ima 41 točk, Palestinska ozemlja 45 točk (10 + 35), Mjanmar, Severna Koreja, Eritreja, Nepal in Iran pa imajo po 47 točk. Po 48 točk imajo Sudan, Libija in Vzhodni Kongo. Zahodni Kongo in Etiopija imata po 49 točk, Nigerija pa 50 točk. Na splošno so na Passport Indexu slabše uvrščene številne države iz Afrike, Azije in Oceanije, kot tudi nekatere karibske države.

Več iz rubrike