Delo in delovno okolje na Kitajskem

Kaj je značilno za delovno okolje na Kitajskem? Kakšne so navade, način komunikacije in delovni čas?
Fotografija: Kitajci. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Kitajci. Foto: Shutterstock

Podjetje lahko doseže želene cilje predvsem po zaslugi zaposlenih, ki zanj delajo. Pri tem se pogosto podcenjuje delovno okolje. Delovno okolje, v katerem so zaposleni motivirani in delajo z veseljem, omogoča, da dajo vse od sebe in rastejo skupaj z organizacijo. Vodstvo mora ponuditi pozitivno delovno okolje, kjer se zaposleni lahko osredotočijo na svoje delo. Kakšna je delovna kultura na Kitajskem in kakšne so razlike v primerjavi z delovno kulturo na Zahodu?

image_alt
Kitajci gradijo mesto prihodnosti

Hierarhija na delovnem mestu

Hierarhija je na Kitajskem zelo pomembna, zato ni čudno, da je zastopana tudi na delovnem mestu. Zaposleni vedo, da je pomembno upoštevati smernice in navodila, ki jih daje nadrejeni. Na Kitajskem je najbolje poslušati svojega šefa in nato opraviti nalogo po svojih najboljših močeh. Deljenje mnenj in predlogov je zaželeno šele takrat, ko je dosežena določena raven sposobnosti in zaupanja.

Zaščita informacij o strankah ali procesih znotraj podjetja ali med različnimi oddelki se na Kitajskem šteje za zelo pomembno. Foto: Pixabay.
Zaščita informacij o strankah ali procesih znotraj podjetja ali med različnimi oddelki se na Kitajskem šteje za zelo pomembno. Foto: Pixabay.

Delovni čas

Na mnogih delovnih mestih na Zahodu je delovni čas fiksen; običajno traja osem ur na dan z občasnimi nadurami. Na Kitajskem je situacija drugačna. Delo poteka izven delovnega časa, zlasti v podjetjih, ki spadajo v tehnološki sektor. Šteje se celo za nekaj običajnega, da podjetja v fazi zaposlovanja vprašajo sogovornika, če je ta na voljo za nadurno delo. Zanimivo je, da je kitajska vlada sicer sprejela zakon, ki nalaga, da zaposleni delajo le osem ur na dan. Ker so nadure na delovnem mestu na Kitajskem nekaj vsakdanjega, je za pisarniške delavce sprejemljiv tudi popoldanski dremež.

Dremanje na delovnem mestu je sprejemljivo

Medtem ko je v podjetjih na Zahodu spanje na delovnem mestu kaznivo in se ne tretira kot nekaj dobrega, je na Kitajskem dremež sprejemljiv. Normalno je videti kolege, ki po kosilu spijo 20-30 minut in se nato vrnejo na delo. Podjetja in menedžerji se zaradi tega običajno ne pritožujejo, saj na dremež gledajo kot na kompromis, da zaposleni lahko delajo dolge ure, navaja Hrone.

Odnosi so na Kitajskem zelo pomembni

Odnosi so na Kitajskem zelo pomembni, kar je običajno vidno tudi na delovnem mestu. Ko vam sodelavci naredijo uslugo, jo morate običajno vrniti. Pomembno je tudi pokazati, da ste vključeni v ekipo ter v njej pripravljeni sodelovati in delati za doseganje dobrih rezultatov. Nič nenavadnega ni po službi videti sodelavcev, ki se družijo, potujejo ali si izmenjujejo darila. Če se ne odzovete na njihova vabila, se jim lahko hitro zdite preveč sebični. V družbi, kjer je kolektivizem pomembnejši od individualizma, je dobro poskrbeti za to, da se vklopite v družbo.

Odnosi so pomemben koncept na Kitajskem, ki je običajno viden tudi na delovnem mestu. Foto: Pixabay.
Odnosi so pomemben koncept na Kitajskem, ki je običajno viden tudi na delovnem mestu. Foto: Pixabay.

Pomen nazivov na Kitajskem

Hierarhija na Kitajskem ima velik vpliv tudi na vedenje zaposlenih do menedžerjev. V zahodni kulturi je manj poudarka na nazivih in obstaja tendenca, da se člani ekipe postavljajo na enako raven, medtem ko so na Kitajskem zelo spoštovani nazivi delovnih mest. Zaposleni na sestankih upoštevajo vizijo in ideje vodje ter spoštujejo naziv delovnega mesta posameznika.

Skromnost na delovnem mestu

Koncept, ki je povezan s kolektivizmom kitajske družbe, je ponižnost, ki je že tisočletja del kitajske kulture. V državi je skupinski uspeh nadrejen individualnemu.

996 delovna kultura na Kitajskem

Delovna kultura 996 je bilo na Kitajskem uvedena, ko je ustanovitelj Alibabe Jack Ma začel spodbujati zaposlene, da delajo z večjim naporom in dlje za doseganje boljših rezultatov. 996 pomeni delo od 9. ure zjutraj do 9. ure zvečer šest dni v tednu. Zaposlene v večini tehnoloških podjetij se spodbuja ali se od njih zahteva, da v delo vložijo dolge, neplačane ure. S tem pokažejo predanost svojemu delu in zvestobo podjetju. Na srečo je čedalje več podjetij, ki upoštevajo zakon na Kitajskem, v katerem je jasno navedeno, da je standardni delovni čas dolg osem ur na dan in znaša 40 ur na teden. podjetja morajo pri tem omejiti nadure na 36 ur na mesec.

image_alt
Zakaj je hibridno delo tako utrujajoče?

Kitajci kot vodje

Dobro je razumeti razlike med zahodnim in vzhodnim vodstvenim slogom. Kot smo že povedali, je Kitajska zelo hierarhična država, kjer zaposleni v javnosti običajno ne izkazuje razočaranja ali nestrinjanja z neposrednim nadrejenim. Koncept »obraza« je globoko zakoreninjen v kitajski kulturi, zato tudi kitajski menedžerji ne kažejo javno s prstom napak, ki jih je zaposleni naredil, temveč povedo svoje mnenje na štiri oči.

Zaupnost

Zaščita informacij o strankah ali procesih znotraj podjetja ali med različnimi oddelki se na Kitajskem šteje za zelo pomembno. Na Kitajskem velja za nespoštljivo, če druge oddelke prosite za informacije, če vam jih sprva ne zaupajo.

Hierarhija na Kitajskem ima velik vpliv tudi na vedenje zaposlenih z menedžerji. Foto: Shutterstock. 
Hierarhija na Kitajskem ima velik vpliv tudi na vedenje zaposlenih z menedžerji. Foto: Shutterstock. 

Koncept harmonije

V zahodni kulturi so menedžerji in zaposleni pogosto spodbujeni, da dajejo predloge in mnenja za rešitev težav. Na sestankih lahko kdo poda kar nekaj možnih predlogov. Na Kitajskem se tak odnos pogosto dojema kot znak razkazovanja in lahko povzroči neskladja v ekipi.

Kitajski komunikacijski slog je posreden

Za konec pa se dotaknimo še komunikacije na Kitajskem. Cilj komunikacije v kitajskih pisarnah in med različnimi oddelki je običajno graditi odnose. Na Zahodu se po drugi strani komunikacija uporablja predvsem za izmenjavo informacij. Voditelji na Kitajskem običajno govorijo manj neposredno in od njih je težko dobiti več informacij. Če želite dobiti več informacij od »molčečih« Kitajcev, je v tem primeru še najboljši pristop pogovor z različnimi zaposlenimi in menedžerji.

image_alt
Slovenski delodajalci napovedujejo zvišanje plač

Več iz rubrike