Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Mozambiku (1/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Mozambik.
Fotografija: Mozambik. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Mozambik. Foto: Shutterstock

Mozambik je bogat z naravnimi viri, biološko in kulturno raznolik in s tropskim podnebjem. Njegova obsežna obala ločuje celinsko Afriko od otoka Madagaskar in ponuja nekaj najboljših naravnih pristanišč v Afriki. Znan je po svojih divjih živalih in čudovitih plažah. Je nekdanja portugalska kolonija in je bil središče trgovine s sužnji do leta 1878. Čeprav prevladuje visoka neizobraženost prebivalstva, se ponaša z enim najvišjih letnih stopenj rasti in najbolj svobodnim gospodarstvom v letu 2021.

Mozambik, ki ga imenujejo 'biser Indijskega oceana', se nahaja med Tanzanijo na severu in Južno Afriko.

Meji na Tanzanijo, Malavi, Zambijo, Zimbabve, Južno Afriko in Esvatini. Njegova dolga obala Indijskega oceana, dolga 2500 kilometrov, je obrnjena proti vzhodu do Madagaskarja.

Ima najdaljši del obale Indijskega oceana v Afriki z verjetno najbolj neokrnjeno obalo.

Država je večinoma obalna nižina z vzpetinami v središču, visokimi planotami na severozahodu in gorami na zahodu. Severni del Mozambika je najbolj razgiban.

image_alt
Delo in delovno okolje na Kitajskem

Razdeljen na dve glavni topografski regiji

Razdeljen je na dve glavni topografski regiji: severno od reke Zambezi, ki teče skoraj skozi osrednji Mozambik, je ozka obala in mejna planota, ki se nagiba navzgor v hribe in vrsto razgibanih višav, kot sta Angonia Highlands in Lichinga Highlands. Tropska jugovzhodna afriška država Mozambik je dom raznolike mešanice deževnih gozdov, sušnih travnikov in vodnih ekosistemov. Monte Bazinga je najvišja gora. Nahaja se v gorovju Chimanimani, na meji med Zimbabvejem in Mozambikom v čezmejnem parku Chimanimani v provinci Manica. Njegova višina znaša 2440 metrov nad morsko gladino.

V Mozambiku živijo sloni, bivoli, gnuji, zebre, palapale, povodni konji, levi, krokodili, njali in druge južnoafriške vrste divjadi ter skoraj 500 vrst ptic. Nacionalna roža je Bella Beambika, žival pa je afriški slon. Tipi vegetacije vključujejo habitate gozdov, savanskih gozdov, travnikov in mokrišč.

Mozambik je bogat z rekami, od tega jih je po vsej državi 25. Mnoge izmed njih tečejo iz zahodnega visokogorja v Indijski ocean ali v Mozambiški kanal na vzhodu. Jezero Malavi, znano tudi kot jezero Nyasa v Tanzaniji in Lago Niassa v Mozambiku, je  veliko afriško jezero in najjužnejše jezero v sistemu vzhodnoafriških razpok, ki se nahaja med Malavijem, Mozambikom in Tanzanijo. Mozambiški tok je relativno topel površinski tok zahodnega Indijskega oceana. Jugovzhodni pasati pomikajo Indijski južni ekvatorialni tok proti vzhodni obali Afrike, od katere je zaradi vrtenja Zemlje usmerjen proti jugu, da sledi obrisu celine in njenega epikontinentalnega pasu.

Mozambik. Foto: Shutterstock
Mozambik. Foto: Shutterstock

Podnebje je subtropsko z vročo in deževno sezono od novembra do marca ter suho sezono od aprila do novembra s temperaturami med 25 in 32 stopinj Celzija. Najboljši čas za obisk je med septembrom in novembrom. To je najboljše obdobje za opazovanje divjih živali in selitve kitov. Vreme je mirno in toplo, temperature pa med 27 in 32 stopinj Celzija.

Površina države znaša 801.590 kvadratnih metrov in ima 31,26 milijona prebivalcev. Od tega je 26,2 odstotka državljanov rimokatolikov, 18,3 odstotka muslimanov, 15,1 odstotka sionističnih kristjanov, 14,7 odstotka evangeličanov/binkoštov, 1,6 odstotka anglikanov in 4,7 odstotka Judov, hindujcev in bahajev ter 13,4 odstotka ostalih. Prevladuje katoliška vera.

Država je razdeljena na 12 škofij, vključno s tremi nadškofijami. V Mozambiku obstajajo štiri glavne etnične skupine, od katerih lahko vsako razdelimo na manjše skupine (islam, svahili), večina pa spada v etno-jezikovno družino Bantu. V etnične skupine spada velik del prebivalstva. Te vključujejo Shangaan, Chokwe, Manyoka, Sena in Makua. Dva odstotka državljanov se identificirata za belce. V Mozambiku se govori več kot 40 jezikov. Portugalščina je uradni jezik države, vendar ga govori le približno polovica prebivalstva (le bolj izobraženi). Drugi najbolj govorjeni primarni jeziki v Mozambiku so Makhuwa, Changana, Nyanja, Ndau, Sena, Chwabo in Tswa. Poleg tega je v Mozambiku mogoče najti več kot 60 različnih narečij jezikov Bantu. Angleško se na splošno govori v hotelih in kočah na plaži.

Valuta je mozambiški metikal (MZN) in znaša 0,014 evra. Himna se imenuje »Pátria Amada«, domena .mz, klicna številka pa se glasi +258, medtem ko je številka za nujno pomoč 112. Po srednjeevropskem časovnem pasu so eno uro pred Slovenijo.

image_alt
Ob selitvi v novo hišo odkrili zaklad

Glavno mesto je Maputo

Maputo je glavno mesto in s približno 1,2 milijona prebivalcev največje mesto v tej vzhodnoafriški državi. Njegovo pristanišče je eno najpomembnejših na vzhodni obali Afrike in predstavlja gonilo lokalne ekonomije, vidnejšo vlogo pa imajo še prehrambena in tekstilna industrija, ladjedelništvo ter izdelava cementa.

Po več kot štirih stoletjih portugalske vladavine je Mozambik leta 1975 pridobil neodvisnost in kmalu zatem postal Ljudska republika Mozambik. Po samo dveh letih neodvisnosti se je država spustila v intenzivno in dolgotrajno državljansko vojno, ki je trajala med letoma 1977 in 1992. Portugalci so državo poimenovali po otoku Mozambik.

Ustava Mozambika je temeljni zakon, ki ureja Mozambik. Sprejet je bil 21. decembra 2004, nato pa spremenjen leta 2007.

Pravni sistem Mozambika velja za civilno pravo (vsaj formalni pravni sistem), zakonodaja pa je primarni vir prava. Sodišča svoje sodbe temeljijo na zakonodaji in ni zavezujočega precedensa, kot ga razumejo sistemi običajnega prava.

Je ustavna republika s predsedniškim sistemom in unitarna država, katere predsednik je Filipe Nyusi.

image_alt
Kraljevi par morda kmalu v pozabljeno graščino britanske kraljice

Parlament je zakonodajni organ Mozambika, ki ima pooblastilo za sprejemanje zakonov o vseh zadevah z navadno večino (razen če je v ustavi določeno drugače).

V politiki je uveljavljen dvostrankarski sistem, kar pomeni, da obstajata dve prevladujoči politični stranki, ki jima je težko doseči volilni uspeh pod zastavo katerekoli druge stranke.

Republika Mozambik je članica afriške, karibske in pacifiške skupine držav (AKP), skupine Afriške razvojne banke (AfDB) in Afriške unije (AU).

Je tudi član Gibanja neuvrščenih in se uvršča med zmerne članice Afriškega bloka v Združenih narodih in drugih mednarodnih organizacijah.

Leta 1995 se je pridružil Commonwealthu in postal prva država članica, ki nikoli ni imela ustavne povezave z Združenim kraljestvom ali drugo državo Commonwealtha.

Več iz rubrike