Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Bermudi (1/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Bermudo.
Fotografija: Bermuda. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Bermuda. Foto: Shutterstock

Rožnati otok, ki je barvo dobil od ene glavnih sestavin peska, zdrobljenih koral in školjk, se nahaja približno 970 kilometrov vzhodno od najbližjega dela celina, Severne Karoline v ZDA. Ne spada med Karibe, ampak se nahaja 1450 kilometrov severno od njih. Med Karibskimi in Bermudskimi otoki se izvajajo redni letalski ali ladijskih prevozi le iz ZDA, Kanade in Velike Britanije. Na ozemlju Bermude, katere površina znaša 21 kvadratnih kilometrov, je preživljalo medene tedne že mnogo parov; več kot 25.000, če smo natančni.

Bermuda je eden od kotičkov skrivnostnega Bermudskega trikotnika. V njeni neposredni bližini, v vodah Atlantika, se nahaja več kot 300 ladijskih razbitin. Prav zaradi številnih potopljenih ladij se je za Bermude začel širiti mit, da na tem območju delujejo nekakšne skrivnostne sile in energije, ki naj bi bile odgovorne za potope številnih ladij. Kasneje se je izkazalo, da je do številnih potopov prišlo iz povsem naravnih razlogov.

Na nekaterih priljubljenih otoških destinacijah so turisti in prebivalci ločeni, letovišča pa se nahajajo na precej oddaljenih območjih, daleč stran od mest in vasi. To ne velja za Bermudo, kjer številne turistične točke naseljujejo prijazni domačini. Območje ponuja osupljiva igrišča za golf, možnost za številne vodne športe ter neverjetne znamenitosti.

Osnovne značilnosti države

Bermuda je samoupravno britansko čezmorsko ozemlje v zahodnem severnem Atlantskem oceanu. To je arhipelag sedmih glavnih otokov in približno 170 dodatnih (imenovanih) otočkov in skal, ki se nahaja približno 650 milj (1050 kilometrov) vzhodno od rta Hatteras (Severna Karolina, ZDA). Gre za del Severne Amerike, poleg St. Pierre in Miquelon, Kanade in Grenlandije.

image_alt
Inovativna naprava za čiščenje oceanov

Najbližja kopenska masa je Cape Hatteras v Severni Karolini, ki se nahaja približno 1030 kilometrov zahodno-severozahodno. Čeprav se običajno omenja v ednini (tj. Otok, Skala in Bermuda), je ozemlje sestavljeno iz približno 138 otokov s skupno površino 57 kvadratnih kilometrov.

Mnogi domnevajo, da so Bermudi del karibskih otokov. To ne drži. Bermuda je otok v severnem Atlantiku in britansko čezmorsko ozemlje z neodvisnim upravljanjem.

Bermuda je dolga približno 34 kilometrov in široka 2,8 kilometrov na najširši točki. Glavni otoki so združeni v obliki trnka in so povezani z mostovi. Največji otok je Main Island, ki je dolg 14 milj (22,5 kilometra) in širok 1,6 kilometra.

Bermudski trikotnik, znan tudi kot Hudičev trikotnik, je ohlapno opredeljena regija v zahodnem delu severnega Atlantskega oceana, kjer naj bi v skrivnostnih okoliščinah izginilo več letal in ladij.

Bermuda. Foto: Shutterstock
Bermuda. Foto: Shutterstock

Bermudska obala je posejana s polmeseci rožnatega peska, dramatičnimi kamnitimi formacijami in skritimi zalivi. Zanjo je značilen hribovit – čeprav ne gorski – teren. Zime na Bermudskih otokih so za razliko od tistih na karibskih otokih precej vlažne, bolj pogoste pa so tudi nevihte – verjetno zaradi močnega vpliva Atlantskega oceana. Na Bermudih je 34 gričev. Najvišji in najvidnejši je Sinky Bay Hill z nadmorsko višino 79 metrov.

Divje živali vključujejo Cahow, Longtail, White-eyed Vireo, Skink, želve, kite, vrsto polžev, drobne jamske kozice in druge rake. Zakon o zaščitenih vrstah Bermudskih otokov iz leta 2003 dovoljuje uvrstitev na seznam ogroženih vrst in obnovitvenih načrtov za aktivno posredovanje, da se poveča raven populacije. Sisyrinchium bermudiana, znana kot Bermudiana ali skupaj z drugimi predstavniki rodu kot modrooka trava, je cvet iz rodu Sisyrinchium (iz družine šarenice), ki je avtohtona v atlantskem arhipelagu in na britanskem čezmorskem ozemlju Bermudi. Rastlina se pojavi in ​​cveti spomladi. Nacionalna žival Bermudskih otokov je kit grbavec. Bermuda goji veliko svežega sadja; vključno z jagodami, surinamskimi češnjami, guavami, avokadom in bananami.

Čeprav na Bermudskih otokih ni sladkovodnih jezer ali rek, je območje bujno in zeleno zaradi stalno visoke količine padavin. Bermudi so eden najbolj severnih krajev, kjer najdemo korale. Grebeni, ki varujejo apnenčaste obale pred erozijo, so zaščiteni z zakonom.

image_alt
Države z največjim deležem žensk

Poltropski otok Bermuda ima blago podnebje. Izraz 'Bermuda high' je postal oznaka za sončne dni in jasno nebo. Zalivski tok, ki teče med otokom in Severno Ameriko, skrbi za ohranjanje zmernega podnebja. Ni deževne sezone in ni tipičnega meseca, ko bi bila količina padavin nadpovprečna.

Najboljši čas za obisk Bermudov je marca ali aprila, ko postanejo zmerne temperature prijetne za poležavanje na plaži (čeprav še ni dovolj toplo za kopanje). Cene hotelov v teh mesecih niso tako visoke kot v prometni sezoni na Bermudih, od maja do oktobra.

Površina Bermude znaša 53,2 kvadratnega kilometra, na območju je 63.903 prebivalcev. Prevladuje krščanstvo, približno šestina prebivalstva pa je anglikanske vere. Stopnja rasti prebivalstva na Bermudskih otokih je po svetovnih standardih nizka, primerljiva z ZDA. Manj kot petina prebivalstva je mlajša od 15 let. Versko raznolikost sestavljajo Anglikanci (23 odstotkov), rimskokatoličani (15 odstotkov), afriški metodistični škofi (11 odstotkov), drugi protestanti (18 odstotkov), drugi (12 odstotkov), nepovezani (6 odstotkov), neopredeljeni (1 odstotek) in ateisti (14 odstotkov).

Trenutno je večina prebivalstva Bermudov temnopoltih, ki predstavljajo 54 odstotkov prebivalcev. Uradni jezik je angleščina, vendar se govori tudi nekaj portugalščine. Na otoku govorijo tudi španski jezik, vendar ga uporablja zelo malo prebivalcev. Ker je angleščina glavni jezik Bermudov, bo vsaka oseba, ki obišče državo, zagotovo razumela in svobodno komunicirala z domačini. Valuta je bermudski dolar (BMD) in znaša 0,86 evra. Mednarodna oznaka je RG/EGY. Himna se imenuje »Bog, reši kraljico«, domena je .bm, klicna številka se glasi +1 ali - 441, medtem ko je številka za nujno pomoč 911. Po srednjeevropskem časovnem pasu so pet ur za Slovenijo.

Clock Tower, Bermuda. Foto: Shutterstock
Clock Tower, Bermuda. Foto: Shutterstock

Glavno mesto je Hamilton, ki je teritorialno glavno mesto za čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva od Bermudov. Hamilton je finančno središče ozemlja ter glavno pristanišče in turistična destinacija. Tukaj je sedež vlade, ki vključuje stavbo parlamenta, vladno hišo na severu, nekdanjo hišo admiralitete kraljeve mornarice na zahodu (obe v Pembrokeu) in sedež garnizona britanske vojske v Prospect Campu na vzhodu. Metropola je mesto postalo leta 1897, pred posvetitvijo leta 1911 katedrale Najsvetejše Trojice (Angleška cerkev), ki je bila takrat v gradnji. Kasneje je bila zgrajena katoliška katedrala sv. Terezije. Danes je mesto s pogledom na pristanišče Hamilton predvsem poslovno okrožje z nekaj drugimi strukturami poleg poslovnih stavb in trgovin. 

Bermuda je britanska kolonija. V začetku 16. stoletja jo je odkril španski raziskovalec Juan de Bermúdez, v resnici pa je naseljena šele od leta 1609, ko se je britanska ladja Sea Venture razbila na grebenu ob obali Bermudskih otokov na poti v Jamestown v Virginiji. V treh letih je postalo območje britansko ozemlje in tako je ostalo do danes. Leta 1684 je postala kolonija britanske krone pod kraljem Charlesom II in Sir Robert Robinson je bil imenovan za prvega guvernerja kolonije. Suženjstvo je postalo kmalu normalen del življenja na Bermudih. Čeprav je večina sužnjev prihajala iz Afrike, je bilo med njimi tudi nekaj Indijcev. Še bolj zanimivo je dejstvo, da je ostala Bermuda od leta 1949 najstarejše britansko čezmorsko ozemlje.

Bermudska ustava je začela veljati 2. junija 1968. Bermuda ima parlamentarni sistem. Britanski guverner ima pridržana pooblastila na treh področjih; in sicer na področju zunanjih zadev, notranje varnosti in policije. Zakonodajno oblast izvajata senat in skupščina.

image_alt
To je najstarejši ohranjeni zemljevid zvezd

Bermudsko pravo temelji na pravnem sistemu običajnega prava Anglije in Walesa. Bermudski zakonodajalec sprejema bermudske zakone.

Gre za ustavno monarhijo s parlamentarnim sistemom. V skladu z ustavo iz leta 1968 je britanski monarh, ki ga zastopa guverner, vodja države.

Bermuda sodeluje prek britanskih delegacij v Združenih narodih in v nekaterih njihovih specializiranih in sorodnih agencijah. Kraljica Elizabeta II je vodja države in jo na Bermudih zastopa guverner, ki ga ta imenuje.

Od 19. julija 2017 je njen premier Edward David Burt, vodja Progresivne laburistične stranke.

Bermuda ima tristrankarski sistem, kar pomeni, da obstajajo tri politične stranke: Progresivna laburistična stranka (PLP), One Bermuda Alliance (OBA) in Svobodno demokratsko gibanje. Od leta 1968 - prvih strankarskih volitev na Bermudih - do leta 1998 je parlament nadzorovala Združena Bermudska stranka (UBP).

Bermuda je članica:  

Več iz rubrike