Inovativna naprava za čiščenje oceanov

Koncept naprave za čiščenje morja je bil zasnovan z mislijo na reševanje enega največjih okoljskih problemov.
Fotografija: Naprava za čiščenje morja. Foto: Posnetek zaslona/Euronews
Odpri galerijo
Naprava za čiščenje morja. Foto: Posnetek zaslona/Euronews

Plavajoča postaja, imenovana Osmi kontinent, je zasnovana za reševanje enega najbolj perečih okoljskih problemov – onesnaževanja morja. Morski odpadki v severnem Pacifiku namreč trenutno pokrivajo površino približno 1,6 milijona kvadratnih metrov, navaja spletna stran Calvert Journal.

image_alt
Razkošna jahta v obliki galeba, ki ne ustvarja emisij

Ideja prejela nagrado za arhitekturo in inovacije

Model postaje je sestavljen iz dveh med seboj povezanih delov v obliki cvetnih listov. Nameščena sta na platformah, ki so podobne lovkam. Biološko razgradljivi zbiralniki na postaji so namenjeni zbiranju plastičnih odpadkov z vodne površine in njihovi pretvorbi v reciklirni material.

Na objektu so tudi raziskovalno in izobraževalno središče, rastlinjak za gojenje rastlin brez zemlje in bivalni prostori za raziskovalce.

Višja oblikovalka pri Zaha Hadid Architects v Londonu, Lenka Petráková, je idejo za plavajočo postajo razvila pred nekaj leti na Dunaju v Avstriji, medtem ko je na univerzi študirala onesnaževanje oceanov.

Onesnaženo morje. Foto: Erik de Castro/Reuters
Onesnaženo morje. Foto: Erik de Castro/Reuters

Za idejo je nedavno prejela nagrado za arhitekturo in inovacije fundacije Jacquesa Rougerieja za leto 2020, poroča Calvert Journal.

Vsako leto v morju konča osem milijonov ton plastike

Prototip naprave za čiščenje oceanov je zasnovan tako, da je samozadosten ter da za delovanje izkorišča energijo morskih valov in sonca.

»Čeprav gre za neuresničen projekt, kot je rekel Jules Verne, lahko vse, kar si en človek zamisli, drugi uresniči,« pravi Petráková. »Verjamem, da je čas, da si zamislimo bolj čisto in okoljsko bolj trajnostno prihodnost ter najdemo načine, kako idejo s tehničnimi, arhitekturnimi in umetniškimi kreacijami tudi uresničiti. Na tak način lahko gradimo boljšo prihodnost,« še dodaja oblikovalka.

image_alt
Dunaj namerava postati ogljično nevtralen do leta 2040

Po podatkih Mednarodne zveze za varstvo narave (IUCN) v morju vsako leto konča najmanj osem milijonov ton plastike, večina te plastike pa preide v našo hrano in telesa.

Za pokrovitelja projekta si želi Elona Muska

Zaradi onesnaževanja oceanov s plastiko letno umre 100.000 morskih sesalcev in želv ter milijon morskih ptic, opozarjajo poznavalci.

Petráková je preučevala, na kakšen način morske živali in rastline pridobivajo energijo in kako razpolagajo s hranili. »Spoznala sem, v kolikšni meri so oceani uničeni, koliko vrst je izumrlo in kolikšno je onesnaženje,« je povedala oblikovalka.  

Njena ideja ni bila samo oblikovati koncept naprave za čiščenje morja, temveč tudi za obnavljanje njegovega zdravja, navaja Euronews.

image_alt
Majhno belgijsko letalo odkriva ladje, ki onesnažujejo okolje

Naprava ostaja med delovanjem povezana z morskim dnom, hkrati pa se prilagaja morskemu toku. Proizvajala naj bi lastno energijo in bila polno opremljena s centri za razsoljevanje, s čimer bi maksimalno ohranila zdravje oceana, ki jo obdaja, razlagajo poznavalci.

Petráková je za Euronews povedala, da je prepričana, da bi bil lahko velik pokrovitelj projekta Elon Musk, vsaj glede na njegovo energijo in prizadevanja za boljši svet.

Več iz rubrike