Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli na Slovaškem (1/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Slovaško.
Fotografija: Slovaška, zemljevid. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Slovaška, zemljevid. Foto: Shutterstock

Slovaška leži v osrčju Evrope. Približno 80 odstotkov njenega ozemlja leži več kot 800 metrov nad morsko gladino, njena krona pa so Tatre. Država, bogata z gradovi in dvorci, ki izhajajo iz časov madžarskega imperija in pozneje avstro-ogrskega cesarstva, je bila vse do leta 1993 del Češkoslovaške, nakar se je osamosvojila. Glavni aduti, ki jih Slovaška ponuja, so zagotovo naravni mineralni in termalni vrelci, okoli katerih so bila zgrajena različna zdravilišča.

Dovolj pomemben je podatek, da je kar 12 naravnih in kulturnih znamenitosti pod zaščito UNESCA. Slovaška je dom izumiteljev padala, helikopterja, sodobne optike in vodne črpalke. Njena stabilna makroekonomska politika, strateška lega in izobražena delovna sila so dejavniki, ki na slovaški trg privabljajo številne tuje izvoznike in vlagatelje. Na njenem trgu prevladujejo avtomobilska, elektronska, inženirska, turistična in storitvena industrija.

Slovaška je srednjeevropska država brez izhoda na morje, z gorskimi regijami na severu in ravninskim terenom na jugu.

Na severu meji na Poljsko, na Ukrajino na vzhodu, na Madžarsko na jugu in Avstrijo na jugozahodu. Njena nekdanja zvezna partnerica, Češka, leži na zahodu.

Pokrajina obsega visoke Karpate (Tatre) na severu, nizke Karpatske gore v središču, predgorje na zahodu in porečje Donave na jugu. V večjem delu holocena je bila država veliko bolj gozdnata kot danes.

image_alt
Najvarnejša mesta za solo popotnice na svetu

Najvišja točka je vrh Gerlach

Najvišji vrhovi se nahajajo v gorah Tater. Najvišja točka je vrh Gerlach, nekdanji Stalinov vrh, ki se dviga na 2665 metrov.

Slovaška divjad je bogata in raznolika. Narodni park Tatry (Visoke Tatre) se ponaša z izjemno zbirko divjih živali, vključno z medvedi, volkovi, risi, divjimi mačkami, svizci, vidrami in kunami. Lov je v parkih prepovedan, nekatere živali, kot so gamsi, pa so zaščitene po vsej državi.

Vrtnica je nacionalna roža ne samo Anglije, ampak tudi Luksemburga, Češke in Slovaške. Tatrški gams je povsem edinstvena vrsta gamsa, saj se je po koncu ledene dobe tisoče let razvijal popolnoma izoliran.

Glavni tipi gozdov so združbe hrastovih nasadov Podunajske nižine, bukovi gozdovi v spodnjih vzpetinah Karpatov ter smrekovi gozdovi na srednjih in zgornjih pobočjih. Najvišje nadmorske višine podpirajo vegetacijo tajge in tundre. Gozdna meja poteka na približno 1500 metrih.

Tatre, Slovaška. Foto: Shutterstock
Tatre, Slovaška. Foto: Shutterstock

Pomembne reke so Donava, Morava, Hron, Hornad in Vah. Hron je 298 km dolg pritok Donave in druga najdaljša reka na Slovaškem. Njeno porečje pokriva približno 11 odstotkov ozemlja Slovaške. Slovaška je polna čudovitih in čarobnih jezer. Najlepša med njimi se nahajajo predvsem v Visokih Tatrah in na drugih slovaških gorah. Veliko je gorskih in ledeniških jezer, termalnih vrelcev, pa tudi umetnih jezov in poplavljenih kamnolomov. Ima morje, vendar to ni namenjeno plavanju - kamnito morje je pomembno zaščiteno območje v osrednji Slovaški.

Podnebje je tipično evropsko celinsko s suhimi poletji in mrzlimi zimami

Slovaška ima precej tipično evropsko celinsko podnebje s toplimi, suhimi poletji in mrzlimi zimami. Jesen in zima se raztezata od septembra do maja, pri čemer je januar najhladnejši mesec, pomlad in poletje pa sta v ospredju od maja do avgusta, pri čemer je julij najtoplejši mesec. Pomlad (predvsem maj) je lahko najboljši čas za obisk Slovaške, saj so dnevi takrat običajno topli s prijetnim, blagim vremenom.

Njena površina je 49.034 km² in ima 5,459 milijona prebivalcev. Od veroizpovedi prevladuje krščanstvo (68,8 %). Etnične skupine so Slovaki (80,7 %), Madžari (8,5 %), Romi (2 %), ostali (1,8 %), nedoločeni (7 %).

Uradni jezik je slovaščina. Gre za zahodnoslovanski jezik, ki je tesno povezan s češkim, poljskim in lužiškim jezikom vzhodne Nemčije. Angleščina je najbolj razširjen tuji jezik na Slovaškem in ker mlajša generacija odrašča z dostopom do interneta in angleško govorečimi mediji, se veliko lažje spopada z njeno uporabo v vsakdanji komunikaciji. Valuta je evro. Himna se imenuje »Nad Tatrami se bliska«, domena je .sk,  klicna številka se glasi +421, medtem ko je številka za nujno pomoč enaka naši – 112. So v enakem srednjeevropskem časovnem pasu kot Slovenija.

image_alt
Amazon odpira prvo fizično trgovino z modnimi oblačili

Bratislava je glede na velikost države relativno majhna prestolnica

Glavno in največje mesto je Bratislava, ki pa je glede na velikost države relativno majhna prestolnica, saj ima to vlogo komaj približno sto let. Uradno se tako imenuje šele od leta 1919. Pred tem so tudi Slovaki uporabljali iz nemščine izvirajoče ime Prešporok. V Bratislavi je med drugim sedež največje slovaške Univerze »Komenskega« in še vsaj dveh drugih ter Slovaške akademije znanosti.

Prvotni zaselki današnje Slovaške izhajajo iz obdobja paleolitika. Pred prihodom Slovanov in Hunov so na tem območju živeli Kelti in Romani. Še danes lahko najdemo artefakte iz omenjenega obdobja. Generalno lahko razvoj Slovaške delimo na šest obdobij: pred 5. stoletjem pr. n. št., Slovanske države, Kraljevina Madžarska, Češkoslovaška in druga svetovna vojna, Komunistično obdobje in ustanovitev Slovaške.

Ustava Slovaške je bila sprejeta leta 1992

Ustava Slovaške, uradno ustava Slovaške republike, je sedanja ustava Slovaške. Slovaški nacionalni svet ga je sprejel 1. septembra 1992 in podpisal 3. septembra 1992 v Viteški dvorani Bratislavskega gradu.

image_alt
Vsa zasebna letala, ki so v lasti Billa Gatesa

Slovaški pravni sistem je sistem civilnega prava. Zgodovinsko gledano je bil pod vplivom avstrijskega in nemškega pravnega reda, zato ga je mogoče združiti v nemško celinsko pravno kulturo. V času komunizma od leta 1948 do 1989 je nanj vplivalo socialistično pravno razmišljanje.

Politika Slovaške poteka v okviru parlamentarne predstavniške demokratične republike z večstrankarskim sistemom. Zakonodajno moč ima parlament in jo lahko v nekaterih primerih izvaja tudi vlada ali neposredno državljani. Trenutna predsednica države je Zuzana Čaputová.

Slovaška ima med državami EU in OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) eno izmed najhitreje rastočih gospodarstev. Leta 2004 se je pridružila EU in s 1. januarjem 2009 prevzela evro. Je tudi članica in EEA (European Economic Area) in WTO (World Trade Organization). Kot polnopravna članica EU sodeluje v vseh sporazumih, katerih podpisnica je EU.

Vir: EIU; Factiva, marec 2022

Več iz rubrike