Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli na Sejšelih (1/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Sejšele.
Fotografija: Sejšeli. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Sejšeli. Foto: Shutterstock

Sejšeli so otoška država v Indijskem oceanu, ki se nahaja ob vzhodni Afriki, ki se nahaja v Indijskem oceanu, severovzhodno od Madagaskarja in na vzhodnem robu Somalskega morja. Imenujejo jo tudi raj na Zemlji in jo sestavlja 115 otokov (in še nekaj zelo majhnih otočkov), ki pa niso vsi naseljeni. Sejšeli ali Republika Sejšeli po gostoti prebivalstva velja za najmanj poseljeno afriško državo. Čeprav je res, da otočje služi kot tropska, luksuzna vroča točka za medene tedne, pa s svojo čudovito pokrajino, bogato naravo in bogato kulturo dokazuje, da je veliko več kot to.

Popotniki obiščejo predvsem zunanje otoke, ki so koralni in dostopni s privatnimi jahtami ali letali zaradi možnosti potapljanja in raziskovanja bogatega morskega sveta. Edini granitni otoki na svetu sredi oceana, najstarejši oceanski otoki na svetu, največji dvignjen koralni atol na svetu, predstavljajo tisto, kar je zagotovo največji tropski raj na svetu. Slovijo po najvišjem bruto domačem proizvodu na prebivalca v Afriki. Zelo so odvisni od turizma in ribištva, podnebne spremembe pa predstavljajo dolgoročna tveganja za trajnost.

Od vzhodne obale Afrike so oddaljeni med 480 in 1600 kilometrov. Kljub tolikšni oddaljenosti od celine je država politično del Afrike.

image_alt
Zaradi podnebnih sprememb bo kava dražja

Ima 115 otokov v zahodnem Indijskem oceanu, od katerih jih je 42 označenih kot granitni otoki, 73 pa kot koralni otoki. Ti otoki so nato razdeljeni na tako imenovane notranje in zunanje otoke.

Pogosto se ti otoki zaradi svoje majhnosti in homogenosti štejejo za celotno obalno območje. Njihova skupna obala znaša približno 600 kilometrov, nobena posamezna točka kopnega pa ni od morja oddaljena več kot štiri kilometre.

Splošni vidik teh otokov z njihovo bujno tropsko vegetacijo so visoki viseči vrtovi s pogledom na srebrno bele plaže in čiste lagune. Najvišja točka na Sejšelih je Morne Seychellois z 905 metri nadmorske višine, ki se nahaja na Mahéju. Koralni otoki, ki se dvigajo le nekaj metrov nad morsko gladino, so ravni z dvignjenimi koralnimi grebeni na različnih stopnjah nastanka.

Pester rastlinski in živalski svet

Sejšeli imajo bogato paleto rastlin in živali; ptic in morskega življenja. Otočje se ponosno ponaša s svojimi želvami Aldabra, Coco de Mer, sejšelsko črno papigo in jatami pisanih rib, zahvaljujoč svoji mirni in neokrnjeni naravi tisoče let pred nastankom človeške civilizacije. Ena izmed najbolj razširjenih rastlin je kokos, katerega posušeno meso, kopra, je bilo nekoč eden glavnih izvoznih izdelkov Sejšelov. Poleg okrasnih rastlin, kot so bugenvilija, hibiskus in plamenec, na Sejšelih uspevajo tudi čaj in zelišča. Nacionalna roža je tropska orhideja, žival pa indijskooceanski črtasti delfin oziroma modro-beli delfin, Meyenov delfin ali pliskavka.

Sejšeli. Foto: Shutterstock
Sejšeli. Foto: Shutterstock

Glavne vrste vegetacijskih habitatov na granitnih otokih Sejšelov so oblačni ali megleni gozd na gorskih vrhovih, gozd na višjih nadmorskih višinah in gozd na srednji nadmorski višini. Ta je pogosto razdeljen na več podkategorij, kot so rečni gozd, palmov gozd, itd. Povodje Mare-aux-Cochons je največje porečje, kjer se nahaja najdaljša reka v državi. Na Sejšelih ni večjih jezer, na nekaterih otokih pa so majhni ribniki in močvirja. Morje, ki ga v delu obdaja, je Somalsko morje v Indijskem oceanu.

Podnebje Sejšelov je tropsko; z dnevnimi temperaturami med 24 in 30 stopinj Celzija. Temperatura oceana ostane okoli 26 stopinj Celzija skozi vse leto. Tudi v zgodnjih jutranjih urah temperatura na Sejšelih običajno ne pade pod 20 stopinj Celzija. Najboljši meseci za obisk Sejšelov so april, maj, oktober in november. Ti meseci predstavljajo prehodni čas med vročimi in vlažnimi severozahodnimi pasatimi (od novembra do marca) in hladnejšimi jugovzhodnimi pasatimi, ki pihajo med aprilom in oktobrom.

image_alt
Prvi ameriški in najdražji kovanec na svetu dobil novega lastnika

Sejšeli imajo 98.462 prebivalcev, krščanstvo je najbolj razširjena religija

Površina Sejšelov znaša 458,4 km², v državi živi 98.462 prebivalcev. Krščanstvo je največja religija na Sejšelih, ki ji sledi okoli 89,2 odstotka prebivalstva. Večina jih je rimokatolikov (76 %). Druge verske skupine so anglikanci (6 %), hindujci (2,4 %) in muslimani (1,6 %). Približno 1,6 % predstavlja islam in v državi je zgrajenih veliko islamskih mošej. Eden od vidnih otokov s številnimi muslimani in mošejami je otok Mahe. Hinduizem na Sejšelih je druga največja religija za krščanstvom z več kot 2,4 % prebivalstva.

Hindujci na Sejšelih so še povečali svojo skupnost z organizacijo sejšelskega hindujskega Kovil Sangama in posvetitvijo templja Navasakti Vinayagar. Sejšelska kultura in družba sta eklektična mešanica francoskih, britanskih in afriških vplivov z novejšimi dodatki kitajskih in indijskih elementov. 90 % prebivalstva Sejšelov je tako kreolskega porekla. Običajno so njihovi predniki francoski kolonialni naseljenci in afriški sužnji. Večina preostalih 10 % prebivalcev je evropskega porekla. Prvi ljudje, ki so naselili skupino otokov, so bili sicer Francozi, ki so sem prišli okrog leta 1770. 90 % prebivalstva naseljuje glavni otok, znan kot Mahe. Na Sejšelih se uporabljajo trije uradni jeziki: kreolščina, angleščina in francoščina. Najpogostejši jezik, ki ga govori prebivalstvo Sejšelov (95 %), je njihova lastna kreolska različica, sejšelska kreolščina ali seselva (Seselwa), ki izhaja iz francoščine. 60 % jih govori angleško in 30 % francosko. Valuta je sejšelska rupija (SCR) in znaša 0,066 evra. Nacionalno geslo države se imenuje »Finis Coronat Opus«, domena .sc, klicna številka pa se glasi +248, medtem ko je številka za nujno pomoč +999. Po srednjeevropskem časovnem pasu so tri ure pred Slovenijo.

Glavno mesto največjega otoka Sejšelov je prestolnica Viktorija. Mesto je bilo ustanovljeno kot sedež britanske kolonialne oblasti.

Sejšeli. Foto: Shutterstock
Sejšeli. Foto: Shutterstock

Največji del izvoza predstavljajo vanilija, kokos, kokosovo olje, milo, ribe in gvano

Največji delež izvoza s Sejšelov predstavljajo vanilja, kokos, kokosovo olje, milo, ribe in gvano. Otočje je poznano tudi po nacionalnem stadionu, mednarodni šoli in inštitutu za tehnologijo. Vzhodno od mesta se nahaja notranje pristanišče, kjer sta glavni gospodarski dejavnosti - ribištvo in konzerviranje.

Sejšeli so bili dolgo neznani, otoki namreč niso bili naseljeni. Prvi ljudje, ki naj bi stopili na otok, ki danes spada v Republiko Sejšeli, naj bi bili maldivski in arabski trgovci, prvi Evropejec na njih naj bi se pojavil šele leta 1502 in sicer Portugalec Vasco da Gama. Kasneje so se zanje borili Britanci, ki so zase hoteli Mavricij in Sejšele, ki so takrat spadali pod Mavricij. Pogajanja med Francijo in Združenim kraljestvom so trajala od leta 1794 do leta 1810, nato pa so Sejšeli kot kolonija prešli pod Veliko Britanijo. Leta 1976 so Sejšeli postali neodvisni od Združenega kraljestva in postali republika. Od takrat so članica Commonwealtha.

image_alt
Kraljevi par morda kmalu v pozabljeno graščino britanske kraljice

Ustava je temeljni in najvišji zakon suverene in demokratične republike Sejšelov.

Imajo edinstven pravni sistem z mešano jurisdikcijo. Civilno pravo ureja civilni zakonik, ki izhaja iz francoskega Napoleonovega zakonika, zato, strogo gledano, ne obstaja taka stvar, kot sta delikt in skladi, ki so stvaritve britanske sodne prakse (common law).

Sodobno upravljanje Sejšelov poteka v okviru unitarne predsedniške republike, kjer je predsednik Sejšelov hkrati vodja države in vlade ter večstrankarskega sistema. Trenutni predsednik države je Wavel Ramkalawan. Zakonodajno moč imata tako vlada kot državni zbor. Imajo dvostrankarski sistem, kar pomeni, da obstajata dve prevladujoči politični stranki (SPPF in SNP).

Država je članica Združenih narodov, Afriške unije, Južnoafriške razvojne skupnosti in Commonwealtha, AKP, AfDB, COMESA, FAO, Skupine 77, Komisije za Indijski ocean in mnogih drugih.

Več iz rubrike