Odpiramo vrata tujine: Cene in življenje v Izraelu (5/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Izrael.
Fotografija: Tel Aviv, Izrael. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Tel Aviv, Izrael. Foto: Shutterstock

Nakupovanje

 
Vsi, ki obožujete nakupovanje, boste v Izraelu zelo uživali. Če ste pustolovec in radi obiskujete bazarje, potem morate obvezno obiskati judovski trg, kjer boste občudovali vso kulturno raznolikost, ki jo Izrael premore. To raznolikost boste še posebej opazili na Carmel trgu v Tel Avivu in Machane Yehuda v Jeruzalemu. Za nakupovanje hrane pa so najboljši majhni bazarji, kjer je hrana zelo poceni in sveža. Kot turist v Izraelu, pa imate še eno prednost, saj turisti v Izraelu ne plačujejo DDV-ja na številno blago in storitve. Pa še ena majhna skrivnost. Ko kupujete spominke v specializiranih trgovinah, ki so označene z znakom od Ministrstva za turizem, še posebej v draguljarnah in pri prodajalcih luksuznega blaga, je možno, da vam Izrael povrne DDV. Ko boste kupovali luksuzno blago, povprašajte prodajalca, če vam lahko izstavi račun za vračilo davka. Ko boste nato zapuščali državo, na letališču poiščite okence, kjer vračajo davek in vam ga bodo vrnili.
 

Napitnine

 • Restavracije: 10% do 15% napitnine, 15% do 20% napitnine je že velikodušna napitnina
 • Hotelsko osebje – se napitnina ne daje
 • Turistični vodiči: 10% - 15% cene dnevnega vodenja
 • Natakarji: 10% - 15%, 15% napitnine je že zelo velikodušna napitnina
 • Frizerji: se napitnina ne daje
 • Dostava hrane: 5 šekelov
 • Dostava živil: se napitnina ne daje
 • Druge dobave: se napitnina ne daje
 • Raznorazni mojstri: se napitnina ne daje
 • Taksisti: se napitnina ne daje

Hrana

 
Izraelska tradicionalna kuhinja precej temelji na palestinski.
 
image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Najpogostejša in najcenejša v Izraelu je ulična hrana iz katere so Izraelci razvili visoko kulinariko, ki jo razvijajo največkrat mladi kuharji. Mlada generacija spoštuje tradicionalne okuse, ampak imajo prav tako pogum, da preizkušajo nove stvari, ki tradicionalne okuse spreminjajo v kulinarično doživetje.
 
Tel Aviv je kulinarično središče Izraela. V centru so francoske, italijanske, španske in japonske restavracije. Vsak turist, ki obišče Tel Aviv, mora obiskati trg Carmel, ki poleg svežega sadja in zelenjave ponuja tudi ulično hitro hrano.
 
Precej drugačen svet okusov boste spoznali v Jeruzalemu, kjer se najbolj splača obiskati trg Machan Yehuda z majhnimi gostilnami in kavarnami, ki vsakega obiskovalca očarajo.
 

Tipične jedi izraelske kuhinje, ki jih morate preizkusiti

 
Top 5 Izraelskih specialitet:
 • Shakshouka - izvrsten zajtrk z jajci in začinjenimi paradižniki, specialiteta je v Izrael prišla iz Libije. Jé se s kruhom, sirom in včasih s klobasicami. Shakshouka je zjutraj možno kupiti na vseh prometnih ulicah.
 • Hummus - Izraelci resnično obožujejo svoj Hummus. Sestavine omake so pasirana čičerika, mleti sezam in kombinacija začimb. Jé se ga na kosu kruha. Ta specialiteta je v zadnjih letih vse bolj priljubljena jed v Izraelu. Najboljši Hummus boste našli v arabskih restavracijah v Jeruzalemu.
 • Izraelski zajtrk - sestavljen iz solate z olivnim oljem in limoninim sokom, jajc, svežega kruha in izbora raznoraznih sirov. Pri zajtrku se pije pomarančni sok. Ker je za Izraelce zelo pomemben obrok zajtrk, ga je možno dobiti v vseh lokalih, restavracijah in hotelih po zelo ugodnih cenah.
 • Sabich - tradicionalni Iraški sendvič v Izraelu, ki ima status najljubše ulične hrane. Sestavljen je iz mehkega kruha, polnjenega praženega jajčevca, trdo kuhanega jajca, krompirja, sveže solate, peteršilja, čebule, sezama in Amba (pikantna rumena omaka).
 • Jajčevec na žaru - priljubljen v vseh delih Izraela. Pripravljajo pa ga na različne načine, odvisno od tega kje v Izraelu se nahajate. Pripravijo ga tako, da na žar postavijo cel jajčevec, ki ga nato opečejo na vseh straneh. Ko je jajčevec pečen, ga napolnijo s jogurtom, solato, mesom, morskimi sadeži in začimbami.

Pijača

 
Tradicionalni privrženci islama so alkohol prepovedali in ga odvračajo, zato ga na splošno ni na voljo v arabskih skupnostih v Izraelu ali v Jordaniji ali na Zahodnem bregu, razen v hotelih za turiste.
 
Ko gre za alkohol, v Izraelu kraljuje Arak, ki je njegova nacionalna pijača. To je zelo močna alkoholna pijača, vsebuje okoli 60% alkohola (ima okus, ki je nam bolj znan pod imenom vodka) z aromo janeža. Arak izdelujejo z destilacijo grozdja in janeža in je bližnji sorodnik turške rakije, grškega ouza ali žganja na Balkanu. Duh z okusom sladkega korena je že stoletja na Bližnjem vzhodu.
 
Izrael. Foto: Shutterstock
Izrael. Foto: Shutterstock

Najbolj priljubljena pijača pa je Limonana. To je pijača iz araka, limonade in mete.
 

Varnost

 
Na splošno je potovanje v Izrael zelo varno. V primerjavi z drugimi zahodno evropskimi državami je stopnja kriminala precej nižja. Avtobusi in avtobusne postaje so sicer občasne tarče palestinskih terorističnih skupin od leta 1990. A če pogledamo statistično, je precej večja verjetnost, da boste vpleteni v prometno nesrečo doma, kot pa da boste vpleteni v teroristični napad. Predvsem je potrebno biti previden na spornih območjih. Če bi mogoče videli koga, ki vam deluje sumljivo ali nevarno, se umaknite in po potrebi obvestite policijo. Predvsem pa ne pustiti torb brez nadzora v javnosti, saj se lahko zelo hitro zgodi, da bo »osamljena« torba, postala osumljenec za bombo.
 
Policijo boste v Izraelu prepoznali po svetlo modrih ali pa zelo temno mornarskih uniformah z ravnimi kapami. Na izraelskih mejah pa policija nosi temno sivo uniformo z zelenimi baretkami. Ni nenavadno, da je na cesti veliko vojakov (včasih tudi civilistov), ki nosijo strelno orožje (to so predvsem vojaške puške in pištole) v javnosti. Večina vojakov, ki se sprehajajo na cestah s strelnim orožjem, je vojakov, ki so na dopustu ali pa imajo prost dan. Vojaki v Izraelu nimajo oblasti nad civilisti, razen na posebej določenih območjih blizu meje in vojaških baz. Vseeno pa jim je dovoljeno, da civilista pridržijo do prihoda policije. Izrael ima eno najnižjih stopenj kriminala na svetu.
 
Brez skrbi se lahko hodi naokrog po mestu tudi ponoči, saj so ropi in pijani posamezniki zelo redki. Tudi ženske, ki se same sprehajajo naokrog, so zelo varne, saj je tveganje za njih tukaj veliko nižje kot kjerkoli v Evropi in Ameriki. Organiziran kriminal je sicer v večjih mestih, vendar ne predstavlja nevarnosti za turiste.
 
V Izraelu je z zakonom določeno, da mora vsak varnostnik na vsakem javnem prostoru (trgovski centri, trgovine, restavracije, hoteli …) nositi strelno orožje. Lahko se zgodi, da varnostniki pri vhodu v javni prostor zahtevajo vpogled v torbo in pregled osebnih stvari z detektorjem kovin. Ob vstopu v podzemno parkirno hišo vedno pregledajo prtljažnik avtomobila. Izrael ima zelo dobre med sosedske odnose z Egiptom in Jordanijo. Slabše pa se razumejo z Libanonom. Ni priporočljivo odpraviti se na območje Golana, ki meji na vojaški poligon. Tja gredo lahko le pooblaščeni  posamezniki in vojska.
 
Vsekakor pa je potrebno pred obiskom Izraela natančno preveriti vse aktualne informacije o dogajanju v Izraelu. Še posebej na območju med Izraelom in Libanonom. Območje, ki je zelo nevarno in ga ni priporočljivo obiskati, je na meji z Gazo.
 
image_alt
Elon Musk si je premislil - svojih nepremičnin vendarle ne bo prodal

Glavna turistična območja- Tel Aviv, Jeruzalem, Haifa, Negev, Mrtvo morje in Galileja ostajajo tako varna kot vedno. Poleg tega je osebna varnost v Izraelu vedno neverjetno visoka, kriminal pa zelo nizek, zlasti v primerjavi z mnogimi zahodnimi državami in mesti.
 
Zaradi svoje zgodovine v regiji, zlasti s Palestinci, Arabci in muslimani, je Izrael izpostavljen grožnjam terorizma na svojih mejah. Drugi dejavniki pri obisku države so visoka stopnja kriminala in prometnih nesreč.
 

Telefon

 
Telefonska koda države je +972.
Za klice iz tujine se 0 (nič) izpusti.
Jeruzalem območje – 02; Tel Aviv-Yafo in center – 03; Sever – 04; Jug – 08 in Sharon – 09.
 
V Izraelu lahko vsakdo med časom potovanja najame mobilni telefon. Mobilni telefon operaterji dostavijo kamor koli turist želi (v hotel, na dogovorjeno destinacijo, ali pa ga turist prevzame v turistični agenciji). Majhna zanimivost: Vsakdo, ki brez pametnega mobilnega telefona ne zna preživeti dneva in potrebuje dostop do interneta, ter neomejeno klicev v tujino, lahko za čas potovanja po Izraelu z mobilnim operaterjem sklene naročniško razmerje in uživa v neomejenih klicih in prenosu podatkov s spleta. Ker pa najemnina za mobilni telefon ni poceni , obstaja še druga, cenejša možnost. Turisti v Izraelu kupijo predplačniško SIM kartico, ki jo jr možno kupiti praktično za vsakim vogalom. Izrael nudi podporo vsem mobilnim omrežjem. Tako, da gostovanje s svojim mobilnim telefonom ne bi smelo povzročati večjih težav.
 

Internet

 
Izrael je tehnološko zelo napredna država. Internetne kavarne so na voljo v večini mest. Cena uporabe interneta na uro se gibljejo med 10 in 15 šekelov. Prav tako je možno v veliko kavarnah uporabljati zastonj brezžični internet (WiFi).
 
Za lažjo orientacijo – v vseh kavarnah Aroma Espresso Bar, Arcaffe, Café Café in tudi v McDonaldsu ter Yellow je WiFi brezplačen. V posameznih kavarnah in restavracijah s hitro prehrano je WiFi sicer zaščiten z geslom. Geslo pa se dobi pri osebju. Pred časom je izraelska vlada pričela s projektom »Jerusalem WiFi«, namen tega projekta je, da bo celoten Jeruzalem pokrit z brezplačnim WiFi omrežjem. S podobnim projektom so pričeli tudi v Tel Avivu in na plaži Rishon Letsion.
Tel Aviv, Izrael. Foto: Shutterstock
Tel Aviv, Izrael. Foto: Shutterstock

Pošta

 
Israel Post je izraelsko državno poštno podjetje. Izraelska pošta ima zelo hitre, zanesljive in cenovno ugodne storitve. V praksi to pomeni, da razglednica iz dopusta, poslana z letalsko pošto, na svoj cilj prispe v 3 do 7 dni v Evropi, nekaj dni več pa bo razglednica potrebovala v ZDA in Avstralijo. Hitra pošta (Express Mail Service – EMS) pa pošiljatelju zagotavlja, da bo razglednica prišla do naslovnika v roku 72 ur kjerkoli na svetu. Poštne znamke je možno kupiti praktično vsepovsod – na poštnih uradih, v trafikah, kjer prodajajo časopise in revije, v nekaterih trgovinah s spominki in v hotelih. Glavni poštni uradi v večjih mestih so običajno odprti od nedelje do četrtka od 8:00 do 18:00 ure in ob petkih od 8:00 do 14:00 ure. V manjših krajih pa imajo poštni uradi krajši delovni čas. Običajno so poštni uradi zaprti med 12:30 15:30 uro. Paketne poštne pošiljke se lahko pošljejo tudi z TNT, UPS in DHL.
 

Hoteli in nastanitve

 
V Izraelu je možno najti zelo veliko raznoraznih možnosti za nastanitev. Tako je v Izraelu možno kampiranje, noč je možno preživeti v katerem izmed veliko hostlov. Prav tako je v Izraelu možno najti hotele z različnim številom zvezdic, pa tudi za tiste, ki si želijo luksuza niso pozabili, saj je v Izraelu kar nekaj luksuznih hotelov, ki imajo pet zvezdic. Hoteli so po standardu primerljivi s tistimi na zahodu, tako z vidika cene, kot kvalitete storitev. Sistem dodeljevanja zvezdic hotelu v Izraelu ni enak zahodnemu svetu, kot ga poznamo mi. Hoteli si namreč sami določijo, koliko zvezdic bodo imeli. Tako da je potrebno biti zelo previden pri izbiri hotela, ker se lahko zgodi, da ima hotel v Izraelu 5 zvezdic, po našem standardu, pa bi imel 2 zvezdici. V Izraelu najdemo zelo veliko znanih hotelskih verig, ki jih je možno najti po celem svetu.
 
V štirizvezdičnem hotelu v Jeruzalemu boste za nočitev odšteli od 32 do 402 evra.
 

Kultura

 
Izrael je rojstni kraj judovske kulture in njegova kultura zajema temelje številnih judovskih kulturnih značilnosti, vključno s filozofijo, literaturo, poezijo, umetnostjo, mitologijo, folkloro, mistiko in festivali; pa tudi judovstvo, ki je bilo tudi temeljno za nastanek krščanstva in islama.
image_alt
V polovici izdelkov za ličenje našli nevarne kemikalije

Turistične destinacije in znamenitosti, ki jih v Izraelu nikakor ne smete izpustiti:

 
 • Tel Aviv: Tel Aviv – Yafo (hebrejsko: תֵּל־אָבִיב-יָפוֹ; navadno imenovan le Tel Aviv) je drugo največje mesto države Izrael, ki leži na sredozemski obali. Je največje in najgosteje poseljeno mesto obalne regije. Razprostira se na 52 km² površine. Mesto, ustanovljeno leta 1909 na puščavskem predelu ob starodavnem pristanišču Jafo, je v preteklem stoletju doseglo nagel urbanističen razvoj in gospodarski razcvet. Je ekonomsko središče s sedežem številnih večjih mednarodnih podjetij in razvojnih centrov. Zaradi lege ob morju, klimatskih razmer in vlaganj v turizem se je mesto razvilo v sodobno turistično destinacijo. Znano je tudi po zelo liberalnem pogledu na svet in po številnih nočnih klubih.
 • Jeruzalem: Jerúzalem (sodobna hebrejščina: יְרוּשָׁלַיִם - Jerušálajim; svetopisemsko in tradicionalno Sephardi hebrejsko: יְרוּשָׁלַםִ; arabsko: القدس - al-Quds) je starodavno bližnjevzhodno mesto s ključnim pomenom v judovstvu, krščanstvu in islamu. Mesto ima pomembne spomenike za pripadnike vseh naštetih verstev: Zid objokovanja, grič Sion, Cerkev božjega groba, Oljska gora, Herzlova gora, grič Golgota in mošeja Kupola na skali.
 • Haifa: je največje mesto na severu Izraela, in je tretje največje mesto v Izraelu. Mesto ima približno 272.000 prebivalcev. Več kot 300.000 prebivalcev pa živi v neposredni bližini mesta (to so mesta Daliyat al-Karmel, Krayot, Nesher, Tirat Carnel in Kibbuzim). V centru mesta se nahaja svetovno znan Bahá'i Wordl Center, ki je na UNESCO-vem seznamu svetove dediščine.
 • Eilat: je najjužnejše mesto v Izraelu. Mesto je pomembno vodno pristanišče in letovišče za turiste. Nahaja se na severni konici, ob Rdečem morju, v zalivu Aqaba. V mestu živi približno 47.000 prebivalcev. Znano je kot izvrstna potapljaška destinacija. 
 • Herzliya: je mesto v ob obali, nahaja se na severnem delu regije Tel Aviv. V mestu živi približno 87.000 prebivalcev. Mesto je ime dobilo po Theodor-u Herzl-u, ki je utemeljitelj sodobnega cionizma. Herzliya je razprostira na površini 21,6 kvadratnih kilometrov. Na zahodu mesta se nahaja mestna četrt Herzliya Pitulah, ki slovi, kot eden izmed najbolj bogatih območij. Tam imajo  svoje domove veleposlaniki, tuji diplomati in izraelski gospodarstveniki.
 • Netanya: v mestu se nahaja ena najlepših plaž v Izraelu
 • Mrtvo morje (Dead Sea): edinstvena znamenitost – gre za jezero, ki leži 430 metrov pod globino morja, s kar 10x večjo gostoto soli kot jo ima morje (skoraj 34%), kar omogoča nepozabno kopanje »z lebdenjem«.  

Skriti kotički

 
Južni Izrael je puščavska regija, ki ponuja neverjetne pohodniške poti v prelepi pokrajini. V tem delu Izraela je možno videti edinstvene geografske značilnosti, ki jih ni možno videti nikjer drugje na svetu. Vendar, pa se neizkušenim pohodnikom brez spremstva izkušenih vodičev obisk Južnega Izraela, odsvetuje. S seboj je potrebno imeti ustrezno pohodniško opremo in oblačila. Predvsem je treba imeti veliko vode in ustrezne varnostne priprave. Pohodnik v tem delu Izraela mora biti pripravljen, da ne dehidrira v vročih dnevih in se ne podhladi v hladnih nočeh. Prav tako je velika nevarnost nenadnih poplav v deževnih dneh.
 

Zanimivosti

 • V Izraelu so zadnja leta zelo posodobili železniški promet. Posodobitev železniškega prometa so izvedli zaradi boja proti globalnemu segrevanju. Z vlakom je možno potovati praktično po celotni državi. Glavna železniška proga teče iz mesta Nahariya, Sheva, Haifa, Tel Aviv do letališča Ben Gurion.
 • Vlaki v Izraelu vozijo 2-3 krat na uro v prometnih konicah, in enkrat na uro, v ostalem času. Vlak, ki vozi na progi Nahariya – Haifa in Tel Aviv – letališče Ben Gurion vozi 24 ur na dan. Potrebno je še omeniti, da vlaki, ki vozijo ponoči, vozijo po polnoči v Haifi samo do postaje Hof Hacarmel in v Tel Avivu do Markaza (centra). Na ostalih progah vlaki vozijo le ob delavnikih (tako vlaki ne vozijo od petka popoldan do sobote zvečer). Potovanje z vlakom od Tel Aviva do letališča traja približno eno uro.
 • Leta 2012 so odprli linijo, ki je povezal Tel Aviv z južnimi predmestji. Tako je sedaj možno iz Tel Aviva z vlakom potovati v Holon, Bat Yam in Rishon LeZion.Ter še majhna zanimivost: Nekateri vagoni so tudi dvonadstropni.
 • Z avtom je možno prepotovati cel Izrael. Vendar pa se turistom svetuje, da z rent-a-carjem ne zapuščajo Izraela, saj zavarovalnice ne zavarujejo avtomobilov izven Izraela. Prav tako, se turistom svetuje, da z rent-a-carjem z izraelskimi registrskimi tablicami ne vozijo po arabskih državah.
 • Posebnost avtobusnega prevoza v Izraelu je, da so avtobusi poceni, zanesljivi in hitri. Edini problem, ki ga imajo turisti v Izraelu je, da je zelo težko načrtovati popotovanje z javnimi avtobusi. Saj avtobusi vozijo ob zelo različnih urah in včasih je potrebno ure in ure čakat na pravega.
 • Taksiji v Izraelu so zelo pogosti. V Izraelu je navada, da se ljudje ne vozijo sami v taksiju, ampak počakajo, dokler se ne najdejo štirje ljudje, ki potujejo v isto smer in si nato razdelijo stroške taksija. Taksist mora tako v mestih, kot na vasi imeti vedno vklopljen taksimeter (v hebrejščini se mu reče »mohen«).
 • Taksisti zelo radi goljufajo in ne vklopijo taksimetra ob pričetku vožnje, na koncu pa zaračunajo zelo veliko ceno za prevoz. Zato se vsem turistom svetuje, da od taksista zahtevajo, da vklopi taksimeter.
 • Predvideni mesečni stroški  so brez najemnine, samske osebe pa
 • Življenjski stroški v  so v povprečju za 52,06%  kot v .
 • Najemnina v  je v povprečju za 76,74%  kot v .
 • Izrael je edina država na svetu, ki ima danes več dreves kot pred 50 leti.
 • Izrael ima več muzejev na prebivalca kot katera koli druga država, vključno z edinim podvodnim na svetu.
 • Tehnologija glasovne pošte je bila razvita v Izraelu.
 • IDF je vodilna pri reševanju ljudi, ujetih zaradi naravnih nesreč in nesreč, ki jih povzroči človek. Njena enota za iskanje in reševanje je v kratkem delovala v mnogih državah (vključno z Mehiko, Kenijo, Indijo, Turčijo in ZDA) po potresih, razbitinah vlakov, podrtih stavbah in terorističnih napadih.
 • Izrael je dom edine gledališke skupine na svetu, ki jo sestavljajo izključno gluhi in slepi igralci.
 • Pričakovana življenjska doba v Izraelu je 82 let in je med najvišjimi na svetu.
 • Kava in kavarne so v Izraelu tako dobre, da je edina država, v kateri Starbucksu ni uspelo prodreti na lokalni trg.
 • Izrael je na vrhu lestvice držav, ko gre za letno pripravo znanstvenih člankov.
 • Mini knjižnice avtobusnih postaj, ki so bile prvič predstavljene leta 2011 v Izraelu, in ponujajo knjige brezplačno, so navdihnile podobne pobude v drugih državah.
 • Dva profesorja na hebrejski univerzi v Jeruzalemu sta ustvarila prvi češnjev paradižnik.
 • Beersheba v izraelski puščavi Negev ima največje število šahovskih velemojstrov na prebivalca kot katero koli drugo mesto na svetu.
 • Leta 2012 je Izrael postal prva država, ki je prepovedala uporabo manekenk s prenizko težo na modnih revijah.
 • Ima najvišjo stopnjo univerzitetnih diplom na prebivalca na svetu.
 • Izrael je razvil tehnologijo, ki je omogočila razvoj prvotnega mobilnega telefona.
 • Oljčna gora v Jeruzalemu je najstarejše pokopališče na svetu, ki se stalno uporablja.
 • Izraelsko podjetje je razvilo prvo video kamero, ki zdravnikom pomaga pri diagnosticiranju raka in prebavnih motenj.
 • Kljub težki okolici, v kateri živijo, številne študije uvrščajo Izraelce med najsrečnejše ljudi med zahodnimi narodi.
 • Največja centralna avtobusna postaja na Bližnjem vzhodu se nahaja v Tel Avivu v Izraelu.
 • Izrael je ena od treh  držav na svetu, ki nimajo ustave.
 • Če pošiljate pismo, naslovljeno na Boga, bo poslano Izraelu in položeno v zahodno steno, v zahodno steno pa je letno postavljenih več kot milijon zapiskov.
 • Izrael ima ne le najnižje mesto na svetu (mrtvo morje), ampak tudi najnižji rezervoar sladke vode na svetu, Galilejsko morje.
 • Najmanjša puščava na svetu se nahaja v Izraelu - Judejska puščava
 • Izrael je ena od devetih držav, ki so članice Mednarodnega vesoljskega kluba in so sposobne izstreliti vesoljske satelite
 • Izrael je tretja država na svetu po porabi čokolade na prebivalca in porabi več sadja in zelenjave glede na prebivalstvo kot kateri koli drug narod na svetu
 • V Izraelu je glede na število prebivalcev v lokalni jezik prevedenih več knjig kot v katerem koli drugem jeziku ali državi na svetu.

Več iz rubrike