Odpiramo vrata tujine: Cene in življenje v Bermudi (5/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Bermudo.
Fotografija: Bermuda. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Bermuda. Foto: Shutterstock

Cene in življenje v Bermudi (vzorčni primer)

1 BMD = 0,86 evra

Restavracije

Obrok, poceni restavracija

40,00 $

Obrok za 2 osebi, restavracija srednjega razreda, tri jedi

150,00 $

McMeal v McDonaldsu (ali enakovredni kombinirani obrok)

15,00 $

Domače pivo (0,5 l točeno)

9,00 $

Uvoženo pivo (0,33-litrska steklenica)

9,50 $

Kapučino (običajen)

5,45 $

Coca-Cola/Pepsi (0,33-litrska steklenica)

2,75 $

Voda (0,33 l plastenka)

2,22 $

tržnice

Mleko, običajno (1 liter)

4,62 $

Štruca svežega belega kruha (500g)

6,64 $

Riž, bel (1 kg)

7,26 $

Jajca (navadna) (12)

5,27 $

Lokalni sir (1 kg)

14,93 $

Piščančji file (1 kg)

17,67 $

Goveja okrogla (1 kg) ali enakovredno rdeče meso za zadnje noge

22,15 $

jabolka (1 kg)

10,28 $

banana (1 kg)

6,51 $

Pomaranče (1 kg)

8,42 $

paradižnik (1 kg)

7,92 $

Krompir (1 kg)

7,10 $

čebula (1 kg)

5,49 $

zelena solata (1 glava)

5,36 $

Voda (1,5-litrska steklenica)

3,26 $

Steklenica vina (srednji razred)

23,50 $

Domače pivo (0,5-litrska steklenica)

5,58 $

Uvoženo pivo (0,33-litrska steklenica)

5,97 $

Cigarete 20 paketov (Marlboro)

17,25 $

Prevoz

Enosmerna vozovnica (lokalni prevoz)

4,25 $

Mesečna vozovnica (redna cena)

69,00 $

Taxi Start (običajna tarifa)

5,37 $

Taxi 1 km (običajna tarifa)

1,94 $

Taxi 1 ura čakanja (običajna tarifa)

50,00 $

Bencin (1 liter)

2,26 $

Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline (ali enakovreden nov avtomobil)

38.000 $

Toyota Corolla Sedan 1,6 l 97 kW Comfort (ali enakovreden nov avtomobil)

38.000 $

Pripomočki (mesečno)

Osnovno (elektrika, ogrevanje, hlajenje, voda, smeti) za 85m2 stanovanje

240,61 $

1 min. predplačniške mobilne tarife Lokalno (brez popustov ali načrtov)

0,41 $

Internet (60 Mbps ali več, neomejeni podatki, kabel/ADSL)

135,77 $

Šport in prosti čas

Fitnes klub, mesečna pristojbina za 1 odraslo osebo

161,67 $

Najem teniškega igrišča (1 ura ob koncu tedna)

31,25 $

Kino, mednarodna izdaja, 1 sedež

12,00 $

Varstvo otrok

Predšolski (ali vrtec), celodnevni, zasebni, mesečno za 1 otroka

1.202,89 $

Mednarodna osnovna šola, letnik za 1 otroka

22.938,67 $

Oblačila in čevlji

1 par kavbojk (Levis 501 ali podobno)

91,19 $

1 poletna obleka v verižni trgovini (Zara, H&M, ...)

64,17 $

1 par tekaških copat Nike (srednji razred)

135,00 $

1 par moških usnjenih poslovnih čevljev

142,22 $

Najem na mesec

Apartma (1 spalnica) v centru mesta

2.881,82 $

Stanovanje (1 spalnica) Zunaj centra

1.976,08 $

Apartma (3 spalnice) v centru mesta

5.911,11 $

Stanovanje (3 spalnice) Zunaj centra

4.421,08 $

Nakup stanovanja Cena

Cena za kvadratni meter za nakup stanovanja v centru mesta

10.381,96 $

Cena na kvadratni meter za nakup stanovanja izven centra

5.690,98 $

Plače in financiranje

Povprečna mesečna neto plača (po obdavčitvi)

5.716,33 $

Hipotekarna obrestna mera v odstotkih (%), letno, za 20 let s fiksno obrestno mero

6.80

Vir: Numbeo.com

Bermuda. Foto: Shutterstock
Bermuda. Foto: Shutterstock

Nakupovanje

Bermuda ponuja odlične možnosti za nakup modnih izdelkov, kozmetike, dodatkov, nakita in še veliko več. Po vsem svetu so znani tudi po svojih bermudah. Med bermudskimi trgovci na drobno poiščite mednarodno priznane blagovne znamke ali lokalno izdelane izdelke.

Nekoč del postojanke britanske kraljeve mornarice je bermudski Clocktower Mall zdaj ena najpomembnejših maloprodajnih destinacij na otoku.

Številne bermudske trgovine ponujajo visokokakovostne ure in kose nakita za veliko manj, kot bi kupci plačali v drugi državi.

Splača se vam kupiti rumovo torto, predmete iz bermudske cedre, steklene izdelke, spominke in predmete; bermude kratke hlače; parfum; posteljnino; rum; glino in keramiko.

Hrana

Bermuda je znana po odlični hrani in postrežbi. Za tako majhen otok ima Bermuda presenetljivo veliko število raznolikih restavracij. Mnoge med njimi ponujajo menije, ki se močno osredotočajo na svežo morsko hrano.

Medtem ko se cene hrane na Bermudih lahko razlikujejo, je povprečna cena obroka na Bermudih 54 BM $ na dan. Glede na potrošniške navade predhodnih popotnikov bi moral povprečen obrok na Bermudskih otokih stati približno 22 BM $ na osebo. Za zajtrk je treba običajno plačati manj kot za kosilo in večerjo.

Lokalne ribe in raki vključujejo mahi mahi, šopka, jastoga (od septembra do marca), tuno in wahoo. Uporabljajo se pri pripravi jedi, kot so ribe in čips, ocvrte ribe ter kuhana soljena polenovka in krompir, ki je tradicionalna jed na Bermudih (običajno jo postrežejo ob nedeljah s paradižnikovo omako in olivnim oljem).

Tipične jedi bermudske kuhinje, ki jih morate preizkusiti

 • Trnasti jastog: Od septembra do marca boste našli jastoge v skoraj vseh restavracijah, kot so Lobster Pot, Wahoo's in Blû ter v trgovinah z živili na otoku. Ta poslastica je znana po okusnem mesu v repu. Bermudski kuharji pogosto mešajo jastoga v juho, tacose in omake za testenine, vendar je prav tako okusen, če ga premažete z maslom.
 • Skalnjak (črna škarpena): Poskusite jo v 'bermudskem slogu' - ocvrte škarpene na ponvi z bananami na žaru in opečenimi mandlji v omaki z limoninim maslom.
 • Rumena tuna: Rumenoplavuti tun spomladi in jeseni kraljuje v bermudskih vodah. Riba, narejena v obliki zrezkov in popečena v ponvi, je priljubljena tako med domačini kot med turisti.
 • Torta iz črnega ruma: Vlažna, maslena torta s črnim rumom Bermuda je popoln zaključek vsakega obroka. Tudi če se ne boste odpravili v Bermudo, vam lahko torto s črnim rumom na vrata dostavi Horton's Ltd., ki dostavlja po vsem svetu.

Pijača

Bermudi so znani po okusnih koktajlih, v katerih so lokalni rum (ki je običajno temnejši in slajši od ruma z bližnjih karibskih otokov) genčica, sadni sokovi, ingverjevo pivo in sladila. Dva najbolj znana izvirna koktajla sta Dark 'n Stormy® in Rum Swizzle.

Rum Swizzle je nacionalna pijača Bermudov. V njem uživajo v barih po vsej otoški državi in ​​je postal tudi stalnica na jedilnikih barov po vsem svetu. Koktajl na osnovi ruma, ki ga pogosto imenujejo nacionalna pijača Bermudskih otokov, je stalnica v barih in restavracijah po vsem otoku in običajno vsebuje mešanico različnih citrusnih sokov, začimb in grenčic.

image_alt
Čudovite in cenovno ugodne države za potovanje

Varnost

Na splošno velja, da Bermudi veljajo za varno destinacijo z nizko stopnjo kriminala. Nasilni kriminal na otoku je redek in od majhnega števila takih dogodkov, ki se vseeno zgodijo, je skoraj vsaj povezan z nasiljem otoških tolp in ne vpliva na turiste.

Kamorkoli greste, sicer obstaja nevarnost kriminala, vendar pa so Bermudi na splošno varen kraj.

Če na to karibsko-atlantsko ozemlje potujete sami, vam ni treba skrbeti. Nekatere zaledne ulice Hamiltona, glavnega mesta Bermudskih otokov, slovijo po slabem vedenju in potniki bi se morali izogibati nočnim sprehodom po teh območjih, zlasti severno od ulice Dundonald.

Telefon

Na Bermudskih otokih sta dva glavna operaterja mobilne telefonije: Digicel in One Communications (prej CellOne). Predplačniške kartice SIM lahko dobite v več trgovinah.

Bermudska državna koda je 441, lokalne telefonske številke pa so 7-mestne. Če torej kličete telefonsko številko Bermudov, morate kot kodo države poklicati 1, nato 441 in nato vtipkati lokalno sedemmestno številko. Če želite na primer poklicati lokalni taksi, pokličite 1-441- (7-mestna številka).

Bermude lahko pokličete za 3,6 ¢ na minuto na stacionarni in 3,6 ¢ na minuto na mobilni telefon.

Internet

Bermuda je otok z zelo visoko stopnjo povezanosti z internetom in velja za eno najbolj ožičenih držav na svetu. Več kot 75 odstotkov prebivalstva na Bermudih uporablja internet. Na Bermudih je več plačljivih wi-fi con in internetnih kavarn; med drugim v Hamiltonu, ladjedelnici in St. Georgeu.

Otok ima najhitrejšo ponudbo 'pravih' optičnih vlaken kot v katerikoli drugi državi na Karibih in je povezan s tremi podmorskimi kabelskimi sistemi. Bermudska povezljivost do hitrosti 500 Mbps in razpoložljiva mreža WiFi omogočata pokritost tako rekoč povsod.

Bermuda ima tri glavne televizijske postaje, majhen kabelski mikrovalovni sistem, dve javni storitvi GSM (Digicel, One Communications), več podmorskih kablov (CB-1, Gemini Bermuda, GlobeNet, CBUS) in dva glavna ponudnika internetnih storitev (Digicel, One Communications).

image_alt
V Srbiji se odpira nov rudnik zlata

Pošta

Medtem ko se glavna ali generalna pošta na Bermudih nahaja na Church Street v Hamilton Cityju, je po različnih župnijah raztresenih več drugih poštnih uradov. Pri poslovanju pošte na Bermudih so ključna tri področja; obdelava pošte, dostava in zagotavljanje kakovosti.

Kultura 

Bermudska otoška kultura je mešanica britanske kolonialne zgodovine, afriške dediščine in sodobnega sloga, ki se je razvil v povsem izviren in vabljiv način življenja.

Kultura Bermudskih otokov odraža dediščino njenih ljudi, ki so predvsem indijanskega, afriškega in evropskega porekla. Na otoku živi tudi majhen odstotek Azijcev. Čeprav so Bermudi čezmorsko ozemlje Združenega kraljestva, imajo tudi močne zgodovinske povezave z Združenimi državami.

Bermuda. Foto: Shutterstock
Bermuda. Foto: Shutterstock

Turistične destinacije in znamenitosti, ki jih v Bermudi nikakor ne smete izpustiti

 • Plaža Horseshoe Bay: Verjetno ena najlepših plaž na svetu se nahaja v bermudski župniji Southampton na južni obali. Plaža Horseshoe Bay, rdečkasto-roza peščena plaža v obliki polmeseca, postavljena ob dramatične skalne formacije, privablja številne popotnike. V času največje sezone od maja do septembra pričakujte, da bo ta plaža polna ljudi in reševalcev, ki patruljirajo po območju. V visoki sezoni se tja odpravite zgodaj zjutraj, da se izognete številnim obiskovalcem plaž in plavalcem. Letovišča na drugih delih otoka imajo v bližini klube na plaži. Mimo se peljejo avtobusi, ki prevažajo goste. Ob obali so na voljo garderobe in najem opreme. Otroci bodo radi gradili peščene gradove, 'boogie bordali' in igrali odbojko. Za družine z majhnimi otroki je primeren bližnji Port Royal Covel s plitvo mirno vodo. Poti na plaži se povezujejo s sosednjimi plažami v zalivu Chaplins Bay, Stonehole Bay, Jobsons Cove in Warwick Long Bay.
 • Glavno mesto Bermudskih otokov opredeljuje otok s svetovljanskim in energičnim vzdušjem. V Hamiltonu so tudi zgradbe iz leta 1800, kot sta anglikanski katedrali Svete Trojice, Prezbeterianska cerkev svetega Andreja, Pavla in bermudski Capital Building. V bermudskem domu, najstarejšem parlamentu na zahodni polobli, je bilo prvo zasedanje že leta 1620. Bermudska mestna hiša in umetniški center, ki se nahaja v središču Hamiltona, skrbita za bermudsko nacionalno galerijo, ki razstavlja umetnost in artefakte z Bermudskih otokov, iz Afrike in Evrope. Služi tudi kot dom gledališča Earl Cameron (prej City Hall Theatre ), v katerem prirejajo koncerte, predstave in plesne predstave.
 • Sveti Jurij: Na vzhodnem delu otoka se sprehodite po tlakovanih ulicah mimo kamnitih zgradb v najstarejši angleški naselbini Novega sveta. Sveti Jurij, razglašen za Unescov seznam svetovne dediščine, predstavlja kraj prvih naseljencev, ki so sem prispeli od leta 1612. Poglobite se v zgodovino Bermudskih otokov v nekaterih muzejih, vključno z Bermudskim nacionalnim muzejskim skladom, Muzejem zgodovinskega društva svetega Jurija, muzejem bermudske dediščine in muzejem Tucker House. Najboljši del sv. Jurija je plaža Tobacco Bay Beach, poimenovana po divjem tobaku, ki so ga ob prihodu našli zgodnji naseljenci. Na Tobacco beach ni več nobenih nikotinskih rastlin, ki rastejo, zagotavlja pa ta edinstveno izkušnjo na plaži Bermuda. Najbolj znan je po apnenčastih kamnitih formacijah in plitvih čistih vodah, ki so idealne za potapljanje z masko in plavanje.
 • Cerkev svetega Petra: Zgrajena je bila leta 1612. Je najstarejša anglikanska cerkev v stalni rabi na zahodni polobli in je del Unescove svetovne dediščine. Preprosta, a elegantna arhitektura stavbe prikazuje oblikovalske sloge iz 17. stoletja in izboljšave, narejene skozi leta.
 • Svetilnik Gibb's Hill: Za najlepše poglede na Bermude se povzpnite 185 stopnic do vrha svetilnika Gibbs Hill. Ta 117-metrski svetilnik, zgrajen leta 1846, je eden od le dveh svetilnikov iz litega železa in je najstarejši te vrste na svetu.
 • Kristalne in fantazijske jame: Kar zadeva turistične znamenitosti, sta Kristalna in Fantazijska jama na Bermudih z razlogom na samem vrhu priljubljenosti. Tukaj lahko dostopate do osupljivih otoških jam, kjer se lahko sprehajate po plavajočih pontonih s pogledom na kristalno čiste, azurne vode podzemnih tolmunov, ki so osvetljeni z najsodobnejšim sistemom razsvetljave, ki poudarja njihovo naravno lepoto.
 • Kraljeva mornariška ladjedelnica Royal Naval Dockyard: Na koncu zahodnega predela Sandy's Parish je dom velikega pristanišča za križarjenje, ki vsebuje vrsto izkušenj; vključno z nakupovanjem, jedilnico, obrtnimi studii in zabavo, ki so vse nameščene v pomorskih zgradbah iz 18. stoletja. Ta nekdanja trdnjava Kraljeve mornarice je tudi dom dobro urejenega nacionalnega muzeja Bermudskih otokov, ki se nahaja znotraj utrdbe.

Zanimivosti in aktivnosti

 • Iskanje delfinov

Dan preživite tako, da boste plavali z delfini v njihovem zavetju oceana. Ustvarite čarobno veččutno povezavo, ko se dotaknete delfina, ki se bo nato dotaknil vašega srca. Obiščite Dalphin Deck Gift Shop na kraju samem za najboljše delfinske srajce, klobuke, igrače, knjige in spominke.

 • Oleander cikli

Ne glede na to, ali potrebujete najem, prodajo, dodatno opremo, osnovno vzdrževanje ali splošna popravila, je Oleander Cycles edino mesto na Bermudih, na katerega se lahko obrnete. Ponosni so na svoj sloves - zgrajen od ust do ust - in si dosledno prizadevajo zadovoljiti potrebe strank, tako bermudskih kot mednarodnih.

 • Bermudska železniška družba

Ikonični in nepozabni bermudski vodje vlakov, združujejo šaljive zgodbe, pisane anekdote in zgodovinske podatke v zabavno praznovanje dediščine. Sam vlak je  lokalni simbol, ki gostom daje redko, očarljivo perspektivo, s katere si lahko ogledate otok.

 • Ocean Discovery Center pri BUEI

BUEI predstavlja izjemno zbirko Jack Lightbourn Shell, enega najboljših eksponatov, ki obstajajo danes. Galerija Teddy Tucker Shipwreck in The Treasure Room vas popeljeta v skrivnostni podmorski svet razbitin, artefaktov in dragocenih relikvij zgodovinskega pomena.

 • Umetniške galerije in gledališča

Mesto Hamilton ponuja veliko vpogleda v zgodovino, ki sega v 17. stoletje. City Hall & Arts Center se nahaja v središču Hamiltona z dvema muzejema umetnosti in gledališčem, ki pogosto prikazuje lokalne talente. Ta umetnost odraža zgodovino bermudske arhitekture ter današnjo sodobno infrastrukturo, ljudi in naravno okolje. Bermudski botanični vrt v Pagetu je dom Masterworks Museum of Bermuda Art. Doživite Bermude, kot jih vidite skozi oči umetnikov, kot so Winslow Homer, Georgia O'Keeffe, Charles Demuth, Jack Bush in Albert Gleizes.

 • Na Bermudih je veliko cerkva, od metodističnih do adventističnih. Številne od teh ver in religij so imele pomembno vlogo v zgodovini Bermudskih otokov. Dve najbolj priljubljeni anglikanski cerkvi na otoku sta katedrala Presvete Trojice v Hamiltonu in cerkev sv. Petra v St. Georgesu.

 • Pred stoletji so bile utrdbe na Bermudih zgrajene za zaščito otoka pred vsiljivci. Danes so postali pomembni muzeji na otoku, ki prikazujejo zgodovinske vojne spominke. Fort Scaur, zgrajen v 19. stoletju, so zgradili Britanci, da bi se ubranili napadom Američanov.

 • Parki in naravni rezervati

  Shelly Bay združuje naravne lepote bermudskih plaž z rdečimi mangrovi in ​​ribniki s slano vodo v naravnem rezervatu. Igrišče in plitva voda sta idealna za otroke, naravna pot pa je enostavna za vse starosti. Privoščite si pogled na ocean in ladjedelnico v daljavi.

 • Razbitine ladij

  The Sea Venture je bila prva ladja, ki se je leta 1609 potopila ob otoku. Od takrat naprej je bilo še na desetine primerov ladij, ki niso mogle priti na otok ali so zašle v težave. Montana in Constellation sta priljubljeni, fascinantni razbitini ladij za raziskovanje.

Vir: bermuda.com

image_alt
40-metrski luksuzni katamaran očara na prvi pogled

Zanimivosti

 • Tukaj domuje svetleči črv, a le ko je vroče. Bermudski ognjevar je že podnevi izjemno bitje. Dolg je približno 4 cm, rdeč in prekrit z majhnimi ščetinami, ki zbodejo, če se jih dotaknete. V poletnih mesecih začnejo samice plavati z morskega dna, običajno v zaščitenem zalivu, pri čemer sproščajo svetlečo sluz, ki pritegne samce. Če želite opazovati te oceanske živali, obiščite Ferry Reach Park.
 • To je svetovna prestolnica brodolomov. Obsežen obalni greben Bermudskih otokov in občasne velike nevihte so idealni pogoji za brodolome. Do danes je bilo najdenih več kot 300 razbitin iz 17. stoletja. Ker razbitine niso v posebej globoki vodi, jih je mogoče videti, če se potapljate z masko. Videli boste Cristobal Colon, 499-metrsko špansko luksuzno ladjo, ki je potonila leta 1936, Constellation, Montano in še veliko več takih, ki ležijo na oceanskem dnu.
 • Mornarji so nekoč mislili, da se tukaj nahajajo demoni. Španski in portugalski pomorščaki niso imeli možnosti za boj proti zahrbtnim grebenom, a so se ob mraku prav tako bali čudnih zvokov, ki so prihajali z otokov. Trdili so, da so zvoki zveneli kot na stotine dojenčkov, ki skupaj kričijo, vraževerni mornarji pa so prišli do zaključka, da demoni, morske pošasti in čarovnice preganjajo Bermude. Zavijanje je pravzaprav prihajalo od cahowa - endemične vrste morskih ptic - ki so se na tak način oglašale v upanju, da bodo pritegnile druge ptice k razmnoževanju.
 • Ko se nahajate na tem otočju, ste le miljo oddaljeni od oceana. Bermuda je pravzaprav arhipelag, sestavljen iz sedmih glavnih otokov in množice manjših otočkov s povprečno širino ene milje.
 • John Lennon je na Bermudih napisal več kot 20 pesmi. S tem območjem je imel resnično povezavo, saj je tako v času prečkanja oceana kot v času, ki ga je preživel na Bermudskih otokih, poživil svojo ustvarjalno energijo. Lennon je odplul na Bermude z Rhode Islanda na krovu 43-metrske jahte 'Megan Jaye', preden je za nekaj tednov najel hišo v kraju Fairylands.
 • V nekem obdobju so na otoku živeli samo trije ljudje. Na Bermudih ni bilo domačinov, zato so razbitine Sea Venture pomenile začetek človeške kolonizacije. Samo trije ljudje so ostali na tem območju, ki ga danes poznamo kot Bermuda, medtem ko so drugi odšli. Tako je bilo do leta 1612, ko je priplula ladja, imenovana Plug, z namenom, da se tu nastani.
 • Novo leto praznujejo s čebulo. Bermudi so včasih izvažali veliko čebule in so sloveli po pridelovanju nekaterih najboljših čebul na svetu. Legenda o čebuli je na Bermudih v času novega leta še vedno prisotna. Ob polnoči pade iz mestne hiše na mestnem trgu sv. Jurija velikanska čebula, ki je okrašena z božičnimi lučmi.
 • Bermuda je navdihnila Williama Shakespeara. Brodolom Sea Venture je bil v Angliji velika novica. Ta razbitina je Williama Shakespeara navdihnila, da je napisal igro, postavljeno na oddaljenem otoku. Prvotni načrt za The Tempest je bil, da bo postavljena v Sredozemlje, vendar se na otoku v predstavi zgodi, da so hrupne ptice, ta pa je naseljen s prašiči. V predstavi je omenjena tudi pijačo iz cedrovih jagod, ki zveni natanko kot pijača po izbiri zgodnjih naseljencev Bermudskih otokov.
 • Bermuda ima dejansko več igrišč za golf na prebivalca, kot katerakoli druga država na svetu. Ni presenetljivo, zakaj je ta dejavnost zelo priljubljena.
 • Morda je največja napačna predstava o Bermudskih otokih, da so ti del Karibov in lučaj stran od Jamajke ali celo Kube. Pravzaprav se nahajajo veliko bolj severovzhodno in so od Bahamov oddaljeni več kot 750 milj. Pravzaprav je Bermuda bližje rtu Hatteras v Severni Karolini kot Bahamom.
 • Ocenjeni mesečni stroški štiričlanske družine brez vštete najemnine, znašajo 5.771,87 evra, za samske osebe pa 1.584,60 evra.
 • Življenjski stroški na Bermudih so v povprečju za 164,82 odstotka višji kot v Sloveniji.
 • Najemnina na Bermudih je v povprečju za 459,32 odstotka višja kot v Sloveniji.

Več iz rubrike