Kaj vam pomeni zdravje na delovnem mestu?

Zdravo delovno okolje je bistvenega pomena za dobro produktivnost, nizko stopnjo odsotnosti ter vsestransko dobro počutje vaših zaposlenih.
Fotografija: Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Foto: Getty Images

V začetku novega leta si največkrat zaželimo obilo zdravja, sreče in ljubezni. Ni presenetljivo, da si v teh časih še posebej iskreno želimo več zdravja.

V tem članku ne bom pisal in polemiziral o najbolj aktualni tematiki zadnjih dveh let. Vsakdo ima svoje mnenje in dojemanje nove realnosti, v kateri smo se vsi skupaj znašli. Tokrat se bom osredotočil na načine, kako v delovno okolje vpeljati več pobude za zdrav življenjski slog. 

Zdravo delovno okolje je bistvenega pomena za dobro produktivnost, nizko stopnjo odsotnosti ter vsestransko dobro počutje vaših zaposlenih. Za vpeljavo majhnih sprememb, ki imajo lahko dobrodejne učinke, ne potrebujete velikih investicij. Vse skupaj tudi ni tako komplicirano, zahteva pa seveda nekaj vašega časa in angažiranosti.

Z vami delim sedem preverjenih nasvetov za bolj zdravo delovno okolje.

image_alt
Plavati s tokom pomeni biti prisoten

Omogočite izbiro zdrave hrane

Ko nam začne tekom delovnega procesa primanjkovati energije in nam pade razpoloženje, največkrat posežemo po kakšni dodatni kavi, sladki pijači ali tablici čokolade. Vendar to ni najbolje, saj lahko pogosti prigrizki, ki so preveč sladki, predelani in mastni, negativno vplivajo na zdravje.

Če se v bližini vašega podjetja nahaja kavarna ali restavracija, razmislite o načinih, kako vaše zaposlene spodbuditi k bolj zdravim odločitvam za prigrizke ali obroke. Namesto sladkih in kofeinskih pijač poskrbite za zalogo sadnih sokov in ustekleničene vode. Vsekakor je v delovnem okolju dobro imeti sveže, sezonsko sadje, ki je na voljo vsem zaposlenim.

Spodbujajte gibanje

Zdravstvene raziskave, ki so bile izdelane v zadnjih nekaj desetletij, večinoma priporočajo vsaj 30 minut zmerne vadbe na dan. Spodbujanje redne vadbe in aktivnosti je tako odličen način za izboljšanje splošnega zdravja zaposlenih. Razmislite o uvedbi spodbud, kot so kolesarjenje do službe ali organiziranje športnih dejavnosti po delavniku (nogomet, košarka,...). Lahko uvedete obvezen kratek sprehod po kosilu ali preprosto gibanje in raztezanje med samim delovnim procesom.

image_alt
Narcisi

Dodajte nekaj rastlin

Rastline lahko na veliko načinov ustvarijo bolj zdravo in udobnejše delovno okolje. Pomagajo izboljšati kakovost zraka, kar je še posebej pomembno, če je v vaši pisarni zadušljiv ali suh zrak. Rastline lahko tudi polepšajo vašo pisarno in vam pomagajo pri boljšem razpoloženju. Najboljše rastline za v pisarno so tiste, ki so zelene in listnate. Izogibajte se rastlinam, kot so kaktusi, ki lahko zbodejo ljudi. Preveč rastlin lahko hitro preobremeni prostor, zato si vzemite čas in jih premišljeno razporedite v vašem delovnem okolju.

Dodajte malo glasbe

Poslušanje glasbe sproži sproščanje dopamina (hormon dobrega počutja), ki nas spravi v boljše razpoloženje. Glasba je lahko tudi odličen motivator in pripomoček za koncentracijo; še posebej, če delujete v zaposlenem okolju odprtega tipa. To pomeni, da je v istem prostoru skupaj več zaposlenih brez dodatnih zvočnih izolacij. Seveda je potrebno upoštevati, da smo si različni. Marsikoga lahko glasba, ki je sicer nenaporna in zmerne jakosti, konkretno dekoncentrira. V tem primeru vam predlagam uporabo slušalk, ki so preprost način za rešitev skupne dinamike delovnega prostora.

Foto: Jure Eržen/Delo
Foto: Jure Eržen/Delo

Zagotovite gajbico svežega sadja

Kot je omenjeno že zgoraj, je izjemno dobrodejno, da v vašem delovnem okolju vsem zaposlenim nudite sveže sezonsko sadje. Mesečne stroške takšne storitve vzemite kot dobro investicijo v zdravje vaših zaposlenih. Sadje, ki je še posebej koristno za vaše zdravje, je:

  • Jabolka: Pomembna so za zdravje debelega črevesa in nadzor ravni sladkorja v krvi. So tudi dober vir vitamina C.
  • Češnje: Imajo najvišjo koncentracijo antocianinov 1 in 2, ki pomagajo blokirati encime, povezane z vnetnimi obolenji.
  • Grozdje: Polno vitaminov A, C in B6 skupaj s folno kislino in več esencialnih mineralov.
  • Robide: Bogate so z antioksidantom luteinom, ki pomaga krepiti zdravje oči.

image_alt
Prihodnost ni v tehnologiji, ampak v psihologiji

Poskrbite za čist zrak

Slaba kakovost zraka lahko zmoti koncentracijo, v najslabšem primeru pa lahko povzroči fizično škodo. Nekateri ljudje razvijejo poklicne alergije, ki jih sproži občutljivost na kemikalije v barvah, preprogah in pohištvu, s simptomi, ki vključujejo izpuščaje, razdražene oči, težave s sinusi in glavoboli.

Čeprav obstajajo določeni pogoji, ki jih vaše podjetje morda ne bo moglo spremeniti, lahko izboljšate splošno klimo. Lahko na primer investirate v čistilce zraka, ki jih razporedite po delovnih prostorih. Pomembno je, da izberete takšne naprave, ki imajo HEPA filter, ki lovi in filtrira različne delce umazanije v zraku.

Uporabite stoječo mizo

Načeloma v pisarnah vsi zaposleni večji del časa presedimo. Vsi dobro vemo, da to za zdravje ni ravno najbolje. Toda pogosto težko kaj naredimo v zvezi s tem. Kot kompromis mnoga podjetja za svoje zaposlene uporabljajo stoječe mize. Na tak način jim omogočijo, da po želji sedijo ali stojijo.

Podjetja lahko izbirajo med polno stoječo mizo ali enoto, ki se jo postavi na vrh običajnih miz. Bodite pa pri tem pozorni, saj tudi stati cel dan na nogah ni priporočljivo. Spodbujajte zdravo ravnovesje sedenja in stoje ter pogosto gibanje po pisarni.

Vsekakor obstaja veliko načinov, kako v vaše podjetje vnesti več zdravja. Že vaša skrb in to da vam je mar za zaposlene je zelo pomemben dejavnik. Za dobre zaposlene se je vredno truditi in vsem omogočiti odlične delovne pogoje. Kvalitetni in iskreni medsebojni odnosi na delovnem mestu kmalu postajajo nov standard in ne zgolj ideal, kot je bilo to v preteklosti. Zaposleni se tega tudi vedno bolj zavedajo in bodo v prihodnje še v večji meri zahtevali odlične pogoje in stremeli k dobrim odnosom.

image_alt
Tekmujte raje sami s seboj

Več iz rubrike