Cene poslovnih letalskih prevozov strmo navzgor

Glavni dejavniki pričakovane rasti cen so naraščajoče cene goriva, pomanjkanje delovne sile in inflacijski pritiski pri stroških surovin.
Fotografija: Stroški poslovnih potovanj, predvsem letalske vozovnice, se bodo do leta 2023 močno povečali. Foto: Nathan Howard/AFP
Odpri galerijo
Stroški poslovnih potovanj, predvsem letalske vozovnice, se bodo do leta 2023 močno povečali. Foto: Nathan Howard/AFP

Stroški poslovnih potovanj, od hotelov do letalskih vozovnic, se bodo do leta 2023 močno povečali, v panogi namreč dve leti po začetku pandemije pričakujejo povečano povpraševanje.

image_alt
Popolnoma izčrpani piloti upravljajo letala, s katerimi potujete

Letalske družbe optimistične

Letalske vozovnice za poslovna potovanja se bodo letos v primerjavi z letom 2021 povečale za skoraj 50 %, potem ko so se v dveh letih močno znižale, je razvidno iz poročila podjetja za upravljanje potovanj (CWT) in svetovnega združenja za poslovna potovanja (GBTA). Prihodnje leto se bodo cene vozovnic povečale za več kot 8,4 %, sta navedli organizaciji. Pričakujejo, da se bodo hkrati podražale tudi hotelske storitve (8,2%) in cene najema avtomobila (6,8 %).

V poročilu je navedeno, da so glavni dejavniki pričakovane rasti cen naraščajoče cene goriva, pomanjkanje delovne sile in inflacijski pritiski pri stroških surovin.

»Povpraševanje po poslovnih potovanjih in srečanjih se vrača z vso močjo, o tem ni nobenega dvoma. Pomanjkanje delovne sile v potovalni in gostinski industriji, naraščajoče cene surovin in večja ozaveščenost o odgovornem potovanju vplivajo na storitve, vendar so napovedane cene na splošno enake kot leta 2019,« je dejal Patrick Andersen, glavni izvršni direktor podjetja CWT.

Stroški poslovnega potovanja se bodo povišali tudi zaradi dražjih hotelskih namestitev. Foto: Mohammed Dabbous/Reuters
Stroški poslovnega potovanja se bodo povišali tudi zaradi dražjih hotelskih namestitev. Foto: Mohammed Dabbous/Reuters

Direktorji letalskih družb in hotelov so optimistični glede vrnitve poslovnih potovanj, potem ko so morala podjetja zaradi pandemičnih ukrepov  prekiniti številna službena potovanja. Ko so se po pandemiji vrnila turistična potovanja, so poslovna potovanja še vedno zaostala, kar je hotele in letalske družbe prikrajšalo za pomemben vir prihodkov, navaja CNBC.

Letos skoraj 50 odstotno zvišanje cen

Družba American Airlines je prejšnji mesec sporočila, da so bili prihodki od domačih poslovnih potovanj, ki so predstavljali skoraj tretjino prihodkov od potnikov v letu 2019, za 110 % višji kot pred tremi leti, torej pred pandemijo.

Cene letalskih vozovnic za poslovna potovanja so se leta 2020 v primerjavi z letom 2019 znižale za več kot 12 %, leta 2021 pa še za dodatnih 26 %. Cene letalskih vozovnic v ekonomskem razredu so se od leta 2019 do leta 2021 znižale za več kot 24 %, medtem ko so se cene premium vozovnic znižale za 33 %.

Leta 2022 naj bi se cene dvignile za 48,5 %, vendar naj bi tudi ob tem strmem dvigu cene do leta 2023 ostale pod ravnjo pred pandemijo. Po 48,5-odstotnem zvišanju leta 2022 se bodo cene leta 2023 predvidoma zvišale za 8,4 %.

image_alt
Kakšno je zaseženo letalo oligarha Romana Abramoviča?

Okrevanje v večini regij

Vozovnice v premium razredu so leta 2019 predstavljale več kot 7 % vseh kupljenih vozovnic. Delež vozovnic premijskega razreda se je leta 2020 zmanjšal na 6,5 %, leta 2021 pa na 4,5 %, vendar se je leta 2022 začel povečevati. V prvi polovici leta so vozovnice premium razreda predstavljale 6,2 % vseh kupljenih vozovnic.  Ker je povprečna cena vozovnice sestavljena iz ekonomskega in premium razreda, se bodo zaradi naraščajočega deleža vozovnic premium razreda povprečne cene vozovnic povišale.  

Po navedbah GBTA, mednarodne in čezmejne rezervacije v večini regij okrevajo, kar bo kljub negotovosti, ki jo povzroča vojna v Ukrajini, povzročilo večji delež rezervacij mednarodnih vozovnic in ustrezno višjo povprečno ceno vozovnice. Poslovni potniki bodo po dveh letih minimalnih ali ničelnih izdatkov verjetno pripravljeni porabiti več za vozovnice, zlasti ker se razpoložljivost zmanjšuje zaradi pomanjkanja delovne sile.

image_alt
Kaj storiti, ko se naveličate svoje službe?

Več iz rubrike