Kakšno je zaseženo letalo oligarha Romana Abramoviča?

Notranjost luksuznega letala, vrednega 350 milijonov dolarjev.
Fotografija: Foto: Posnetek zaslona/New York Times
Odpri galerijo
Foto: Posnetek zaslona/New York Times

V ponedeljek je bila izdana odredba na podlagi ameriškega sodišča, da se zasežeta dva luksuzna letala ruskega oligarha Romana Abramoviča. Letala sta Boeing 787 Dreamliner v vrednosti 350 milijonov dolarjev in njegov manjši Gulfstream G650ER v vrednosti 60 milijonov dolarjev.

Oligarhu grozijo sankcije

Abramovič je po poročanju tujih medijev obogatel predvsem po nakupu naftne družbe od ruske vlade na dražbi leta 1995, za katero se domneva, da je bila ponarejena. Veliko bogastvo je nabral tudi po razpadu Sovjetske zveze, ko je prodal rusko državno premoženje in poleg nafte kupil deleže v panogah, kot sta letalstvo in aluminij.

Glede na trenutne sankcije proti Rusiji, oligarh in nekdanji lastnik nogometnega kluba Chelsea ni imel dovoljenj, potrebnih za letenje v svojo matično državo marca, kar je povzročilo hiter zaseg, poroča The Post. Sprožen je bil tudi upravni postopek zoper Abramoviča. Če se ugotovi, da je odgovoren, bi bil ruski milijarder lahko izpostavljen kazni v višini do dvakratne vrednosti letala.

Kakšno je eno izmed zaseženih letal, ki spada med najdražje na svetu?

Poznavalci pravijo, da letalo Dreamliner, ki je narejeno po meri, eno najbolj tehnološko dovršenih in opremljenih zasebnih letal na svetu. »To letalo je zgrajeno tako, da izboljša vašo izkušnjo z vidika udobja,« pravi Marc Sellouk, ustanovitelj in izvršni direktor aplikacije Flewber za čarter zasebnih letal in potovanj.

Boeing 787 Dreamliner. Foto: Posnetek zaslona/New York Times
Boeing 787 Dreamliner. Foto: Posnetek zaslona/New York Times

Fotografije notranjosti Dreamlinerja, ki jih je objavil Boeing, kažejo, da lahko obsežni koncept odprte kabine modela udobno prevaža do 50 potnikov. Letalo ima vgrajen televizor ter kinematografske učinke, zasebne spalnice, kopalnice in garderobni prostor. Opremljen je tudi sedežno garnituro za poslovna srečanja vzdolž oken in dovolj prostora za polno jedilnico v slogu banketa. Ločena spalnica ima veliko zakonsko posteljo in nočno omarico. Na voljo je tudi velika kopalnica z dvema umivalnikoma, pulti iz belega marmorja in kabino za prhanje. V kopalnico je vgrajena garderobna omara.

S tehničnega stališča ima Boeing 787 tudi druge posebnosti kot so nizka višina kabine, svež zrak in zatemnjena okna, ki potnikom omogočajo, da med letom ne motijo drugih gostov. Za nastavitev se zgolj pritisne na gumb in nastavi zatemnitev okna kar je še posebej priročna funkcija na čezoceanskem letu.

Poleg tega imajo tovrstna letala manjši tlak v kabini, predvsem zahvaljujoč se tehnologiji. Napredni sistem filtracije za svež zrak v kabini zagotavlja boljši zračni tlak in večjo vlažnost, s čimer pomaga potnikom, da imajo manj suhega zraka in čutijo manj utrujenosti.

Foto: Posnetek zaslona/New York Times
Foto: Posnetek zaslona/New York Times
Foto: Posnetek zaslona/New York Times
Foto: Posnetek zaslona/New York Times
Foto: Posnetek zaslona/New York Times
Foto: Posnetek zaslona/New York Times

Več iz rubrike