Nas čaka potop svetovnega gospodarstva?

Desetletje po izbruhu globalne finančne krize se zdi, da centralne banke še vedno z infuzijo spodbujajo gospodarstvo. Recesija v avtomobilski industriji res naznanja potop svetovnega gospodarstva?
Fotografija: Že jutri v vaših rokah. Aktualna številka poslovnega tednika Svet kapitala. Foto: A. S. H.
Odpri galerijo
Že jutri v vaših rokah. Aktualna številka poslovnega tednika Svet kapitala. Foto: A. S. H.

Če tisti na vrhu globalne verige vrednosti lažje previharijo težke čase, pa se morajo tisti nižje na lestvici takoj prilagoditi spremenjenim razmeram. In dosegi avtomobilskega trga so dolgi, za seboj potegnejo marsikaj in se v verigi dotikajo marsikoga. Na svetovno gospodarstvo imajo izreden vpliv in tu Slovenija ni nobena izjema. Naša država je močno vezana na nemško avtomobilsko industrijo in hitro občutimo vse težave, ki pestijo Nemce. Prihajajoče obdobje bo tako tudi za slovenska podjetja polno prilagajanj in sprejemanja novih razmer, pišemo v aktualni tevilki poslovnega tednika Svet kapitala, ki ga ob petkih dobite skupaj s časnikom Delo.



Preberite tudi, kako zaradi slabega modela Velika Britanija na leto izpusti 10 milijard funtov le od prihodkov od nafte. To pomeni, da je v šestih letih na ta račun izgubila vrtoglavih 74 milijard funtov, ki bi jih na Škotskem lahko porabili za gradnjo še kako prepotrebnih desetih bolnišnic. Čeprav bi otoška država še kar vrtala za novimi viri nafte, pa obstajajo svetovne zaveze, kjer bi morali svetovni proizvajalci nafte in plina do leta 2040 zmanjšati proizvodnjo za več kot tretjino, da bi ohranili emisije v okviru mednarodnih podnebnih ciljev. Jim bo uspelo?

Pod drobnogled smo vzeli tudi avtobiografijo Michelle Obama, ki verjame, da z izobrazbo lahko prideš daleč. Zase pravi, da je imela vse in hkrati ničesar, odvisno kako si želiš to povedati. Kaj si govorite vi?

            Svet kapitala. Ker vam privoščimo dobro branje.

Več iz rubrike