Zakaj je pomemben zakaj?

Leta in leta me je preganjala misel, ki mi je kradla spanec in dvigovala občutek tesnobe. Dokler si nisem zastavila pravega vprašanja...Zakaj.
Fotografija: Z odkritjem, kje leži moj zakaj, sem se nevede opremila z najboljšim »orožjem,« ki sem si ga lahko zamislila. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Z odkritjem, kje leži moj zakaj, sem se nevede opremila z najboljšim »orožjem,« ki sem si ga lahko zamislila. FOTO: Getty Images

Ko sem neko septembrsko nedeljo leta 2019 sedela na svoji terasi sredi Ljubljane, me je preganjala misel, ki mi je zadnja leta kradla spanec in dvigovala občutek tesnobe.

Česa si sploh želim? Kdo sem? Ob skorajda poletno toplem vetru se je moj pogled ustavil na blokcu post-it listkov, ki so ležali poleg računalnika. S pisalom, ki sem ga že držala v roki, sem zapisala prvo besedo. Besedo, ki mi je slabega pol leta kasneje, tik pred vstopom v prvi val pandemije življenje obrnila na glavo, mi po žilah pognala adrenalin in me pripeljala do ključnega življenjskega razpotja.
 
Ste se kdaj vprašali, kaj je tista ključna stvar v vašem življenju, zaradi katere vsako jutro radi vstanete iz postelje in se veselite novega dne? Kje leži vaša strast in kaj si resnično želite početi?
 
Hoja po neznanem
 
Ko sem pred dobrim desetletjem izgubila varno službo za nedoločen čas, sem se, razočarana od preštevilnih slabih izkušenj, ki so se do takrat nanizale v moji karierni poti, odločila za drugačno smer. S strahom, ki se je skrival za mojim naivnim pogledom, sem stopila skozi vrata AJPES-a in odprla s. p.
 
Misel na podjetništvo mi je bila tako tuja, kot če bi morala povedati nekaj v kitajščini. V moji bližji okolici ni bilo podjetnikov, ki bi mi ponudili zgled ali težko želen nasvet. Še najbližji stik je stric Emil, ki se je pred skoraj šestimi desetletji preselil v New York in nekajkrat letno obišče svojo domovino. Opremljena z njegovim ponavljajočim nasvetom, da je »the biggest risk is not to take the risk,« sem naredila prve previdne podjetniške korake.
 
Občutek, da stojim na neznanem terenu, se je prepletal v vsako odločitev. Premetavalo me je s projekta na projekt, z naročnika na naročnika. Izgubljene je bilo veliko energije, neprespane noči so se nizale v daljša obdobja slabega spanja in prepogosto sem bila tik pred tem, da dvignem roke v zrak in si najdem varno službo. Šele po dobrih sedmih letih hoje po tej poti sem prvič dobila občutek, da se vzpostavljajo prvi konkretni stiki med mojo predstavo o podjetništvu in življenjskim ritmom, ki sem ga vodila in mi je začel ustrezati.
 
Ključ do življenja, ki ga želimo živeti, nosimo v sebi
 
Večina ljudi skozi življenje hodi brez jasno definiranega namena in poslanstva. Po svetu se sprehajamo brez jasno definiranega zakaj-a, ki je ključno gorivo, ki bi moralo poganjati naš svet in življenje. Postali smo ujetniki družbenih pravil in norm, izgubili smo stik s seboj in ne vzamemo si časa, prostora in tišine, da bi slišali svoj notranji glas. Izgubili smo stik s prirojeno intuicijo, ko naše telo možganom sporoča, katera pot ali odločitev, ki je pred nami, je tista prava, in kateri se raje izognimo.
 
Vsak od nas v sebi nosi svoj zakaj, ki vključuje edinstven preplet naših znanj, spretnosti in izkušenj, strasti in doprinosa, ki ga lahko ponudimo svetu. Zakaj je naš notranji kompas, ki poganja naš svet in ga dela res našega.
 
Brez jasno definiranega zakaj-a skozi življenje korakamo izgubljeni, nepovezani s seboj, utrujeni od številnih odločitev, za katere vnaprej vemo, da niso prave, in brez tiste iskrice v očeh, ki ti jo ponudi izpopolnjeno življenje.
 
Poslušanje intuicije
 
Tisto septembrsko nedeljo sem zaključila s polepljeno steno kuhinje, ki so jo krasili številni post-it listki. Čisto na vrhu je bil listek, na katerem je bila zapisana najpomembnejša beseda in iz katerega so izhajale vse kasnejše ideje, načrti in vizija.. Moj zakaj.
 
Ko sem s pogledom preletela vse dele zidu, me je za trenutek ujela panika. Kako bom to izpeljala? Kje začeti? Si sigurna, da jo to prava smer? Moje telo je vleklo proti steni, čeprav mi je v glavi odmeval notranji glas, ki me je vabil v varno zavetje poznanih meja moje cone udobja.


 
Spoznanje, kam želim in kaj želim delati v prihodnje, je od mene zahtevalo hitre odločitve. Po slabem letu, ko sem že čutila rahlo utrujenost od intenzivnosti vpeljanih sprememb, sem stala pred največjim korakom. Po večletnem delu na dveh projektih sem prekinila sodelovanje z dvema naročnikoma, na katerih je slonelo moje poslovanje. Še vedno se spomnim tistega dne. Bil je četrtek, 20. februarja 2020. Takrat nisem vedela, da bomo čez slabe tri tedne stopili v največjo negotovost, globalno pandemijo, ki bo spodnesla temelje podjetništva in delovanje družbe, kot smo jo poznali.
 
Kaj prinese zakaj?
 
Jasnost zakaj-a nam pomaga, da smo v življenju lahkotno osredotočeni na vse odločitve, ki so povezane z našim notranjim namenom. Ko najdemo povezavo, poznamo tudi pot do cilja. S postavitvijo teh spoznanj v naš center delovanja, se vseh stvari, ki nam v življenju pridejo naproti, vseh lažjih in težjih odločitev in vseh sprememb, ki nas zamajejo v center duše, lotimo z veliko mero mirnosti in zaupanja vase.
 
Jasno postavljen zakaj nam pomaga postaviti meje, naučimo se uporabe najpomembnejše besede v našem jeziku – besede ne, in v vsakem koraku čutimo, da hodimo po življenjski poti, ki nam je namenjena.
 
Ko spoznamo svoj zakaj, se hitro osredotočimo na tiste stvari, ki so nam v zasebnem in poslovnem življenju pomembne. Hitro znamo ločiti zrno od plevela. Z nenehnim zavedanjem, da moramo biti v vsakem trenutku povezani s svojim zakaj-em, se v naše življenje vrneta otroška razigranost in strast.
 
Vsak od nas v sebi nosi vse odgovore in na pot iskanja svojega zakaj-a se lahko odpravimo v vsakem trenutku. Foto: Getty Images
Vsak od nas v sebi nosi vse odgovore in na pot iskanja svojega zakaj-a se lahko odpravimo v vsakem trenutku. Foto: Getty Images
Mirnost sredi norosti

 
Prve dneve nove realnosti sem na začetku prvega vala preživela v strahu. Pojavili so se dvomi v moje odločitve, dvignil se je nivo tesnobe, večino noči sem prebedela, razpadla mi je moja sicer učinkovita jutranja rutina, glas notranjega kritika se je ojačal. Bilo me je strah.
 
Ko sem poskušala umiriti misli, sem precej hitro spoznala nekaj, kar mi je bilo tiste prve dni zaprtja tuje. Kljub vsemu naštetemu sem v sebi čutila mirnost. Čeprav sta se okoli nas sesuvala svet in normalnost, ki smo ju poznali in znali obvladovati, sem v sebi čutila, da sem na pravi poti.
 
Zakaj moramo odkriti svoj zakaj?
 
Z odkritjem, kje leži moj zakaj, sem se nevede opremila z najboljšim »orožjem,« ki sem si ga lahko zamislila. V rokah sem držala osredotočenost in strast, jasnost in zadovoljstvo nad izbrano potjo, pristnostjo odločitev in samozaupanjem ter opuščanjem nazora, prepuščanju toku in ... to je prišlo nekoliko kasneje ... zabavi, uživanju v novih spoznanjih in opazovanju darov, ki ti jih lahko ponudi samo tvoja pot.


 
Vsak od nas v sebi nosi vse odgovore in na pot iskanja svojega zakaj-a se lahko odpravimo v vsakem trenutku. Vzeti si moramo čas, prostor in tišino za premislek in samorefleksijo. To lahko naredimo na s soncem obsijani terasi ali sredi domače kuhinje. Srečno odkrivanje vam želim!
 
 
 

Več iz rubrike