Top 10 podcastov za vsak dan

Za vse, ki vas svet podcastov še ni ujel in prepričal, sem pripravila lestvico 10 meni najljubših domačih in tujih podcastov.
Fotografija: Second life podcast
Odpri galerijo
Second life podcast

Pred petimi leti sem prvič stopila v svet podcastov. Spomnim se, ko sem v svoji mobilni aplikaciji izbrala eno od epizod priljubljenega Gary Vee-ja. Danes tudi sama ustvarjam podjetniški podcast Lovim ravnotežje (https://ninagaspari.com/lovimravnotezje-podcast/), ki je po letu in pol oddajanja ter prek 200.000 prenosih eden najbolj poslušanih podcastov pri nas.
 
Ljubezen do podcastov se je pri meni v teh letih še povečala in danes je v moji knjižnici zanimiv preplet podcastov, ki pokrivajo teme o podjetništvu, jogi, vodenju, dnevno-aktualnih novicah, medijih in življenju nasploh. Za vse, ki vas svet podcastov še ni ujel in prepričal, sem pripravila lestvico meni najljubših domačih in tujih podcastov, ki jim rada prisluhnem na sprehodih po mestu, ob pripravi večerje ali pospravljenju stanovanja in v tistih redkih trenutkih v zadnjem letu, ko mi je pot dovoljevala daljše vožnje v avtomobilu.
 
1. Second life – link: https://www.secondlifepod.com/
 
Vsak ponedeljek voditeljica Hillary Kerr v goste povabi sogovornico, ki spregovori o kariernih spremembah in osvajanju novih delovnih področij. Zanimive pogovore vodi izkušena novinarka, ki se je pred leti podala tudi na podjetniško pot. Epizode ponujajo vpogled v različne poklice in zgodbe posameznic, izzive, s katerimi so se srečevale ob spremembah karier, in v spoznanja, do katerih so jih pri tem prišle.
 
2. Business Wars – link: https://wondery.com/shows/business-wars/
 
Business Wars je podcast, v katerem se avtorji v vsaki sezoni osredotočijo na tekmo dveh konkurenčnih podjetij, ki sta v istem obdobju in na istem trgu tekmovali za svoje kupce, stranke in naročnike. Običajna sezona ima do šest epizod, med najbolj udarnimi pa so Netflix proti HBO, Nike proti Adidasu, TikTok proti Instagramu in FedEx proti UPS.
 
3. Work Life – link: https://www.adamgrant.net/podcast/
 
Organizacijski psiholog in voditelj Adam Grant v svojih epizodah z gosti razkriva posebnosti delovnih okolij, načinov vodenja in teorij, ki so se med njegovim raziskovanjem pokazale kot uspešne v sodobnem načinu dojemanja področja dela. Adam Grant je tudi avtor knjižnih uspešnic in enega najbolj gledanih TED nastopov. Z vsebino, ki jo pripravlja za podcast, se ukvarja predvsem s tem, kako ljudem pomagati najti smisel in motivacijo za delo.
 
Podcast Dare to lead
Podcast Dare to lead
4. Dare to Lead – link: https://brenebrown.com/dtl-podcast/
 
Voditeljica podcasta je Brene Brown, priljubljena profesorica na Univeristy of Houston in raziskovalka tem, kot so sram, ranljivost, pogum in empatija. Dare to Lead je eden od njenih dveh podcastov (oddaja še podcast Unlocking us, ki je nekoliko bolj usmerjen na njeno področje strokovnosti), v njem pa z gosti razmišlja o načinih vodenja podjetij in ljudi, pri čemer veliko pozornosti namenja prav nujnosti poguma in ranljivosti kot pomembnih osebnih značilnosti vsakega vodje. Oba podcasta sta na voljo le na platformi Spotify.
 
5. Aidea – link: https://aidea.si/podkast
 
Slovenski podcast Aidea, ki ga vodi Klemen Selakovič, odpira in poslušalcem ponuja prostor za »pogovore o zavesti, vesolju, drogah, naši kulturi, tehnologiji in prihodnosti človeštva«. Poleg rednih epizod, v katerih Klemen gosti različne zanimive goste in strokovnjake s številnih področij, objavlja tudi redno rubriko Dialog, v kateri s še dvema rednima sogovornikoma odpira aktualne teme sodobnega življenja.
 
6. Gospoda – link: https://podcasts.apple.com/si/podcast/gospoda/id1535598780
 
Jure Godler in David Urankar sta moči združila v podcastu Gospoda, v katerem govorita o vsem, kar je pomembno, predvsem pa, kot pravita sama, o tistem, kar ni. V tedenskih epizodah, ki so na voljo tudi v video zapisu na platformi YouTube, govorita o aktualnih temah, ki jih zavijeta v šaljivo preobleko. Še to: David Urankar v solo podcast projektu Avtomat (link: https://anchor.fm/davidurankar) objavlja še tedenske pogovore z znanimi Slovenkami in Slovenci, v katerih se pogovarjajo o življenju, zanimivih zgodbah in sem ter tja tudi o avtomobilih.
 
7. Renegades – link: https://open.spotify.com/show/42xagXCUDsFO6a0lcHoTlv
 
Renegades: Born in the USA je serija pogovorov med bivšim ameriškim predsednikom Barackom Obamo in glasbenikom Bruceom Springsteenom. V epizodah se sprehajata med dogodki v svojih življenjih in v zgodbe vključujeta poglede na družbeno aktualne teme, kot so rasizem, družbena neenakost, ameriška glasbena dediščina in stanje duha v ZDA danes. Podcast je na voljo izključno na platformi Spotify.
 
8. Armchair Expert – link: https://armchairexpertpod.com/
 
Holivoodski igralec Dax Shepard in njegova producentka Monica Padman izdajata super podcast, v katerem poleg gostov iz sveta zabave, literature, politike in drugih zanimivih področij, v vsako epizodo vpleteta tudi preverjanje informacij, ki so bile podane skozi pogovor. V dobrih dveh letih oddajanja sta rednim epizodam dodala še podrubriko Armchaired & Dangerous, v katero sta kot sovoditelja povabila novozelandskega novinarja Davida Farrierja, ki je strokovnjak na področju raziskovanja teorij zarot.
 
9. Metin čaj – link: https://metinalista.si/category/metin_caj/
 
Eden boljših slovenskih podcastov, ki ga vodita novinarja in urednika Nataša Briški in Aljaž Pengov Bitenc. Metin čaj je podcast »o medijih, slabih in dobrih praksah, novih tehnologijah in trendih prihodnosti«. S pomočjo sogovornikov, ki večinoma delajo v medijskem prostoru, poslušalec dobi dober vpogled v delovanje medijev, ustvarjanje vsebin in kritičen pristop k dojemanju, kako pomembni so mediji za vse nas. V času pandemije se njihova pomembnost čuti močneje kot kadarkoli prej.
 

Daily Stoic podcast
Daily Stoic podcast
10. The Daily Stoic – link: https://dailystoic.com/podcast/
 
Voditelj Ryan Holiday je avtor številnih knjižnih uspešnic, v zadnjem obdobju pa se večino časa ukvarja s stoicizmom. Vsak delovnik na podcastu objavi kratke meditacije velikih stoikov, ki jih prevaja v sodoben čas. Nekajkrat tedensko pa objavi tudi pogovore z zanimivimi sogovorniki, s katerimi se loteva samoopazovanja, razmišljanja o življenju in naše vloge v njem.
 
To je nekaj podcastov, ki redno spremljajo moj vsakdan. Z njimi spoznavam dobre prakse vodenja pogovorov in razvijanja različnih tem. Vse to mi pride prav pri pripravi epizod za podcast Lovim ravnotežje, ki ga lahko ujamete na vseh podcast aplikacijah in na moji spletni strani (LINK: https://ninagaspari.com/lovimravnotezje-podcast/). Vedno sem vesela mnenj, ocen in povratnih informacij, ki mi jih lahko oddate na aplikaciji, vsak petek pa vas čaka sveža solo ali pogovorna epizoda z navdihujočimi sogovornicami in sogovorniki.
 
 

Več iz rubrike