​Zakaj bi se podjetje odločilo za pisanje bloga

Ko je Justin Hall leta 1994 začel pisati svoj osebni blog na naslovu links.net, si verjetno ni predstavljal, kako bo njegovo početje spremenilo svet interneta v naslednjih desetletjih. 
Fotografija: Prednosti pisanja korporativnih blogov so lahko za podjetja zelo velika. iStock
Odpri galerijo
Prednosti pisanja korporativnih blogov so lahko za podjetja zelo velika. iStock

Podjetja se vedno pogosteje ukvarjajo s pisanjem vsebin, ki jih objavljajo v okviru bloga. Včasih so to poimenovali korporativni blogi, v sedanjosti pa to imenujemo »content marketing«.

Prednosti pisanja korporativnih blogov so lahko za podjetja zelo velika.



Omogočajo dvosmerno komunikacijo z vsemi deležniki, blogi so še vedno obravnavani kot osebne zgodbe ali pa izkustva, kar pomeni, da se razlikujejo od vsebin, ki jih sicer lahko preberemo in so povezane z odnosi z javnostmi. Ker se je večina komunikacije preselila na družbena omrežja, so tudi korporativni blogi začeli počasi zamirati, dokler pred nekaj leti nismo dobili novega »buzzworda«, to je »content marketing«. Čeprav je vsebina precej podobna, je njeno poimenovanje povzročilo povečanje števila podjetij, ki so začela ponujati takšne vsebine.
Vsebine, ki jih objavljajo na korporativnih blogih, se razlikujejo od drugih vsebin po tem, da so manj formalne in lahko precej bolj subjektivne, da so pisci lahko strokovnjaki na tem področju ali pa najdejo pisce, ki jim priskrbijo vsebine, da je komunikacija dvosmerna, vsebina pa kratka, jedrnata in zanimiva. Predvsem pa je sestavljena iz krajših člankov, veliko fotografij in videovsebin.

Blog marketing je osrednje orodje spletnega vsebinskega marketinga. iStock
Blog marketing je osrednje orodje spletnega vsebinskega marketinga. iStock


Zakaj bi se podjetje odločilo za pisanje bloga

Blog marketing je osrednje orodje spletnega vsebinskega marketinga in več kot 60 odstotkov svetovnih spletnih tržnikov ga postavlja na prvo mesto med metodami za pridobivanje novih potencialnih strank in povečanje ugleda blagovne znamke. Če v podjetju primanjkuje kreativnega kadra, ki bi ga vodstvo zaposlilo s pisanjem tovrstnih besedil, lahko poiščejo zunanjega sodelavca, ki s svojim strokovnim znanjem ustvarja primerno vsebino.

Bloger mora poznati podjetje, njegovo poslovanje in naravo dela. Prav zato je priporočljivo, da ga, če je to zunanji sodelavec, predstavniki podjetja na začetku sodelovanja povabijo na sestanek, na katerem skupaj razčistijo pojme, si pojasnijo poslovne zahteve in pregledajo spletni dnevnik. Ko pisec enkrat jasno razume pričakovanja podjetja, lahko komunikacija poteka s preprostimi sporočili po elektronski pošti in z minimalnim sprotnim delom. Blogerji pred vsakim projektom raziščejo področje, saj želijo ustvariti medijsko vsebino, ki bo privlačna, klikana in uspešna na spletu, z uporabo pravih ključnih besed in hiperpovezavami. Zunanji strokovni sodelavec z drugačno perspektivo medijske objave obrne v drugačno smer, kot podjetje pričakuje; bloger naj bi (vsaj uradno) pisal bolj nepristransko.



Ustvarjena vsebina v obliki zapisa, fotografije ali videoposnetka se pojavi v medijih, na internetni strani podjetja, uradnem blogu pisca in promovira na družbenih omrežjih. Influencerji (vplivneži), ki jih bere večtisočglava množica, naj dodatno povedo, kako bo besedilo označeno, saj v Sloveniji velja slediti črki zakona, ki od promocijskih besedil zahtevo posebno oznako.

Več iz rubrike