Za rekord zaslužni Nemci in Slovenci

V prvih osmih mesecih letos na Hrvaškem za 40 odstotkov več turistov in za 27 odstotkov več prenočitev, kot v enakem obdobju leta 2021.
Fotografija: Hrvaška že leta privablja veliko število nemških turistov, ki so tudi letos zaslužni za rekordni prihodek. Foto: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Hrvaška že leta privablja veliko število nemških turistov, ki so tudi letos zaslužni za rekordni prihodek. Foto: Tomi Lombar/Delo

Kot so sporočili iz hrvaškega ministrstva za turizem in šport, je našo sosednjo državo v prvih osmih mesecih obiskalo 15 milijonov turistov, ki so skupaj ustvarili skoraj 87 milijonov prenočitev. Prihodki bi lahko rekord iz leta 2019 presegli za vsaj 800 milijonov evrov, navajajo hrvaški mediji.

image_alt
Hrvaški turizem cilja na manjši delež zasebnih namestitev

Istra ostaja najbolj priljubljena

Po podatkih portala eVisitor, je bilo v prvih osmih mesecih letos na Hrvaškem za 40 odstotkov več turistov in za 27 odstotkov več prenočitev, kot v enakem obdobju lani. V primerjavi z enakim obdobjem leta 2019 pa je bilo doseženih 91 odstotkov prihodov turistov in 96 odstotkov prenočitev.

Od skupnega števila prenočitev so večino oziroma 76,3 milijona ustvarili tujci, medtem ko so zabeležili 10,3 milijona domačih turistov.

Največ prenočitev, in sicer 24,7 milijona, je bilo v Istrski županiji, sledita ji Splitsko-dalmatinska županija s 16 milijoni in Primorsko-goranska županija s 15,3 milijona prenočitev. V Zadarski županiji je bilo ustvarjenih 12,8 milijona nočitev, v Dubrovniško-neretvanski 6,2 milijona in v Šibensko-kninski županiji 5,7 milijona.

image_alt
Hrvaška obala kot nova Azurna obala

Največ prihodkov na račun Nemcev

Kot navaja Poslovni dnevnik, je bil največ turističnih prenočitev deležen Rovinj, ustvarjenih je bilo namreč kar 3,5 milijona nočitev.

Turisti so poleg v Rovinju najraje prespali v Poreču (2,8 milijona) in Medulinu (2,6 milijona), medtem ko so v prvih osmih mesecih v Splitu zabeležili 2,4 milijona prenočitev.

Rovinj je letos poleg Poreča najbolj priljubljena hrvaška turistična destinacija. Foto: Ekaterina_Polischuk/Getty Images/iStockphoto
Rovinj je letos poleg Poreča najbolj priljubljena hrvaška turistična destinacija. Foto: Ekaterina_Polischuk/Getty Images/iStockphoto

Podatki kažejo, da so se turisti v največjem številu odločili za nočitev v apartmajih (33,9 milijona), medtem ko je v kampih prespalo 17,7 milijona dopustnikov, v hotelih pa 17,2.

Največ prihodka od nočitev so prinesli Nemci, sledijo Slovenci, Avstrijci, Poljaki in Italijani, še navaja Poslovni dnevnik.

Največji učinek bo viden v tretjem četrtletju

Ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac čestita celotnemu sektorju in dodaja, da so poleg turističnega prometa, ki je fizično skoraj na ravni leta 2019, še posebej zadovoljni s finančnimi rezultati, ki so celo boljši kot tisti iz obdobja pred pandemijo.

»Kot je pokazal začetek leta, ko je bilo že v prvem četrtletju ustvarjenih več prihodkov od tujih turistov kot v rekordnem letu 2019, se je to nadaljevalo in smo v tekočem delu leta dosegli skoraj 600 milijonov več vrednosti fiskaliziranih računov kot v celotnem letu 2019,« poudarja ministrica, hkrati pa napoveduje zelo dobro posezono.

V drugem četrtletju tega leta je Hrvaška zabeležila 7,7-odstotno rast BDP, čemur po mnenju analitikov, botrujejo ravno dobri rezultati v turizmu. Največji učinek uspešne sezone pa se bo pokazal šele v tretjem četrtletju, menijo. 

image_alt
Hrvaška, destinacija le še za najbogatejše

Več iz rubrike