Yayoi Kusama: ena najbolj uspešnih še živečih umetnic

Yayoi Kusama je japonska umetnica, ki jo zaradi njenega unikatnega umetniškega sloga imenujejo tudi »princesa v pikah«.
Fotografija: Yayoi Kusama, Foto: Ota Fine Arts, Victoria Miro & David Zwirner
Odpri galerijo
Yayoi Kusama, Foto: Ota Fine Arts, Victoria Miro & David Zwirner

Običajno je v umetnosti tako, da ustvarjalci postanejo slavni šele takrat, ko jih ni več med nami, medtem ko še živečim namenjamo premalo pozornosti. Med njimi je ena izmed najbolj uspešnih Japonka Yayoi Kusama, ki deluje na področju sodobne umetnosti. Njene umetnine namreč na dražbah dosegajo najvišje cene.
image_alt
Bogataši si krog prijateljev izbirajo na poseben način

Kusama se je umetnosti posvečala več desetletij, preden je postala prepoznavna. Zaznamuje jo unikaten umetniški slog – pike. Na njene razstave se zdaj zgrinjajo množice ljudi. Med najbolj znanimi razstavami je Infinity Mirrors.

Kusama se je rodila leta 1929 na Japonskem. Vzgojena je bila v trgovski družini, ki je imela v lasti rastlinjak in semenarno. Med drugim so gojili tudi buče, ki jih je Kusama začela risati že kot deklica. Že kot majhna je rada risala in slikala.
 

Starši niso bili naklonjeni njenemu ustvarjanju, ona pa je kljub temu sledila svojim sanjam


Družina ni bila naklonjena njenemu umetniškemu ustvarjanju, vendar Kusami to ni preprečilo, da bi sledila svojim sanjam. Ker si ni mogla privoščiti nakupa umetniških materialov, ja v te namene uporabila blato in stare vreče. Sčasoma je uspela prepričati svoje starše, da se je vpisala v umetniško šolo in izbrala študij slikarstva.
Yayoi Kusama, umetniško delo, Foto: James Deavin
Yayoi Kusama, umetniško delo, Foto: James Deavin

Konec petdesetih let se je preselila v New York. Sprva je bil to zanjo šok, saj je bila kultura povsem drugačna, kot jo je bila vajena. Odločena je bila, da bo mesto osvojila s svojimi umetninami, kar ji je tudi uspelo. Prvo razstavo v New Yorku je otvorila leta 1959, za njo pa še številne druge. Je ena prvih umetnic, ki je začela eksperimentirati s performansom in akcijsko umetnostjo. Ustvarjalno žilico je usmerila tudi v glasbo, oblikovanje, pisanje in modo.

Kusama deluje na različnih umetniških področjih; ustvarja slike, skulpture, predstave in instalacije. Vse te umetnine imajo en skupni imenovalec; pike. Kot je razložila Kusama, jo pike spremljajo že iz otroštva. Kot deklica je imela halucinacije, ki so jo prestrašile. Nahajala se je na polju cvetlic, ki so se začele pogovarjati z njo. Cvetovi so se ji zdeli kot pike, ki jim ni bilo konca, in Kusama se je počutila, kot da izginja v neskončnost. To polje neskončnih pik je nato vpletla v številna umetniška dela.
image_alt
Nastaja novi največji in najglobji bazen na svetu

»Naša zemlja je le ena pika med milijoni zvezd v vesolju. Pike predstavljajo pot v neskončnost. Ko naravo in svoje telo izbrišemo s pikicami, postanemo del enosti našega okolja,« je o lastnem pogledu na pike povedala Kusama.
 

Več iz rubrike