Vsega novega koronavirusa na svetu ni več kot za pločevinko kokakole

Če bi zbrali ves novi koronavirus, ki trenutno kroži po svetu in povzroča pandemijo covida-19, bi ga lahko brez težav spravili v eno samo majhno pločevinko kokakole, je izračunal britanski matematik in s tem dobro ponazoril, kako lahko nekaj tako izredno majhnega, kot je virus, povzroči tako veliko gorja.
Fotografija: FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock 

Izračuna se je lotil matematik Kit Yates z univerze v britanskem Bathu, na svoji spletni strani poroča agencija Reuters.

S pomočjo podatkov o širjenju okužb z novim koronavirusom po vsem svetu ter ocen o t. i. virusni obremenitvi je Yates najprej izračunal, da je na svetu v nekem trenutku približno dva kvintilijona - ali dve milijardi milijard - virusnih delcev sars-cov-2.


Ob upoštevanju, da naj bi bil premer sars-cov-2 v povprečju približno sto nanometrov oziroma sto milijardink metra, je nato izračunal prostornino virusa.

In v zadnjem koraku se je ob upoštevanju dodatnih faktorjev - kot na primer da med okroglimi delci, ko jih zložimo skupaj, ostajajo vrzeli ter da površje novega koronavirusa prekrivajo bodice proteina S - prebil do zaključka, da je skupna prostornina vsega virusa še vedno manjša od majhne, 330-mililitrske pločevinke kokakole, povzema STA.

Več iz rubrike

trendi

Znanstveniki potrdili obstoj portala do pete dimenzije – 5D

Nova študija naj bi našla razlago za temno snov v Vesolju, vendar se opira na odkritje delcev, ki vodijo v drugo dimenzijo.

trendi

Vsega novega koronavirusa na svetu ni več kot za pločevinko kokakole

Če bi zbrali ves novi koronavirus, ki trenutno kroži po svetu in povzroča pandemijo covida-19, bi ga lahko brez težav spravili v eno samo majhno pločevinko kokakole, je izračunal britanski matematik …

trendi

Trendne kopalke za leto 2021

Katere blagovne znamke kopalk bodo hit poletja 2021?

trendi

Dol mi visi sreča, zato sem srečen/srečna

Glavna zapoved sodobne družbe. Življenjski cilj slehernika: najti srečo, ali z drugimi besedami, razmeroma trajno stanje velikega duševnega ugodja. Zakaj se zdi, da smo pri sledenju temu nesrečni bol…

Komentarji: