Vodnik gastronomije Gault&Millau razglasil najboljše v Sloveniji

Eden od najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije Gault&Millau je na nedavnem spletnem dogodku razglasil najboljše v Sloveniji za leto 2021.
Fotografija: Vodnik gastronomije Gault&Millau razglasil najboljše v Sloveniji v letošnjem letu. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Vodnik gastronomije Gault&Millau razglasil najboljše v Sloveniji v letošnjem letu. FOTO: Delo

Najboljši chef 2021 je postal Gregor Vračko iz Hiše Denk iz Zgornje Kungote, z nazivom najboljše restavracije, ki so prijele priznanje štiri kuharske kape, pa se je okitilo šest gostiln.

Restavracije, ki so prejele štiri kuharske kape, so Ošterija Debeluh iz Brežic, Hiša Denk iz Zgornje Kungote, Restavracija Mak iz Maribora, Restavracija Strelec iz Ljubljane, Hiša Franko iz Kobarida in Gostilna pri Lojzetu, dvorec Zemono iz Vipave.

Najboljši chef 2021 je postal Gregor Vračko iz Hiše Denk iz Zgornje Kungote. FOTO: Delo
Najboljši chef 2021 je postal Gregor Vračko iz Hiše Denk iz Zgornje Kungote. FOTO: Delo
Najboljši natakar oziroma sommelier za leto 2021 je postal Grega Repovž iz Gostilne Repovž iz Šentjanža, najboljši slaščičar 2021 pa je Fetiche Patisserie iz Ljubljane. Za najbolj popularno oziroma priljubljeno mesto 2021 so razglasili Wine bar Šuklje iz Ljubljana.

Šefinja tradicije je postala Mojca Trnovec iz Gostilne Mihovec iz Zgornjih Pirnič, za chefa prihodnosti so imenovali Luko Koširja iz gostilne Grič iz Šentjošta nad Horjulom. Za mladega talenta 2021 so razglasili Leona Pintariča iz gostilne Rajh iz Murske Sobote.


Direktorica Gault&Millau Slovenija Mira Šemić je ocenila, da je bilo leto 2020 naporno, a jim je kljub vsemu uspelo poiskati veliko lepih kulinaričnih zgodb. »Nagrade so navdih tudi drugim gostincem in dokaz, da prepoznamo kreativnosti in ustvarjalnost,« je izpostavila.

FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak je dodala, da priznanja Gault&Millau pomenijo veliko priznanje za slovensko gastronomijo, še posebej v času, ko se slovenski turizem in gostinstvo soočata z največjo krizo v svoji zgodovini. »Razmere so zelo zahtevne in potrebnega bo veliko časa, da si bo panoga opomogla,« je povzela.

A danes je po njenih besedah imamo razlog za praznovanje. Pred nami je namreč leto, v katerem je Slovenija evropska gastronomska regija. Leto polno izzivov tako po njenem mnenju prinaša tudi priložnosti, da skupaj slovensko gastronomijo povzdignemo na še višjo raven. »Podelitev nagrad je odličen uvod v to gastronomsko obarvano leto,« je ocenila.

Več iz rubrike