Študija kaže, da je danes sreča bolj povezana z dohodkom

Raziskava Univerze v San Diegu v ZDA kažejo, da se odnos med blaginjo in vodilnimi kazalniki družbenoekonomskega statusa, kot sta izobraževanje in dohodek, nenehno krepi.
Fotografija: Twenge je prišla do zaključka, da se v zadnjem času srečo pogosteje kot prej kupuje za denar. FOTO: Gustavo Frazao / Shutterstock
 
Odpri galerijo
Twenge je prišla do zaključka, da se v zadnjem času srečo pogosteje kot prej kupuje za denar. FOTO: Gustavo Frazao / Shutterstock  

Psihologinja z univerze v San Diegu Jean Twenge in strokovnjakinja za statistiko na univerzi Lynn na Floridi je analizirala podatke iz nacionalne raziskave prebivalstva ZDA, ki je bila opravljena med letoma 1972 in 2016 in v kateri je sodelovalo 44.198 ljudi. Rezultati ankete so bili objavljeni v reviji Ameriškega psihološkega združenja Immotion. Zaključek: višji kot je dohodek, srečnejši so.

Ti podatki se razlikujejo od prejšnjih raziskav, ki so pokazale, da se občutki dobrega počutja nad letnim dohodkom v višini približno 75.000 ameriških dolarjev - ne spreminjajo.

»Bila sem presenečena, da je dohodek tako tesno povezan s srečo in da povezava ne izgine s povečanjem dohodka,« pravi Twenge. In dodaja: »Zdi se, da je dostop do več denarja enak občutku večje blaginje, tudi potem, ko so pokriti glavni stroški.«Študija kaže tudi, da je danes sreča bolj povezana z dohodkom kot v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Twenge je prišla do zaključka, da se v zadnjem času srečo - pogosteje kot prej - kupuje za denar.

Vse to vpliva na občutek dobrega počutja Američanov. Stopnja sreče med belopoltimi neizobraženimi prebivalci ZDA se od leta 2000 zmanjšuje, pri tistih, ki končajo fakulteto, pa ostaja stabilna. Občutek uspeha med neizobraženimi temnopoltimi Američani ostaja nespremenjen, črnci, ki končajo fakulteto, pa se počutijo srečnejše.

Kot navaja strokovnjakinja, rezultati študije sovpadajo s tezo o povečanju neenakosti v razredu v ZDA po volitvah leta 2016. Druga možna razlaga tega bi lahko bila, kot je dejala, dejstvo, da je bilo še pred nekaj leti število zakonskih zvez med ljudmi z nizkimi dohodki in število med tistimi z višjimi dohodki približno enako; zdaj se Američani z nizkimi dohodki manjkrat poročijo. Poročeni ljudje pa običajno pravijo, da so v življenju srečnejši.
 

Več iz rubrike

trendi

Kateri so najbogatejši zvezdniki uspešnice Top Gun: Maverick?

Top Gun: Maverick je postal eden najbolj dobičkonosnih filmov leta 2022, zahvaljujoč se tudi zvedniški ekipi, ki v njem nastopa.

trendi

Katera evropska mesta so kot nalašč za poletno raziskovanje?

Po dolgih omejitvah ter precej mrzli zimi, ki je bila letos v številnih delih Evrope, so poletna potovanja nestrpno pričakovana.

trendi

Valamar namerava do leta 2025 doseči ogljično nevtralnost

Trajnost je bila doslej ena izmed strateških prioritet skupine Valamar, od leta 2015 je namreč zmanjšala svoj ogljični odtis za 70 odstotkov.

trendi

Mama s prodajo modelov za piškote lani zaslužila 230.000 dolarjev

Odkar je leta 2018 odprla svojo trgovino, je mama petih otrok zaslužila skoraj 475.000 dolarjev. Navdih za posel je črpala iz želje, da se reši dolgov.

Komentarji: