Virtualna resničnost za zdravljenje bolečin in fobij

Virtualna resničnost se ne uporablja zgolj za zabavo, koristi lahko tudi ljudem z raznimi bolečinami ali fobijami.
Fotografija: Moški smuča s pomočjo očal in kompleta za virtualno resničnost, Peking, Kitajska, 9. december 2021. Foto: Wang Zhao / AFP
Odpri galerijo
Moški smuča s pomočjo očal in kompleta za virtualno resničnost, Peking, Kitajska, 9. december 2021. Foto: Wang Zhao / AFP

Po poskusih na več področjih britanskega državnega zdravstvenega sistema (NHS), britanska vlada meni, da lahko t. i. 'potopitvene' (ang. immersive) tehnologije »spremenijo« terapijo in zdravstveno oskrbo. Izraz potopitvene tehnologije predstavlja razne tehnologije, kjer se uporabnik 'potopi' v virtualno resničnost (VR). S preizkušenimi posegi, denimo z uporabo VR kompletov za zdravljenje bolečine in fobij, bi lahko NHS vsako leto prihranila dva milijona funtov oziroma 2,34 milijona evrov.

VR se v svetovnem zdravstvenem sektorju hitro razvija

Sarah Hill je po hipoksični poškodbi možganov potrebovala celodnevno oskrbo, zdaj pa ji virtualna resničnost odpira nove svetove, od morskih globin do globokega vesolja in to kar iz udobja njenega doma, navaja BBC News. »Ne morem hoditi, lahko pa se počutim lahkotno in lahko hodim [v VR]. Lahko greš pod gladino morja in si ogledaš vse te ribe. To zmanjšuje mojo tesnobo. Komplet virtualne resničnosti mi je v veliko pomoč,« je za britansko televizijsko mrežo pojasnila Hillova.

image_alt
Prodaja navideznih nepremičnin vse večji biznis

Pamela Hicken, fizioterapevtka Hillove pravi, da njen VR komplet »spodbuja gibanje« in interakcijo. »Imela sem paciente, ki ne morejo govoriti, zdaj pa se pogovarjajo z ljudmi ali živalmi v videu,« je dejala Hickenova. K takšnim dosežkom verjetno veliko doprinese tudi nadzorovano okolje, ki ga omogoča VR.

Virtualna resničnost ima potencial tudi v zdravstvu. Foto: Getty Images
Virtualna resničnost ima potencial tudi v zdravstvu. Foto: Getty Images

Glavna izvršna direktorica velškega vladnega centra za znanosti o življenju Cari-Anne Quinn meni, da bi lahko potopitvene tehnologije pomagale zagotoviti prihodnost sistemov zdravstvenega in socialnega varstva v Walesu in drugod. Tudi nekateri drugi strokovnjaki menijo, da bodo zaradi pozitivnih rezultatov, ki jih lahko vidimo že sedaj, takšne tehnologije v prihodnosti igrale pomembno vlogo.

Kljub pozitivnim rezultatom pa nekateri izzivi ostajajo

Nad potencialom tehnologije je sicer navdušen tudi izvršni direktor podjetja Rescape Innovation Matt Wordley, navaja BBC News. Uveljavljanje potopitvenih tehnologij in njihove uporabe v zdravstvu je primerjal z videoigro in dejal, da smo trenutno v obdobju arkadnih iger, kar pomeni, da je prostora za razvoj in aplikacijo še veliko.

image_alt
Nemčija predstavila prvi samovozeči vlak na svetu

»To kar se bo zgodilo, bo fenomenalno, […] vendar so izzivi vedno prisotni,« je dejal Wordley in dodal, da NHS denimo še nikoli ni imela proračuna za tehnologije VR. Toda pandemija covida-19 je pospešila sprejemanje potopitvene tehnologije. »Pandemija je pokazala, da je mogoče nekatere stvari v NHS narediti hitro, če se odpravijo določene ovire,« meni Wordley. »Zdaj imamo več pozitivnih pogovorov.«

Do leta 2024 naj bi sicer panoga VR po vsem svetu dosegla vrednost ene milijarde evrov. Po podatkih komunikacijskega regulatorja Ofcom je imelo v začetku leta 2020 vsako 17. gospodinjstvo v Združenem kraljestvu VR očala. Družba Statista ocenjuje, da jih bo do konca leta 2021 prodanih 6,1 milijona.

image_alt
Slovenija: najbolj varna evropska država za nočni sprehod

Nekateri strokovnjaki pa opozarjajo na tveganja. V poročilu podjetij za VR in vlade z naslovom The Growing Value of Extended Reality in the UK (Rastoča vrednost razširjene resničnosti v Združenem kraljestvu) so bile opredeljene morebitne težave, vključno s slabostjo in utrujenostjo, če bi bila tehnologija slabo zasnovana.

Več iz rubrike