Velikonočni prazniki prinesli rekordno število turistov

V prvih dveh tednih so zabeležili 50.000 nočitev, od tega je bilo največ turistov iz Avstrije, Nemčije in Slovenje.
Fotografija: V poletnih mesecih najbolj računajo na turiste ki prispejo z letalom. Foto: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
V poletnih mesecih najbolj računajo na turiste ki prispejo z letalom. Foto: Tomi Lombar/Delo

Velikonočni prazniki so otvorili turistično predsezono na hrvaškem, zaradi nedavno ukinjenih ukrepov pa so pričakovanja velika. Kljub vojni v Ukrajini turistični delavci pričakujejo, da bo po dveh letih omejitev, letošnja sezona boljša. Predvsem v Dalmaciji upajo, da bodo številke višje, kot so jih beležili v rekordnih letih.

image_alt
Lahko mesta postanejo podnebno nevtralna?

V poletnih mesecih najbolj računajo na turiste ki prispejo z letalom

Kot navaja Total Croatia, so bili številni dalmatinski hoteli med velikonočnimi prazniki polni in bodo polni tudi še po praznikih. Največ gostov je bilo iz tujine, toplo vreme pa je na obalo privabilo tudi prebivalce drugih delov Hrvaške.

V prvih dveh tednih so zabeležili 50.000 nočitev, od tega je bilo največ turistov iz Avstrije, Nemčije in Slovenje.

Direktorica za turizem Zadarske županije Mihaela Kadija je za hrvaške medije povedala, da tuji gostje večinoma bivajo v hotelih in apartmajih, v poletnih mesecih pa najbolj računajo na turiste ki prispejo z letalom.

Na Hrvaškem letos pričakujejo rekordno število turistov. Foto: Foto: Jure Eržen/Delo
Na Hrvaškem letos pričakujejo rekordno število turistov. Foto: Foto: Jure Eržen/Delo

»Podatki, ki jih pričakujemo letos, bi morali biti podobni tistim, ki smo jih videli leta 2019. To pomeni približno 800 tisoč potnikov,« je povedal Tomislav Žepina, vodja komercialnega oddelka Letališča Zadar.

Veliko število potnikov pričakujejo tudi v Luki Zadar. Covid-19 je leta 2020 pokvaril načrte, zato letos po besedah Đonija Štambuka, začasnega direktorja Luške uprave Zadar, pričakujejo več kot 100.000 potnikov.

Celinski del privablja predvsem domače turiste

Medtem ko obalna Hrvaška beleži veliko število tujih turistov, pa je vzhodni del države vse bolj privlačen za domačine. Lanski trend povečanja števila nočitev v tem delu države se namreč nadaljuje tudi letos.

image_alt
Podcenjen vpliv korona-krize na Kitajskem bo ponovno pretresel svet

Podatki Zavoda za turizem Vukovarsko-srijemske županije kažejo, da se je v prvih treh mesecih letošnjega leta število prenočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani, povečalo za dobrih 40 odstotkov.

Na pozitivne turistične rezultate so vplivali predvsem domači gostje, očitno je njihovo zanimanje za vzhodni del države stabilno in še narašča. Visoke številke nakazujejo, da je turizem mogoče ohraniti tudi v krizah, kot je pandemija, meni direktorica zavoda Rujana Bušić.

»Pomembno je poudariti, da je treba za obstanek turizma na celinskem delu Hrvaške pripisati domačim gostom. So v našem fokusu in so tisti, ki lahko ohranjajo turistično gibanje tudi v krizah, oživljajo turistični potencial in spodbujajo domače gospodarstvo,« pravi Bušićeva in dodaja, da ima županija v valu trenutnih podražitev še vedno dostopne cene in odlično razmerje med ceno in kakovostjo.

image_alt
Spoznajte jahto, ki lahko križari po morju in leti po nebu

Več iz rubrike