Velika, elegantna, cenovno dostopna; ogrevanje v tej hiši stane dva evra na leto

Brez visokotehnoloških trikov. Gradbeni materiali so namenjeni varčevanju z energijo.
Fotografija: Pasivna hiša 10 star. FOTO: The Sociable Weaver
Odpri galerijo
Pasivna hiša 10 star. FOTO: The Sociable Weaver

Graditi ekološko, ne da bi porabili veliko denarja, je umetnost. Ta hiša ne porabi skoraj nič energije, izgleda čudovito in je cenovno dostopna.
 
Kar pri nas velja za varčno pasivno hišo, se v Avstraliji imenuje hiša z 10 zvezdicami. Misli se isto: stavba ne potrebuje nobene zunanje energije za ogrevanje in hlajenje - kar je še posebej pomembno v Avstraliji. Melbournski arhitekti The Sociable Weaver so v Avstraliji zgradili prvo tovrstno hišo. Posebnost te je, da izgleda vrhunsko in ni tako draga. 160 kvadratnih metrov bivalne površine - štiri spalnice, dnevna soba, kopalnica in stranišče - stane slabih 300.000 evrov - vključno z bistvenimi elementi notranje opreme. 

Praktično brez odpadkov


Pasivna hiša 10 star. FOTO: The Sociable Weaver
Pasivna hiša 10 star. FOTO: The Sociable Weaver
Hiša ne samo, da je revolucionarna na področju energije, ampak tudi pri odpadkih.  
 
Na odlagališču odpadkov so med gradnjo končale le tri vreče smeti. Slednje so omogočili lokalni gradbeni materiali brez embalaže. Tudi ostanki teh so bili reciklirani.
 
Hiša je cenovno dostopna predvsem zato, ker ni bila načrtovana kot visokotehnološka hiša. »Odločili smo se za procese in tehnologije, ki so že uveljavljene na trgu in jih naše stranke lahko privoščijo. Nismo želeli oblikovati hiše, ki bi zahtevala zapleteno tehnologijo ali zapletene procese,« so dejali pri The Sociable Weaver, ki so za izvedbo svoje moči združili z Clare Cousins arhitekti.


Brez zapletene tehnologije


Zunanjost hiše je oblečena s ploščami iz trdega lesa, v notranjosti so tla iz poliranega finega betona. Tudi streha v obliki metulja ima svoj namen. Oblike namreč s sončnimi kolektorji optimizira sončne žarke, ki jih hiša izkoristi za ogrevanje. Visoki stropi olajšajo kroženje zraka.
 
Pasivna hiša 10 star. FOTO: The Sociable Weaver
Pasivna hiša 10 star. FOTO: The Sociable Weaver
Oprema hiše vključuje: sončne kolektorje na strehi 5 kW, toplotno črpalko za pripravo tople vode, 10.000-litrski rezervoar za deževnico, dvojno zasteklitev oken in LED osvetlitev.

Ker se hiša ogreva pasivno, torej brez grelca, ki bi moral dovajati dodatno energijo, bi morali - ob običajni porabi energije - stanovalci take hiše v Avstraliji letno plačati približno dva evra za elektriko in ogrevalno energijo, navajajo arhitekti.
 
»Uporabili smo novo izolacijsko tehnologijo, imenovano Bio-Phase Change Material, ki je nameščena v stene in strope za zajem in odvajanje toplote. Tudi v hladnem zimskem dnevu je hiša v notranjosti še vedno topla, ne da bi jo bilo treba dodatno ogrevati.«
 
Seveda je hiša opremljena z organskimi materiali - ta se začne z lesenim pohištvom in sega do bambusovih zobnih ščetk v kopalnici.
 

Več iz rubrike