Velik kmetijski dron za sajenje sončnic

Na sodobni kmetiji v Avstraliji bi lahko zrasla prva cvetlica na svetu, ki jo je posejal brezpilotni letalnik.
Fotografija: Roger Woods in velik kmetijski dron. Foto: Georgie Hewson / ABC News
Odpri galerijo
Roger Woods in velik kmetijski dron. Foto: Georgie Hewson / ABC News

Roger Woods je lastnik sodobne kmetije v avstralskem Queenslandu, ki si pri sajenju semen pomaga z brezpilotnim in daljinsko vodenim letalnikom. Gre za del poskusa, ki je v polnem razcvetu, in že privablja turiste in navdušence z vseh koncev sveta.

Prvi pridelek sončnic, ki je bil v celoti posajen z dronom

Velik kmetijski dron lahko posadi 45.000 semen na hektar s ciljem, da bi jih vzklilo približno 30.000, navaja Euronews. »Ta pridelek sončnic je po našem najboljšem vedenju prvi, ki je bil v celoti posajen z dronom. Velik kmetijski dron, ki ga uporabljamo v komercialne namene, raznaša semena,« je dejal Woods.

image_alt
Svetla prihodnost za drone in avtonomna zračna vozila

Tehnika se sicer že uporablja za pridelke, kot so ječmen, lucerna (alfalfa) in pšenica, vendar so bili mnogi skeptični, da bi se obnesla tudi pri sončnicah. »Sončnice potrebujejo za pravilno rast precej enakomerno medsebojno razdaljo, prav tako pa se precej natančno vključijo, zato so to nekateri izmed izzivov, ki smo jih morali premagati, ko smo jih sejali z droni,« je pojasnil avstralski kmet.

Sončnice. Foto: Getty Images / iStockphoto
Sončnice. Foto: Getty Images / iStockphoto
Poskus je zdaj v polnem razcvetu in privablja turiste z vseh koncev, da bi uživali v priložnosti za fotografiranje in izvedeli več o sodobnih, neinvazivnih kmetijskih praksah, navaja Euronews. Kmetje pravijo, da je ta tehnika manj invazivna od tradicionalnih načinov sajenja, saj manj posega v tla, in upajo, da bodo tehnologijo kmalu prevzeli tudi drugi pridelovalci.

Drone je mogoče izkoristiti na več načinov

Sicer pa sejanje ni edina možnost uporabe brezpilotnih letanikov pri skrbi za dobrobit okolja. Euronews je nedavno poročal o avstralskem zagonskem podjetju AirSeed Technology, ki se z uporabo dronov in umetne inteligence bori proti krčenju gozdov.

image_alt
Video: Samovozeči kmetijski robot z laserji uničuje plevel

»Vsak od naših brezpilotnih letalnikov lahko posadi več kot 40.000 semenskih strokov na dan in leti samostojno,« je za Euronews pojasnil Andrew Walker, izvršni direktor in soustanovitelj podjetja AirSeed Technologies. Podjetje je sicer posadilo že več kot 50.000 dreves, do leta 2024 pa jih želi posaditi skupno 100 milijonov.

Droni sicer pomagajo tudi znanstvenikom pri reševanju ogroženih vrst, kot so morske želve, po požarih v avstralskem grmovju leta 2020 pa so jim prišli prav pri reševanju koal. Okoljevarstveniki upajo, da bo to ključ do reševanja populacije koal v Novem Južnem Walesu. Svetovni sklad za divje živali (WWF) je ugotovil, da bodo koale na vzhodu Avstralije sicer ob trenutni stopnji izginjanja izumrle do leta 2050. Upadanje njihovega števila je pospešilo vedno večje število požarov po vsej državi.

image_alt
Roboti so boljši kmetje kot ljudje

Več iz rubrike