Roboti so boljši kmetje kot ljudje

Podjetje Iron Ox naj bi z roboti pridelalo do 30-krat več pridelka, poraba vode in elektrike pa naj bi bila precej manjša kot na običajnih kmetijah.
Fotografija: Roboti že nadomeščajo zaposlene v kmetijstvu. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Roboti že nadomeščajo zaposlene v kmetijstvu. Foto: Shutterstock

Posledice podnebnih sprememb so vedno bolj vidne, kar se odraža v povečanem številu in obsegu požarov, poplav in drugih naravnih katastrof. Kmetijstvo je eden izmed glavnih svetovnih onesnaževalcev, pri katerem se 40 odstotkov pridelane hrane zavrže, preden ta sploh pride na trgovske police. Bi lahko ti roboti, v katere je investiral tudi Bill Gates, s pomočjo umetne inteligence nadomestili kmete in poskrbeli za bolj trajnostno kmetijstvo?
 

Diplomiral iz robotike, da bi se izognil delu na kmetiji

 
Brandon Alexander se zaveda vplivov, ki jih ima kmetijska industrija na podnebne spremembe. Leta 2015 je pustil redno službo in se odpravil na potovanje po Kaliforniji, saj se je želel na lastne oči prepričati, s kakšnimi težavami se soočajo ameriški kmetje in kako bi jim lahko pomagali robotika in avtomatizacija.
 
image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Alexander je namreč diplomiral iz robotike, da bi se izognil delu na kmetiji. Kljub vsemu se ni mogel izogniti občutku, da bi lahko s svojim delom v kmetijstvu dosegel večji učinek, navaja Reuters. Zato je leta 2018 ustanovil zagonsko podjetje Iron Ox, ki se ukvarja s kmetijsko tehnologijo. »Da bi zares izničili odpadke ter dosegli naslednji nivo trajnosti in vpliva, moramo na novo premisliti o celotnem postopku pridelave,« pojasnjuje Alexander.
 
Robotska roka Ada preverja raven hranilnih snovi v vodi, robot Grover pa prenaša module z rastlinami, Kalifornija, ZDA, 15. september 2021. Foto: Nathan Frandino / Reuters
Robotska roka Ada preverja raven hranilnih snovi v vodi, robot Grover pa prenaša module z rastlinami, Kalifornija, ZDA, 15. september 2021. Foto: Nathan Frandino / Reuters

Predstavniki podjetja Iron Ox pravijo, da je njihovo poslanstvo s pomočjo tehnologije doseči ogljično nevtralen kmetijski sektor. Zagonsko podjetje je pred kratkim dobilo 47 milijonov evrov investicij od vlagateljev, med katerimi je tudi Bill Gates. Roboti, ki jih poganja umetna inteligenca, bi lahko kmetovali bolj trajnostno kot tradicionalni kmetje, trdijo v podjetju iz Silicijeve doline.
 

Grover in Ada

 
Sistem podjetja Iron Ox uporablja umetno inteligenco, ki zagotavlja vsaki rastlini optimalno količino sonca, vode in hranil. V 930 kvadratnih metrov velikem rastlinjaku podjetja v Kaliforniji sta dva robota, Grover in Ada, ki pridelujeta baziliko, jagode in druge pridelke s pomočjo hidroponičnega sistema.
  
image_alt
Kaj se dogaja za zaprtimi vrati plešočih robotov Boston Dynamics

Grover je nizek robot, ki je odgovoren za prenašanje modulov z rastlinami do postaje za doziranje. Tam jih preda robotu z imenom Ada. Postanek je podoben obisku pri zdravniku. Sistem s pomočjo senzorjev preveri raven hranil v vodi in vse druge sestavine, ki so potrebne za optimalno zdravo rast. Po pregledu se prilagojeni odmerki hranil samodejno dozirajo v module z rastlinami preko hidroponičnega sistema.

V podjetju trdijo, da lahko njihovi roboti pridelajo 30-krat več pridelka, za to pa porabijo 90 odstotkov vode in elektrike manj kot na tradicionalnih kmetijah. Vsa odvečna voda je speljana nazaj v hidroponični sistem, kjer se bo kasneje ponovno uporabila.
 
image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

Kmatija na tak način proizvede manj odpadkov in porabi le toliko vode, kolikor je resnično potrebuje. Podatki o pridelkih se nenehno zbirajo, kar umetni inteligenci pomaga, da se sproti uči o potrebah posameznih rastlin.

Več iz rubrike