Veganstvo - korak dalje: Meso, izdelano iz zraka

Ameriški start-up Air Protein je razvil tehnologijo, ki omogoča proizvodnjo mesa in drugih proteinskih živil iz zraka, natančneje iz ogljikovega dioksida.
Fotografija: Air Protein: Bomo lahko živeli od zraka?
 
Odpri galerijo
Air Protein: Bomo lahko živeli od zraka?  

Tehnološka rešitev kalifornijskega Air Protein bi lahko zagotovila trajnostne rešitve v problematiki agrikulture, predvsem živinoreje, obenem pa omilila težave s CO2 in globalnim segrevanjem.

3D-natisnjeni zrezki predstavljajo najnovejši poskus pridelave hrane, za katero mnogi kritiki trdijo, da je ena izmed poglavitnih krivcev za aktualne ekološke težave. Zakaj? Ker se četrtina površine planeta uporablja za govedorejo, tretjina teh kmetijskih površin pa je rezervirana samo za gojenje rastlin, s katerimi hranijo rejene živali. Povpraševanje po mesu pa ob tem še stalno narašča. Do leta 2050 naj bi se povpraševanje povečalo za okoli 70 odstotkov.


Preberite še: Veganstvo je modna muha številka ena


Air Protein na internetni strani ponudi infografiko, ki razloži njihovo vizijo prehranjevanja v prihodnosti.
Air Protein na internetni strani ponudi infografiko, ki razloži njihovo vizijo prehranjevanja v prihodnosti.


Beljakovine s pomočjo posebnih strojev ustvarijo v nekaj dneh. Gre za postopek, podoben tistemu, ki vodi k nastanku jogurta – bakterije (hidrogenotrofi) se namestijo v fermentor, te se nato hranijo z ogljikovim dioksidom in ob tem ustvarjajo snov, ki vsebuje 80 odstotkov beljakovin. Ta rjavkast prah kasneje pretvorijo v hamburgerje, piščančje prsi, testenine, žita, tudi pijačo.

V podjetju Air Protein zapišejo, da ljudje potrebujemo novo radikalno prehransko rešitev, ki bo porabila manj omejenih virov našega planeta. »Kaj pa, če bi lahko ustvarili paleto mesnih izdelkov, ki so prav tako okusni in hranljivi kot običajno meso, a narejeni iz ogljičnega odtisa? Naše najljubše mesne jedi iz piščanca, slanine, zrezkov, klobas in mesnih kroglic bi lahko uživali ob spoznanju, da so narejene brez živali in brez običajnih potreb po zemlji in vodi, ki trenutno izčrpavajo naše naravne vire.«


Preberite še: Volčja lakota po rastlinskem »mesu«


Bomo lahko živeli od zraka?

Več iz rubrike

trendi

Kako se prepletata budizem in znanost

Znanstveniki vse bolj uporabljajo budistično modrost za razumevanje različnih raziskovalnih tem in človeškega stanja. Menihi in redovnice pa zavzeto srkajo najnovejše raziskave. Njihova vprašanja so …

trendi

Blagoslov in prekletstvo à la Michelin

O tem, kako podjetje, ki prodaja gume, odloča o usodi svetovne kulinarike.

trendi

Ženske se manj ličijo. Posledice se že čutijo

Japonsko luksuzno kozmetično podjetje Shiseido se spogleduje s kitajskim spletnim modelom, ki bi podjetju zagotovil rast po pandemiji. Trenutno časi niso rožnati.

trendi

Na dnu oceana poteka lov na minerale, vredne več bilijonov

Najzanimivejša prihodnost tehnologije za drone morda ne bo v zraku, po katerem bi dostavljali pakete za Amazon, ampak pod vodo, kjer bi pomagali odkrivati ogromno bogastvo.

Komentarji: