Veganstvo - korak dalje: Meso, izdelano iz zraka
Ameriški start-up Air Protein je razvil tehnologijo, ki omogoča proizvodnjo mesa in drugih proteinskih živil iz zraka, natančneje iz ogljikovega dioksida.
Odpri galerijo
Tehnološka rešitev kalifornijskega Air Protein bi lahko zagotovila trajnostne rešitve v problematiki agrikulture, predvsem živinoreje, obenem pa omilila težave s CO2 in globalnim segrevanjem.
3D-natisnjeni zrezki predstavljajo najnovejši poskus pridelave hrane, za katero mnogi kritiki trdijo, da je ena izmed poglavitnih krivcev za aktualne ekološke težave. Zakaj? Ker se četrtina površine planeta uporablja za govedorejo, tretjina teh kmetijskih površin pa je rezervirana samo za gojenje rastlin, s katerimi hranijo rejene živali. Povpraševanje po mesu pa ob tem še stalno narašča. Do leta 2050 naj bi se povpraševanje povečalo za okoli 70 odstotkov.
Beljakovine s pomočjo posebnih strojev ustvarijo v nekaj dneh. Gre za postopek, podoben tistemu, ki vodi k nastanku jogurta – bakterije (hidrogenotrofi) se namestijo v fermentor, te se nato hranijo z ogljikovim dioksidom in ob tem ustvarjajo snov, ki vsebuje 80 odstotkov beljakovin. Ta rjavkast prah kasneje pretvorijo v hamburgerje, piščančje prsi, testenine, žita, tudi pijačo.
V podjetju Air Protein zapišejo, da ljudje potrebujemo novo radikalno prehransko rešitev, ki bo porabila manj omejenih virov našega planeta. »Kaj pa, če bi lahko ustvarili paleto mesnih izdelkov, ki so prav tako okusni in hranljivi kot običajno meso, a narejeni iz ogljičnega odtisa? Naše najljubše mesne jedi iz piščanca, slanine, zrezkov, klobas in mesnih kroglic bi lahko uživali ob spoznanju, da so narejene brez živali in brez običajnih potreb po zemlji in vodi, ki trenutno izčrpavajo naše naravne vire.«
Bomo lahko živeli od zraka?
3D-natisnjeni zrezki predstavljajo najnovejši poskus pridelave hrane, za katero mnogi kritiki trdijo, da je ena izmed poglavitnih krivcev za aktualne ekološke težave. Zakaj? Ker se četrtina površine planeta uporablja za govedorejo, tretjina teh kmetijskih površin pa je rezervirana samo za gojenje rastlin, s katerimi hranijo rejene živali. Povpraševanje po mesu pa ob tem še stalno narašča. Do leta 2050 naj bi se povpraševanje povečalo za okoli 70 odstotkov.
Preberite še: Veganstvo je modna muha številka ena
Beljakovine s pomočjo posebnih strojev ustvarijo v nekaj dneh. Gre za postopek, podoben tistemu, ki vodi k nastanku jogurta – bakterije (hidrogenotrofi) se namestijo v fermentor, te se nato hranijo z ogljikovim dioksidom in ob tem ustvarjajo snov, ki vsebuje 80 odstotkov beljakovin. Ta rjavkast prah kasneje pretvorijo v hamburgerje, piščančje prsi, testenine, žita, tudi pijačo.
V podjetju Air Protein zapišejo, da ljudje potrebujemo novo radikalno prehransko rešitev, ki bo porabila manj omejenih virov našega planeta. »Kaj pa, če bi lahko ustvarili paleto mesnih izdelkov, ki so prav tako okusni in hranljivi kot običajno meso, a narejeni iz ogljičnega odtisa? Naše najljubše mesne jedi iz piščanca, slanine, zrezkov, klobas in mesnih kroglic bi lahko uživali ob spoznanju, da so narejene brez živali in brez običajnih potreb po zemlji in vodi, ki trenutno izčrpavajo naše naravne vire.«
Preberite še: Volčja lakota po rastlinskem »mesu«
Bomo lahko živeli od zraka?
Več iz rubrike
Nova razkošna nepremičnina Jennifer Anniston
Zvezdnica serije Prijatelji Jennifer Anniston je nedavno kupila razkošno nepremičnino od Oprah Winfrey.
Kaj možgane ohranja aktivne in zmanjšuje tveganje za demenco?
Strokovnjaki so 11 let analizirali podatke o zdravstvenem stanju več kot 500.000 ljudi, ki ob zaposlitvi niso imeli demence.