"Kontrofrik" Elon Musk ne zaupa delavcem

V Tesli in SpaceX je konec z delom od doma. Musk razume "delo od doma" kot zabušavanje. Delavcem, ki ne bodo prišli v tovarno, napoveduje odpoved.
Fotografija: Kritika Elona Muska glede dela na daljavo ne preseneča, saj je znan po tem, da je v  tovarni delal in spal 120 ur na teden.Foto: ANDREW KELLY/Reuters
Odpri galerijo
Kritika Elona Muska glede dela na daljavo ne preseneča, saj je znan po tem, da je v  tovarni delal in spal 120 ur na teden.Foto: ANDREW KELLY/Reuters

Elon Musk je menda rekel Teslinemu izvršnemu osebju, naj se vrne v pisarno ali da odpoved.

Musk je prepričan, da imajo v ZDA velike težav z delovno etiko, saj se po njegovem mnenju večina izogiba predanemu delu in se brez pravega nadzora izogiba opravljanju dela.

Ali kot je dejal Musk: "Američani se skušajo izogniti odhodu na delo, medtem ko Kitajski delavci "ne bodo niti zapustili tovarne".

Za kaj gre?

V pandemiji smo bili primorani prilagoditi na vsem svetu na drugačen model dela. Osvojili smo novo prakso »delo od doma«. Po večini podjetij doma in v tujini se je izkazal tak način dela kot zelo učinkovit, saj po eni strani omogoča fleksibilnost dela in večjo produktivnost po drugi pa zmanjšuje stroške delodajalcem.

Elon Musk je menda rekel Teslinemu izvršnemu osebju, naj se vrne v pisarno ali da odpoved. Foto: Reuters
Elon Musk je menda rekel Teslinemu izvršnemu osebju, naj se vrne v pisarno ali da odpoved. Foto: Reuters

A Elon Musk očitno meni drugače , saj je včeraj tvitnil, da bi se tisti, ki menijo, da so pisarne zastarele, "morali pretvarjati, da delajo nekje drugje". Milijarder je bil kritičen do dela na daljavo in ameriške delovne etike.

Izvršni direktor Tesle je vodstvenim delavcem proizvajalca električnih avtomobilov povedal, da bodo morali v pisarno prihajati najmanj 40 ur na teden.

Še več: Musk je menda v enem od e-poštnih sporočil dejal, da bo delo na daljavo oziroma odsotnost z delovnega mesta razumel kot odstopno izjavo oziroma odpoved delovnega razmerja.

Milijarder je dejal, da bo naredil izjemo le pri tistih ljudeh, ki jih sam ocenjuje kot "izjemne sodelujoče", vendar bi tudi pri teh izjemnih sodelujočih" bo sam Musk presojal, ali je zaposleni upravičen do dela od doma ali ne.

"Bolj kot ste starejši, bolj vidna mora biti vaša prisotnost," je zapisal Musk po poročanju Electrek.

Elon Musk očitno meni, da samo v proizvodnji in ob prisotnosti ob procesih dela lahko posameznik dela predano, učinkovito in napredno.

Zase je dejal, da je večino svojega časa preživel v tovarni, zato da bi bil zgled vsem zaposlenim in da bi se skupaj učili drug od drugega in v simbiozi razvijali najbolj napredne ideje. Musk je prepričan, da vsak sam v svojem domu ne more biti kreativen in inovativen, kar je za podjetje velika izguba.

image_alt
Tesla: Nova baterija bi lahko delovala kar 100 let

Elon Musk je dejal, da če ne bi bil prisoten v tovarnah, bi šla Tesla že zdavnaj v stečaj.

S tem je seveda jasno povedal, da brez nadzora nadrejenih, ni dobrega dela, saj je povprečna delovna populacija produktivno naravnana le, če čuti in se celo boji nadzora.

Kritika Elona Muska glede dela na daljavo ne preseneča, če se spomnimo, da je že leta leta 2018 Musk v podcastu Recode Decode dejal, da  je zaradi dela v Tesli in SpaceXu včasih prespal kar na tleh tovarne Tesle, saj je za uspeh moral opustite vse v življenju in se tovarni predati več kot 120 ur na teden.

Čeprav je Musk kasneje zmanjšal svoje delo na 80 do 90-urn na teden, pa je še vedno eden največjih kritikov »ameriške delovne etike«, ki jo izjemno podcenjuje, če se spomnimo, da e pred meseci za The Financial Times dejal, da »se Američani skušajo izogniti odhodu na delo, medtem ko Kitajski delavci "ne bodo niti zapustili tovarne".

Več iz rubrike