V Mehiki zasnovali unikatne luksuzne stavbe, ki dihajo z naravo

Edinstvene stanovanjske stavbe v Mehiki so obdane z zelenjem, skoraj v celoti pa jih poganja obnovljiva energija.
Fotografija: Foto: Living The Noom
Odpri galerijo
Foto: Living The Noom

V Mehiki so zasnovali stanovanjske stavbe Living The Noom nenavadne arhitekture, ki pritegnejo številne poglede. Okoli objektov se vertikalno razprostira zelenje, stavbe pa skoraj v celoti delujejo s pomočjo obnovljive energije, poročajo pri Yanko Design.
image_alt
To so najbolj obiskane hrvaške plaže

Unikatne stanovanjske objekte, pri katerih se razkošje prepleta z naravo, je zasnoval Sanzpont Arquitectura. Stavbe se lahko pohvalijo z wellness storitvami ter delovanju na temeljih trajnosti in fleksibilnosti. So štiri-nadstropne in v tlorisu trikotne oblike. Na zunanji fasadi je vertikalno zasajeno bambusovo rastje. Na vrhu objekta se nahaja terasa, na kateri so postavljene sončne celice, manjši vrt pa prebivalcem omogoča pridelavo hrane za lastne potrebe.

Zaradi svoje unikatne arhitekture je objekt prejemnik več nagrad. Osredotoča se na individualne potrebe ljudi, ki tam prebivajo. Stavbe so postavljene v naravno okolje. Medtem ko narava predstavlja 70 odstotkov, zasedajo objekti 30 odstotkov površine. V sklopu objektov so stanovalcem na voljo tudi centri za pomlajevanje, območja za meditacijo, parki, bazeni, ponudba umetniških delavnic, del kompleksa pa je tudi ekološki vrt za zdravo prehrano.
Foto: Living The Noom
Foto: Living The Noom

Edinstvena postavitev pomaga zmanjšati porabo energije za 86 odstotkov


Kompleks Living The Noom je trajnostno zasnovan. Poskrbljeno je za zbiranje deževnice, ločevanje odpadne vode, območja za čiščenje odpadne vode in za kompost. Zelenje ob zunanjih fasadah ne daje zgolj izjemnega estetskega pridiha, ampak je tudi v funkciji čiščenja zraka.

Kompleks obsega tri objekte. Površina stanovanj znaša med 60 in 120 kvadratnih metrov. V vsakem se nahajajo ena, dve ali tri spalnice. Poskrbljeno je, da so vse sobe v stanovanjih dodobra osvetljene, prezračevanje pa poteka na naraven način z obnovo zraka. Arhitekti so povedali, da edinstvena postavitev pomaga zmanjšati porabo energije za kar 85 odstotkov.
image_alt
Podjetniške zgodbe: Kodila

Arhitekti s projektom apelirajo na ljudi, ki si od svojega domovanja želijo nekaj več. Gre za skupnost, ki spodbuja k umetniškemu izražanju, vabi k rekreaciji in meditaciji ter ponuja možnost pridelave zdrave prehrane, hkrati pa deluje v dobrobit narave.

Sobivanje z naravo dokazano zmanjšuje raven stresa, poskrbi, da na dnevni bazi prejmemo zadostno mero kisika in skrbi za večje zadovoljstvo z življenjem na sploh. Kompleks Living The Noom je zasnovan z mislijo na dobrobit tako posameznika kot narave.
 

Več iz rubrike