V Kuala Lampurju v izgradnji druga najvišja stavba na svetu

Burj Khalifa v Dubaju, velja za najvišjo stavbo na svetu. Sledita ji Merdeka 118 in Exchange 106, ki se obe bohotita v Kuala Lampurju.
Fotografija: Druga najvišja stavba na svetu se dviga v Kuala Lampurju. Foto: Posnetek zaslona/CNN Style
Odpri galerijo
Druga najvišja stavba na svetu se dviga v Kuala Lampurju. Foto: Posnetek zaslona/CNN Style

Stavba Merdeka 118, ki se gradi v Maleziji, bo po dokončanju prihodnje leto, druga najvišja stavba na svetu. S 688 metri bo prehitela šanghajski stolp, še vedno pa bo manjša od znamenite Burj Khalife v Dubaju, poročajo tuji mediji.

image_alt
Ikonični hotel Trump International v druge roke

Stavba bo obogatila družbeno energijo in kulturo mesta

V stolpnici bo skoraj 300.000 kvadratnih metrov površin, od tega bo več kot polovica namenjena pisarnam, navaja CNN Style. V stavbi bo tudi nakupovalno središče, mošeja, hotel Park Hyatt in najvišja razgledna ploščad v jugovzhodni Aziji.

Karl Fender iz arhitekturnega podjetja Fender Katsalidis, ki stoji za projektom je dejal, da zasnova simbolično predstavlja bogato kulturno mešanico prebivalcev Malezije, trikotne steklene ploskve na fasadi stavbe pa so navdihnili vzorci, ki jih najdemo v malezijski umetnosti in obrti.

Burj Khalifa. Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS
Burj Khalifa. Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS

»Stavba je bila zasnovana tako, da bo obogatila družbeno energijo in kulturo mesta,« je dejal Fender in dodal, da gre za izjemen dosežek. Ustvariti drugo najvišjo stavbo na svetu obeležuje leta načrtovanja, sodelovanja in trdega dela.

Nebotičnik stoji v zgodovinskem delu Kuala Lampurja in gleda na stadion Merdeka, na katerem je nekdanji voditelj Tunku Abdul Rahman leta 1957 razglasil malezijsko neodvisnost, navaja CNN Style.

V zadnjem času so malezijsko prestolnico preoblikovale moderne stavbe

Projekt je bil napovedan že leta 2010, graditi pa so začeli pred petimi leti. Gradnji so nasprotovali nekateri lokalni aktivisti in borci za kulturno dediščino, saj naj bi stavba kazila zgodovinsko sosesko.

image_alt
Za nočitev v teh hotelih boste morali plačati vrtoglavo ceno

Obzorje Kuala Lampurja so namreč v zadnjem času močno preoblikovali nebotičniki in visoke moderne stavbe. Po podatkih Sveta za visoke stavbe in urbani habitat je malezijska prestolnica 13. najvišje mesto na svetu.

Med letoma 1998 in 2004 sta bila 451,9 metra visoka Petronasova stolpa najvišja na svetu, dokler ni to mesto zasedel 509 metrov visok tajvanski stolp Taipei 101.

Kljub protestom so napovedali otvoritev stolpnice za leto 2021. Zaradi ukrepov povezanih s pandemijo covida-19, so morali leta 2020 projekt začasno ustaviti.

Po zadnjih napovedih poznavalcev naj bi bila zgradba dokončana prihodnje leto.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Cene in življenje v Maleziji (5/5)

Tretja najvišja stavba v Maleziji stoji tudi v Kuala Lampurju. Gre za nebotičnik Exchange 106, visok 445 metrov, ki se nahaja v novi finančni četrti v malezijski prestolnici. Čeprav stavba še ni dokončana, so leta 2019 notranje prostore že zasedli najemniki, še navaja CNN Style.  

Več iz rubrike