Ikonični hotel Trump International v druge roke

Prestižni hotel Donalda Trumpa prehaja v roke skupini Hilton, ki kot prvo namerava hotel preimenovati.
Fotografija: Donald Trump že nekaj časa v finančnih težavah. Foto: Carlos Barria/REUTERS
Odpri galerijo
Donald Trump že nekaj časa v finančnih težavah. Foto: Carlos Barria/REUTERS

Podjetje nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je doseglo dogovor o prodaji pravic do hotela Trump International v Washingtonu DC, poroča BBC.

image_alt
Donald Trump se sooča z novimi finančnimi težavami

Trump želel prodati že leta 2019

Razkošni hotel Donalda Trumpa naj bi po poročanju tujih medijev kupila investicijska družba CGI Merchant Group za 330 milijonov evrov. Pričakuje se, da bo prodaja zaključena v začetku prihodnjega leta, še navajajo tuji mediji.

Stavba, v kateri je luksuzni hotel, sicer ni v lasti družine Trump, temveč imajo ti od leta 2013 sklenjeno najemno pogodbo.

Trump International hotel Washington DC je bil predmet prodaje že dve leti nazaj. Foto: Shutterstock
Trump International hotel Washington DC je bil predmet prodaje že dve leti nazaj. Foto: Shutterstock

Trumpovi so hotel prvič dali na trg leta 2019, a so ga kasneje umaknili. Letos ga je družina vrnila na trg z upanjem, da se bo najemna pogodba prodala za 440 milijonov evrov.

Za obnovitev in preureditev v prestižni hotel naj bi glede na navajanje tujih medijev Trumpova organizacija porabila 176 milijonov evrov. Prvič je hotel svoja vrata odprl leta 2016, tik preden je Trump postal ameriški predsednik.

Kljub visokim gostom hotel prinesel veliko izgubo

Preden je prevzel predsedniško funkcijo, so ga strokovnjaki za etiko pozvali, naj proda hotel, vendar je Trump idejo zavrnil. Hotel je kmalu postal magnet za lobiste in diplomate, ki so iskali naklonjenost ameriškega predsednika, navajajo poznavalci.

image_alt
Kako bogati so Barack Obama, Joe Biden in ostali ameriški predsedniki?

»Donald Trump zdaj prodaja lokacijo štirih let samobogatenja, navzkrižja interesov in ustavne kršitve,« je dejal Noah Bookbinder, predsednik skupine CREW (Državljani za odgovornost in etiko v Washingtonu), ki je tožil Trumpa, ker naj bi prek hotela prejemal plačila od tujih vlad.

Kljub temu pa je hotel v zadnjih letih zabeležil več kot 70 milijonov izgube, ki naj bi nastala še pred pandemijo covida-19. BBC poroča, da je morala Trumpova organizacija iz drugih delov svojega poslovanja v hotel vložiti 24 milijonov evrov.

Prvič je Trump želel najemno pogodbo prodati že leta 2019, vendar si je takrat premislil, saj je zaradi ukrepov med pandemijo vrednost nepremičnine močno upadla.

Koliko bo nekdanji ameriški predsednik zaslužil s prodajo, ni jasno. Podrobnosti iz pogodbe namreč niso znane, navajajo tuji mediji.

Je pa že nekaj časa znano, da se Trump sooča s številnimi finančnimi težavami. Oktobra je tako prvič po 25 letih zdrsnil s Forbesove lestvice 400 najbogatejših Američanov.

image_alt
Trump zaradi milijardnega dolga prodaja svoj luksuz

Razkošni hotel s 263 sobami naj bi investicijska družba, ki je kupila najemno pogodbo, hotel preimenovala v Waldorf Astoria, upravljala pa naj bi ga skupina Hilton, še navaja BBC.  

Več iz rubrike