V Istri še ni bilo boljše turistične sezone

Turizem v Poreču cveti, predčasno je bilo namreč doseženih 2 milijona nočitev.
Fotografija: Še posebej Istra je za tujce zelo privlačna. Foto: Blaž Samec/DELO
Odpri galerijo
Še posebej Istra je za tujce zelo privlačna. Foto: Blaž Samec/DELO

Poreč, ena najbolj obiskanih destinacij, je dosegel dva milijona nočitev, celo mesec dni prej kot lani. Vsi upajo da se bo več kot uspešna sezona nadaljevala in dosegla če ne celo podrla rekord iz leta 2019, ko je bilo zabeleženih 3,5 milijona nočitev.

image_alt
Turistični rekordi na Hrvaškem. Veste, komu gre zahvala?

Pričakuje se boljši zaslužek kot pred pandemijo

»Turizem v Poreču je že v predlanskem letu 2019 dosegel rekordnih tri milijone in pol prenočitev, letos pa se zdi, da je enako povsem dosegljivo,« je dejal Nenad Velenik, direktor Turističnega združenja Poreč. Poudaril je, da se je Poreč opredelil kot destinacija s 4 do 5 zvezdicami, približno 80 odstotkov namestitvenih zmogljivosti je te vrste in te se najprej zapolnijo. Glede na to, da se je povečala turistična taksa, bo tudi zaslužek od turizma boljši, kot je bil leta 2019, meni Velenik.

Kot poroča Poslovni dnevnik, trenutno v Poreču prenočuje 30.000 turistov, ki so nastanjeni predvsem v hotelskih nastanitvah, nato v kampih in nato v zasebnih nastanitvah. Najpogostejši gostje so Nemci, sledijo jim Avstrijci, Slovenci, Hrvati, Italijani, na šestem mestu pa so gostje iz Češke.

image_alt
Za rast cen turističnih namestitev krivi turisti

»Ta turistična sezona je pokazala, da imamo potencial. V predsezoni smo dosegli 30 % boljši rezultat kot v letu 2019«, je povedal Velenik.

Velika pričakovanja tudi za posezono

Celotna istra se trenutno lahko pohvali z odlično turistično sezono. Kot poročajo hrvaški mediji, so namreč za nekaj odstotnih točk že presegli predpandemijski rekord.

Rovinj je letos poleg Poreča najbolj priljubljena hrvaška turistična destinacija. Foto: Ekaterina_Polischuk/Getty Images/iStockphoto
Rovinj je letos poleg Poreča najbolj priljubljena hrvaška turistična destinacija. Foto: Ekaterina_Polischuk/Getty Images/iStockphoto

Milijon in 100 tisoč - večinoma tujih gostov - trenutno doživlja poletno realnost turistične Hrvaške. Poleg Poreča pa so na vrhu lestvice počitniških destinacij Rovinj, Medulin in Umag. 

Direktor Turistične skupnosti istrske županije Denis Ivošević je za hrvaške medije dejal, da verjame, da se tako odlični turistični rezultati lahko nadaljujejo tudi v posezoni, saj so tudi rezervacije v skladu s pričakovanji.

»Naša dinamika je zelo dobra. Doslej smo realizirali približno 60 odstotkov celotnega prometa iz leta 2019, zdaj pa sta ključna obdobja avgust in september, kar naj bi zaokrožilo sliko istrskega turizma.«

image_alt
Hrvaška, destinacija le še za najbogatejše

Več iz rubrike