V ameriških srednjih šolah izvajajo tečaj sreče

Vse bolj raste zavest o pomenu duševnega zdravja med mladimi. Tovrstne tematike postopoma pronicajo tudi v izobraževalni sistem.
Fotografija: Prevelik pudarek dajemo stvarem, za katere mislimo, da nas bodo osrečile. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Prevelik pudarek dajemo stvarem, za katere mislimo, da nas bodo osrečile. Foto: Shutterstock

Duševnemu zdravju mladih se posveča premalo pozornosti. V času pandemije se je to na globalni ravni poslabšalo, problematika pa se je še poglobila. V mesecih izvajanja ukrepov so bili namreč mladi prikrajšani za socializacijo in druženje z vrstniki, kar je mnoge pahnilo v stisko.
image_alt
Študija: Pripadniki plemen bolj zdravi od povprečnega Evropejca

Šola naj bi mladim predstavljala odskočno desko za odraslo življenje. Žal pa izobraževalni sistem vse preveč poudarja kopičenje informacij, namesto da bi otroke in mladostnike opremil tudi z orodji, ki bi jim pomagala lažje in srečnejše krmariti skozi življenje.

Na neki pekinški srednji so za dijake, stare 15 in 16 let, organizirali tečaj sreče in dobrega počutja. Izvajali so ga en semester. Po koncu tečaja so zaznali pozitivne rezultate. Dijaki so bili bolj pozitivno naravnani in uravnovešeni. Izboljšala se je sposobnost tehtanja pozitivnih in negativnih čustev v povezavi z dogodki v življenju, poroča World Economic Forum.
 

Kar 44 odstotkov mladih ima znake slabšega duševnega zdravja


Nedavna študija podjetja Sapien Labs je pokazala, da je mentalno zdravje mladih v precej slabem stanju. V raziskavo so bili vključeni nekateri prebivalci osmih angleško govorečih držav. Avtorji raziskave so uporabili količnik duševnega zdravja, ki preučuje simptome 10 najpogostejših duševnih bolezni. Kar 44 odstotkov anketirancev, starih od 18 do 24 let, je kazalo znake tveganja za razvoj duševnih motenj. V starostni skupini nad 65 let je bilo takih zgolj šest odstotkov, še navaja World Economic Forum.

Laurie Santos, Foto: Elinor Hills
Laurie Santos, Foto: Elinor Hills
Leta 2018 je Laurie Santos, profesorica psihologije na ameriški Univerzi Yale, začela izvajati tečaj Psihologija in dobro življenje. S tem je želela pomagati pri izboljšanju duševnega zdravja študentov. Predmet je zgolj v prvem semestru vpisalo več kot 1200 dodiplomskih študentov.

Na letnemu srečanju v Davosu leta 2019 je Santosova predstavila problematiko duševnega zdravja pri mladih. Po njenim podatkih naj bi bilo približno 40 odstotkov študentov depresivnih, 60 odstotkov pa naj bi jih imelo znake anksioznosti.
Santosova je razložila, da naj bi bili razlogi za tako visoke številke v tem, da mladi (in tudi odrasli) dajejo prevelik poudarek stvarem, za katere mislijo, da jih bodo osrečile, a temu ni tako. Ena od teh stvari je denar.

»Preprosto povedano; iščemo napačne stvari. Kaj je tisto, kar ločuje srečne ljudi od nesrečnih? Količina časa, ki ga preživijo z ljudmi, ki jih imajo radi. Po drugi strani lahko že kratke interakcije z neznanci izboljšajo naše razpoloženje bolj, kot si lahko predstavljamo,« je pojasnila Santosova.
 

550 ameriškim srednješolcem na voljo tečaj sreče


Laurie Santos je v sodelovanju z Univerzo v Connecticutu in National Education Equity Lab zasnovala tečaj o osebnem zadovoljstvu. Brezplačno se ga bo lahko udeležilo 550 ameriških srednješolcev z nizkimi prihodki. Po besedah Santosove je cilj programa dijake opremiti z znanstveno potrjenimi metodami za bolj zadovoljno življenje.
image_alt
Bitcoin in Blockchain: Kaj načrtujejo bančni velikani

Poleg tega je zainteresiranim mladim od leta 2018 na voljo spletna različica tečaja »The Science of Wellbeing«. Prijavljenih je že 3,4 milijona udeležencev. Udeleženci tečaja se lahko naučijo, kako postati bolj srečni.
 

Več iz rubrike