Trenutno najbolje plačana delovna mesta na daljavo

Katera delovna mesta na daljavo so trenutno najbolj aktualna in hkrati najbolje plačana?
Fotografija: FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Pandemija koronavirusne bolezni je ustvarila priložnost, ki spreminja 'igro' na področju dela na daljavo. V nedavni študiji Evropske komisije najvišje plačane vloge pri delu na daljavo izstopajo med visoko usposobljenimi strokovnjaki ter menedžerji na področju znanja in IKT.
 
Ljudje v teh panogah so sicer delali na daljavo že dolgo pred pandemijo covida-19.
 
OneClass, učna platforma za študente, je analizirala podatke, da bi združila najbolj aktualna in najvišje plačana delovna mesta, ki se jih lahko opravlja na daljavo. V raziskavi je bilo ugotovljeno, da najbolj iskani in hkrati najbolje plačani t. i. digitalni nomadi delujejo v eni od treh kategorij: IT, finance in zavarovalništvo ter poslovanje.

image_alt
Neustavljiva volja in predanost delu mlade ekipe slovenskega startupa

 
Spodaj navajamo nekaj najbolj plačanih delovnih mest glede na omenjeno študijo:
  • Inženir storitev v oblaku (Ang. Cloud Engineer)
Tehnološka industrija ponuja veliko dobro plačanih delovnih mest na daljavo, po pandemiji pa ima sektor še naprej močno perspektivo.
 
Tehnološki inženirji, ki ustvarjajo v oblaku, so odgovorni za upravljanje sistemov in procesov v oblaku organizacije.
 
To lahko vključuje: nastavitev arhitektur z uporabo ponudnikov oblakov, kot so AWS, Microsoft Azure, Google Cloud ali drugi, selitev obstoječe infrastrukture v sisteme v oblaku, upravljanje varnosti in dostopa do sistemov v oblaku ter tekoče operativno upravljanje, vzdrževanje in odpravljanje težav.

Povprečna plača se začne pri 160.000 ameriških dolarjev na leto.
  • Arhitekt omrežja (Ang. Network Architect)
Arhitekt omrežja je odgovoren za načrtovanje računalniških omrežij, vključno z lokalnimi omrežji (LAN), širokopasovnimi omrežji (WAN), internetnimi povezavami, intraneti in drugimi sistemi za podatkovno komunikacijo.
 
Njihov cilj je oblikovati stroškovno učinkovite omrežne infrastrukture, ki izpolnjujejo dolgoročne informacijske in poslovne cilje organizacije, hkrati pa podjetju omogočajo izpolnjevanje kratkoročnih ciljev in finančnih obveznosti.

Povprečna plača se začne pri 150.000 dolarji na leto.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
  • Razvijalec programske opreme (Ang. Software Developer) 
Razvijalci programske opreme so kreativni umi programov programske opreme in imajo tehnična znanja za izdelavo teh programov ali nadzor nad njihovim ustvarjanjem s skupino. Ustvarijo programsko opremo, ki uporabnikom omogoča izvajanje določenih nalog v računalniških napravah.

Povprečna plača se začne pri 140.000 dolarji na leto.
  • Direktorji prodaje in trženja (Ang. Sales and Marketing Directors)
Dela v podjetjih, upravljanju ali poklicnih storitvah je mogoče enostavno opraviti na daljavo, stopnje zaposlenosti pa so kljub preglavicam, ki jih je povzročil covid-19, ostale visoke.
 
Direktorji prodaje upravljajo prodajno ekipo, strateško načrtujejo in lansirajo nove izdelke ali storitve ter zagotavljajo, da prodajna skupina izpolnjuje pričakovane prodajne cilje. Vzpostavljajo dobre odnose in razumejo trende strank – dve ključni prednostni nalogi, ki ne zahtevata nujno prisotnosti v pisarni.
 
Podobno je tudi direktor trženja odgovoren za usmerjanje in vodenje oddelka za trženje. Običajno upravljajo trženje podjetja, organizacije ali izdelka in opozarjajo, da podjetje obstaja na trgu.

Povprečna plača se začne pri 140.000 dolarji na leto.

image_alt
Katere storitve je koronska kriza spodbudila in katere potolkla
  • Upravitelj informacijske varnosti (Ang. Information Security Manager)
Upravitelji informacijske varnosti so odgovorni za zaščito računalnikov, omrežij in podatkov organizacije pred računalniškimi virusi, kršitvami varnosti in zlonamernimi hekerskimi napadi. Če pride do vdora v informacijske sisteme organizacije, se lahko izgubijo pomembni in zelo zaupni podatki, podjetje pa se lahko sooči z globami in izgubo prihodkov, ker ni zaščitilo podatkov.
 
Upravitelji informacijske varnosti prepoznajo vsa šibka področja v IT-sistemih, ocenijo varnostne ukrepe, kot so protivirusna programska oprema, gesla in požarni zidovi, in so na preži za vsem, kar bi lahko predstavljalo tveganje v prihodnosti.
 
Tovrstni delavci lahko opravljajo svojo vlogo na isti ravni, ne glede na to, ali so prisotni na sedežu podjetja ali v domači pisarni.
Povprečna plača se začne pri 120.000 dolarji na leto.

FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
  • Podatkovni znanstveniki in aktuarji (Ang. Data Scientists and Actuaries)

Podatkovni znanstveniki in aktuarji imajo odlične možnosti za delo od doma, saj je za žongliranje s številkami praktično vseeno ali se opravlja od doma, ali iz pisarne.

 
Od modeliranja zdravstvenega varstva, izbruhov virusov, do prerazporeditve sredstev, imajo analitične sposobnosti tovrstnih delavcev dragoceno vlogo pri usmerjanju sprememb.
 
Podatkovni znanstveniki imajo znanja tako iz tehnološkega kot družboslovnega sektorja, ki ga uporabljajo za iskanje trendov, upravljanje podatkov in odkrivanje rešitev za poslovne izzive.
 
Aktuar analizira finančne posledice tveganja. Za preučevanje negotovih prihodnjih dogodkov uporabljajo matematiko, statistiko in finančno teorijo.
 
Lahko delajo pri zavarovalnicah, svetovalnih podjetjih, vladi, oddelkih za zaslužke zaposlenih v velikih korporacijah, bolnišnicah, bankah in investicijskih družbah ali podjetjih, ki morajo obvladovati finančno tveganje.
 
Povprečna plače se začne pri 60.000 dolarji na leto.
 

Več iz rubrike