Švedska vrečka za smeti 'brez dna'

Švedsko podjetje Paxxo je predstavilo inovativno večnamensko vrečko za smeti, ki je praktična za uporabo in prijazna do okolja.
Fotografija: Slika, posneta 8. januarja 2021, prikazuje smeti, nakopičene v bližini mesta Priboj v Srbiji. Zahodni Balkan je dom nekaterih najbolj divjih rek v Evropi in najbolj neokrnjenih naravnih površin. Toda neuspešni sistemi ravnanja z odpadki v regiji ogrožajo okolje in javno zdravje. Januarja je močan naliv poudaril problem, potem ko so poplave odnesle smeti s cest in drugih divjih odlagališč v reke. FOTO: Vladimir Živojinović / AFP
Odpri galerijo
Slika, posneta 8. januarja 2021, prikazuje smeti, nakopičene v bližini mesta Priboj v Srbiji. Zahodni Balkan je dom nekaterih najbolj divjih rek v Evropi in najbolj neokrnjenih naravnih površin. Toda neuspešni sistemi ravnanja z odpadki v regiji ogrožajo okolje in javno zdravje. Januarja je močan naliv poudaril problem, potem ko so poplave odnesle smeti s cest in drugih divjih odlagališč v reke. FOTO: Vladimir Živojinović / AFP

Kot družba se čedalje bolj zavedamo, kako pomembno je odgovorno ravnanje z odpadki, saj bomo v nasprotnem primeru z njimi kmalu preplavili svet. Problema pa ne predstavljajo le odpadki sami, temveč tudi vreče, v katere jih odlagamo. Te so večinoma plastične in povzročajo še dodatno onesnaževanje. Številna podjetja tako iščejo boljše rešitve ravnanja z odpadki.
 

Volumen vreče za smeti lahko vsakič znova prilagodite


Kot poroča Input Mag, je švedsko podjetje Paxxo zasnovalo inovativno vrečo za smeti Langopac. Njena posebnost je, da je dolga 125 metrov. Na voljo je v različnih barvah in velikostih, zaradi česar lahko izberete najbolj ustrezno želenemu namenu. Vsakič, ko se odločite, da boste smeti odnesli ven, jo prerežete na želenem mestu. Polno vrečko odnesete, stik pa prevežete in že imate novo vrečko za smeti. Poleg vreče je priloženo še držalo, v katerega jo lahko namestite.

Longopac. FOTO: Paxxo
Longopac. FOTO: Paxxo

 

Okolju prijazna vrečka iz triplastnega polietilena


Vreče z odpadki pogosto nesemo v zunanji smetnjak, še preden je polna. Slednje se dogaja tako doma, kot tudi v bolnišnicah, restavracijah in na drugih javnih mestih, kjer je treba skrbeti za čistočo. S tem, ko odvržemo napol prazne vreče za smeti, prihaja do dodatnih stroškov in kopičenja večje količine plastike v okolju.

Langopac odpravlja to težavo tako, da se velikost vrečke vedno znova prilagodi potrebam.


Vrečka je okolju prijazna, saj je izdelana iz triplastnega polietilena, ki ustvarja kar dve tretjini manj ogljikovega dioksida kot običajne vrečke za smeti. Hkrati je tudi kompaktna. Je nekoliko lažja od običajnih, zaradi načina pakiranja pa so transportni stroški nižji.
 

Podjetje Paxxo

 
Paxxo je švedsko družinsko podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1980. Podjetje stremi k poslanstvi - izdelati trajnostni sistem za vreče. Prizadevajo si za pametnejše rešitve ravnanja z odpadki.

Več iz rubrike