V Bosni izredne okoljske razmere

Po reki Drini v Bosni in Hercegovini plava na tone odpadkov, ki povzročajo izredne okoljske razmere.
Fotografija: FOTO: ELVIS BARUKCIC / AFP
Odpri galerijo
FOTO: ELVIS BARUKCIC / AFP

Po poročanju portala Euronews, po reki Drini v Bosni in Hercegovini plavajo kupi odpadkov. Opaziti je številne plastenke, lesene deske, sode in druge odpadke, ki so praktično zasuli reko. Ti povzročajo izredne okoljske razmere in negativno vplivajo na delovanje regionalne hidroelektrarne, ki leži v oddaljenosti 2,5 kilometra od Višegrada. Hidroelektrarna sicer deluje že od leta 1989, njena nazivna moč pa znaša 315 MW.

FOTO: ELVIS BARUKCIC / AFP
FOTO: ELVIS BARUKCIC / AFP
Pritoki Drine, ki se nahajajo v Črni gori, Srbiji ter Bosni in Hercegovini, s sabo prinašajo še večje količine odpadkov. V zimskem času, ko se struge rek dvigujejo, se na rečnih bregovih odlagajo s tokom prineseni odpadki.

Iz Drine na območju Višegrada sicer vsako leto izvlečejo kar med 6000 in 8000 kubičnih metrov odpadkov. Pred nekaj dnevi je prišlo do zloma pregrade, ki je odpadkom onemogočala dostop do hidroelektrarne. Ti zdaj ogrožajo njeno delovanje. Po ocenah okoljevarstvenikov bo treba zaradi dogodka dodatno odstraniti okoli 4000 kubičnih metrov odpadkov.


Problem, s katerim se srečujejo v Bosni, sicer ni nekaj novega. Znano je namreč, da so balkanske države, kot sta tudi Srbija in Črna gora, slabo organizirane v zvezi z ravnanjem z odpadki. V zadnjem času so le malo naredile za razreševanje te problematike. Posledično tone odpadkov končajo v vodotokih in povzročijo obsežno onesnaževanje.

Bosna in Hercegovina tako od konca vojne, ki jo je prizadela v 90. letih, še vedno precej zaostaja za drugimi evropskimi državami. To je vidno tako pri razvoju gospodarstva kot tudi pri okoljevarstvenih prijemih, ki se jih poslužujejo, še navaja Euronews.

Več iz rubrike

aktualno

Nesrečnik v primeru najdbe kripto zaklada obljublja milijone

Moški je pred leti zavrgel računalniški trdi disk, na katerem je imel 7500 bitcoinov. Sedaj želi premoženje nazaj, a mu oblasti ne dovolijo preiskati smetišča.

aktualno

PKP8: Država bo podjetjem subvencionirala dvig minimalne plače

Ključna ukrepa predloga osmega protikoronskega zakona, ki ga vlada že pripravlja, sta podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo najmanj do konca aprila in subvencije podjetjem ob dvigu minimalne p…

aktualno

Logist leta Viktor Kastelic: V zadnjem letu smo omogočili nemogoče

Direktor podjetja cargo-partner v Sloveniji Viktor Kastelic je bil izbran za Logista leta 2019.

aktualno

General Motors presenetil z letečim cadillacom

General Motors se namerava pridružiti cvetočemu poslu letalskih taksijev eVTOL.

Komentarji: