Število novih podjetij v času pandemije poskočilo

Tudi težke čase znajo nekateri obrniti sebi v prid. Katere države so v preteklem letu beležile največje število novih podjetij?
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Pandemija je dodobra pretresla svetovno gospodarstvo in povzročila zapiranje številnih podjetij. V situaciji so (bila) še posebej prizadeta majhna in srednje velika podjetja, ki glede na podatke World Economic Forum predstavljajo več kot 90 odstotkov vseh podjetij na svetu.

V še tako težkih situacijah pa obstajajo posamezniki, ki so zmožni izkoristiti nove razmere in jih videti kot priložnost za ustvarjanje nove zgodbe. Tako so tudi v tem obdobju nastala tudi številna nova podjetja. Ta ponujajo predvsem digitalne rešitve na najrazličnejših področjih, saj so ob ukrepih, ki omejujejo druženje in vsakodnevne dejavnosti, te še bolj stopile v ospredje.

image_alt
Zadeli so na loteriji, nato pa denar zapravili za te stvari

Največ novih podjetij v Združenem kraljestvu, v ZDA in v Avstraliji

Izsledki najnovejšega Mastercardovega poročila Recovery Insights: Small Business Reset potrjujejo, da je bil v lanskem letu glede na leto poprej opazen porast števila novih podjetij. Ta naj bi bil na globalni ravni kar 32-odstoten.

Največjo rast števila novih podjetij beleži Združeno kraljestvo (101-odstotna rast). Takoj za njim se uvrščajo ZDA (86 odstotkov) in Avstralija (73 odstotkov). Četrto mesto zaseda Nemčija (62 odstotkov), peto pa Kanada (58 odstotkov).

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Na seznamu 10 držav z največjo rastjo števila novo nastalih podjetij lahko zasledimo še Italijo (44-odstotna rast), Francijo (40 odstotkov), Japonsko (38 odstotkov), Brazilijo (35 odstotkov) in Tajsko (29 odstotkov).

V času pandemije smo postali še bolj odvisni od tehnologije. Zaradi zaprtja fizičnih trgovin so se številni odločili za spletno nakupovanje, podjetja so čez noč, kjer je bilo to mogoče, organizirala delo na daljavo. Številne prostočasne dejavnosti kot so vadba, ogledi raznih dogodkov, udeležba na tečajih in seminarjih, ki smo jih prej izvajali zunaj domačega okolja in v povezovanju z drugimi ljudmi, so bile naenkrat dostopne izključno prek računalniških zaslonov. Vse to je dalo izhodišča za zagon novih podjetij, pojasnjujejo na spletni strani World Economic Forum.

image_alt
Kitajska vodi revolucijo v maloprodaji

Hkrati pospešena digitalizacija obstoječih podjetij

V preteklem letu pa ni prišlo le do ustanovitve velikega števila novih tehnoloških podjetij. Tudi številna obstoječa podjetja so se odločila za vključevanje prvih ali dodatnih digitalnih rešitev, ki so jim omogočala (uspešnejše) poslovanje v novih razmerah. World Economic Forum za primer podaja Brazilijo, v kateri se je število podjetij, ki so v letu 2020 prvič vzpostavila spletne rešitve, v primerjavi z letom 2019 povečalo za kar 208 odstotkov. V Nemčiji je prišlo po drugi strani na tem področju do 38-odstotne rasti.

Več iz rubrike