Status "neporočen" ali "samski" še vedno sramota

Nadležno vprašanje Ali se videvaš s kom? razkriva predsodke pred samskim statusom. Je bolj normalno imeti partnerja, 1,61 otroka in psa kot biti sam?
Fotografija: Vsi samski aktivno iščejo nekoga in ker še niso našli pravega, mora biti z njimi nekaj narobe. FOTO:REUTERS/Mike Blake
Odpri galerijo
Vsi samski aktivno iščejo nekoga in ker še niso našli pravega, mora biti z njimi nekaj narobe. FOTO:REUTERS/Mike Blake

Število samskih se povečuje, a kljub temu vsi zatrjujejo svojim bližnjim, da bodo kmalu našli nekoga. Zakaj vse to usmiljenje?

Vprašanje, zakaj je nekdo »še vedno« samski in zagotavljanje, da bo »kmalu našel svojo osebo«, se morda zdi empatičen, morda celo občutljiv način, kako spodbujati svoje samske prijatelje.

Prekomerno število vprašanj s strani zaskrbljenih prijateljev in družine kaže na to, da je sramotenje samskosti v družbi še vedno zelo prisotno. Foto. Shutterstock
Prekomerno število vprašanj s strani zaskrbljenih prijateljev in družine kaže na to, da je sramotenje samskosti v družbi še vedno zelo prisotno. Foto. Shutterstock

Vendar pa ti enostavni stavki predstavljajo »sramotenje samskosti« (engl. single shaming) in so verjetno bolj škodljivi kot koristni.

Občutek manjvrednosti, če si samski

Sramotenje samskosti je posledica negativne pristranskosti do ljudi, ki nimajo partnerja – vsi ki so samski so zagotovo žalostni in osamljeni.

Vsi samski aktivno iščejo nekoga in ker še niso našli pravega mora biti z njimi nekaj narobe.

Vse te stereotipe potencirajo nenehni pritiski družbenih standardov, ki narekujejo, da je normalno, da ima vsak partnerjea, 1,61 otroka in psa. Če ima posameznik vse to, potem ima vse sestavine za srečno življenje.

image_alt
Narcisi

Že desetletja pa ljudje vztrajno premišljujemo o družbenih normah in zadnje raziskave kažejo, da je je sramotenje samega sebe zaradi samskosti še vedno zelo močno.

Število samskih drastično narašča

BBC Worklife je poročal, da se je sramotenje samskih med pandemijo Covid-19 celo povečalo. Samske so spraševali, na koga bi se lahko zanesli med zaprtjem in karanteno in čeprav je 59% vprašanih trdilo, da s samskostjo nimajo težav, so bili kljub temu deležni več dodatnih vsiljivih vprašanj.

Več kot polovica ugotavlja, da je v redu biti malo sam. Foto. Shutterstock
Več kot polovica ugotavlja, da je v redu biti malo sam. Foto. Shutterstock

Zaradi naraščanja števila samskih oseb se kljub vsemu zdi, da se samski vse bolj sprejemajo in da število ljudi, ki se prostovoljno odločijo za samsko življenje narašča. Zato lahko upamo, da bo kmalu prišlo do družbenega napredka, ki bo omilil stigmatizacijo.

Kot vsak družbeni predsodek pa tudi sramotenje samskosti ni porazdeljeno enakomerno

Največ sramotenja morajo prenašati ženske, saj večina kultur poveličuje poroko in rojstvo otrok.

Pomembno bi bilo razmisliti o načinu s katerim kot družba opisujemo samske ženske in na kakšen način govorimo o samskih moških.

Psihologinja dr. Bella M. DePaulo, ki je večino svoje akademske kariere posvetila raziskovanju prostora samskih in samskosti v sodobni družbi pravi: »V skladu s konvencionalno modrostjo, ki ni niti modra niti pravilna, ženske bolj skrbi za poroko. Zato so ženske tudi pogosteje izpostavljene nadležnim vprašanjem, kot so – Ali se videvaš s kom? Seveda pa so derogativno obravnavani lahko tudi samski moški. Hitro se jih lahko obtoži, da so otročji, ne znajo skrbeti sami zase ali pa, da so obsedeni s seksom.«

Več kot polovica ugotavlja, da je v redu biti malo sam

Nedavna raziskava, ki jo je naredila aplikacija za spletne zmenke Bumble, kaže na to, da je 53% uporabnikov in anketirancev ugotovilo, da je vredu biti nekaj časa sam. To so ugotovili med pandemijo Covida-19, v kateri so nekateri samski ljudje uživali bolj, kot posamezniki v partnerskih zvezah. Kljub temu pa ta statistika kaže tudi to, da pa ostalih 47% ljudi med pandemijo ni uživalo v izolaciji.

Poročali so, da so dobili prekomerno število vprašanj s strani zaskrbljenih prijateljev in družine, kar je kazalo na to, da je sramotenje samskosti v družbi še vedno zelo prisotno.

Spreminjajoča se demografija nudi upanje, da se bo odnos do samskih spremenil in jih osvobodil stigmatizacije.

Novejše statistike kažejo na to, da je samskih posameznikov vsako leto več. Težko bo vztrajati v sramotenju samskih, če jih bo, vsaj tako kažejo raziskave v ZDA, kmalu več kot polovica.

image_alt
Vpliv ljubezni na vodenje

Več iz rubrike