Polavtomatiziran VAR že na svetovnem prvenstvu v Katarju

Fifa je za letošnje svetovno prvenstvo napovedala uporabo nove tehnologije za spremljanje prepovedanega položaja med tekmo.
Fotografija: V središču adidasove uradne žoge svetovnega prvenstva Al Rihla bo nameščen senzor inercialnih merilnih enot (IMU). FOTO: Fifa
Odpri galerijo
V središču adidasove uradne žoge svetovnega prvenstva Al Rihla bo nameščen senzor inercialnih merilnih enot (IMU). FOTO: Fifa

Svetovno prvenstvo v nogometu se bo letos v Katarju začelo 21. novembra in končalo 18. decembra. Na mundialu bo ekipa delivcev pravice prvič uporabila orodje, ki bo sodnikom na igrišču pomagalo pri sprejemanju hitrejših in bolj natančnih odločitev glede prepovedanega položaja.

image_alt
Ujeti v Katarju: Svetovno prvenstvo v nogometu in sodobno suženjstvo

Po tem, ko je mednarodna nogometna federacija (Fifa) leta 2018 na svetovnem prvenstvu v Rusiji vzpostavila sodniškega pomočnika oziroma t. i. VAR - Video assistant referee, zdaj sledi nadgradnja. Predsednik Fife Gianni Infantino je že pred leti dejal, da stremijo k izkoristku celotnega potenciala tehnologije v nogometu, v tem smislu pa želijo izboljšati tudi obstoječa orodja. Pri Fifi so zato prepričani, da bo nogomet v prihodnjih treh letih ostal v stiku z najnovejšo tehnologijo.

Na spletni strani mednarodne federacije piše, da so trenutni VAR in polavtomatizirano tehnologijo za spremljanje prepovedanega položaja, v sodelovanju z Adidasom, ostalimi partnerji, delovno skupino, ki je zadolžena za inovacije, in ponudniki tehnologije, nadgrajevali že zadnjih nekaj let.

Kamere in žoga

»Nova tehnologija uporablja 12 posebnih kamer za sledenje, ki so nameščene pod streho stadiona. Sledijo lahko žogi, na sekundo pa lahko kar 50 krat spremljajo tudi 29 točk na vsakem posameznem igralcu, medtem ko računajo njihovo točno pozicijo na igrišču. Teh 29 točk vključujejo vse ude in skrajne točke igralca, ki so ključne pri ugotavljanju prepovedanega položaja,« novo pridobitev v nogometu opišejo na Fifi.

Še en ključen element pri novem pristopu ugotavljanja prepovedanega položaja je Adidasova uradna žoga na svetovnem prvenstvu v Katarju Al Rihla. V žogi bo namreč senzor inercialnih merilnih enot (IMU), ki bo nameščen v središču žoge. Podatki, ki bodo zbrani z omenjenim senzorjem, bodo poslani v VAR sobo 500 krat na sekundo, kar bo dalo točne podatke, kdaj podajalec brcne žogo - to je tudi osnova za ugotavljanje prepovedanega položaja.

Podatki, ki jih zberejo kamere in senzorji v žogi, so uporabljenij tudi za ustvarjanje 3D animacije, ki podrobno prikaže pozicijo igralcev in premik žoge. FOTO: Fifa
Podatki, ki jih zberejo kamere in senzorji v žogi, so uporabljenij tudi za ustvarjanje 3D animacije, ki podrobno prikaže pozicijo igralcev in premik žoge. FOTO: Fifa

Opozorila, če igralec v prepovedanem položaju prejme žogo

»V kombinaciji sledenja udom igralcev in žogi, ter ob uporabi umetne inteligence, nova tehnologija prinaša avtomatizirana opozorila v primeru prepovedanega položaja za sodniško ekipo v sobi VAR. Slednji prejmejo opozorila, če je napadalni igralec bil v prepovedanem položaju in je ob tem prejel žogo od svojega soigralca,« razlagajo pri Fifi, a ob tem dodajajo, da še preden je o prepovedanem položaju obveščen sodnik na igrišču, dogajanje preverijo sodniki v sobi VAR, s tem ko si ročno ogledajo avtomatsko določeno točko podaje in zastavljeno črto, ki določa prepovedan položaj.

Kot še pojasnjujejo, celoten postopek traja le nekaj sekund, ugotavljanje prepovedanega položaja pa je tako bolj točno.

Po tem, ko prepovedan položaj potrdijo v sobi VAR, odločitev pa sprejeme tudi sodnik na igrišču, so podatki, ki jih zberejo kamere in senzorji v žogi, uporabljeni za ustvarjanje 3D animacije, ki podrobno prikaže pozicijo igralcev in premik žoge.

Več iz rubrike