Pod Los Angelesom rastejo Muskovi predori

Elon Musk z revolucionarnim projektom želi zmanjšati promet v mestih. Primerna rešitev se mu zdijo podzemni predori.
Fotografija: AP Pictures
Odpri galerijo
AP Pictures

Ameriški milijarder in ustanovitelj tehnoloških podjetij Tesla in SpaceX Elon Musk je predstavil prvi odsek načrtovane mreže podzemnih predorov, po katerih bo možno potovati z veliko hitrostjo. Musk upa, da bo s tem revolucionarnim projektom rešil prometne zagate Los Angelesa.

Testni predor, ki ga je zgradilo Muskovo podjetje Boring Company, vodi od parkirišča pri sedežu podjetja SpaceX v Hawthornu v jugozahodnem delu Los Angelesa do bližnje poslovne cone. Izgradnja 1,8 kilometra dolgega predora s premerom 3,65 metra je stala 10 milijonov dolarjev.

AP Pictures
AP Pictures

Po Muskovih načrtih naj bi po podzemni mreži vozili električni avtomobili, ki bi jih z dvigali spustili v predore in jih tam postavili na tračnice, po katerih bi lahko vozili s hitrostjo do 240 kilometrov na uro.

»S takšno hitrostjo boste imeli občutek, kot da se teleportirate po mestu,« je pred odprtjem testnega predora na Twitterju zapisal Musk.

Idejo za t. i. Loop je dobil pred dvema letoma, ko je na poti od svoje vile v Bel Airu do sedeža SpaceX obtičal v prometnem zamašku in bentil, da se mu bo zaradi zastojev zmešalo. Za to pot običajno porabi več kot uro in pol.

AP Pictures
AP Pictures

Več iz rubrike

trendi

Kako se prepletata budizem in znanost

Znanstveniki vse bolj uporabljajo budistično modrost za razumevanje različnih raziskovalnih tem in človeškega stanja. Menihi in redovnice pa zavzeto srkajo najnovejše raziskave. Njihova vprašanja so …

trendi

Blagoslov in prekletstvo à la Michelin

O tem, kako podjetje, ki prodaja gume, odloča o usodi svetovne kulinarike.

trendi

Ženske se manj ličijo. Posledice se že čutijo

Japonsko luksuzno kozmetično podjetje Shiseido se spogleduje s kitajskim spletnim modelom, ki bi podjetju zagotovil rast po pandemiji. Trenutno časi niso rožnati.

trendi

Na dnu oceana poteka lov na minerale, vredne več bilijonov

Najzanimivejša prihodnost tehnologije za drone morda ne bo v zraku, po katerem bi dostavljali pakete za Amazon, ampak pod vodo, kjer bi pomagali odkrivati ogromno bogastvo.

Komentarji: