Onesnaženost: Umetna pljuča v New Delhiju v nekaj dneh počrnela

V New Delhiju, enem najbolj onesnaženih mest na svetu, so v začetku meseca razstavili umetna pljuča, s katerimi so želeli opozoriti na nevarnost smoga. Bela pljuča so v desetih dneh postala temno rjava.
Fotografija: Shutterstock
Odpri galerijo
Shutterstock

Velika pljuča so 3. novembra postavili na zemljišču bolnišnice Sir Ganga Ram. Opremljena so bila s filtri trdih delcev in naj bi posnemala delovanje človeškega telesa. "Najbolj osupljivo je, kako hitro so pljuča postala črna. To je naravnost zastrašujoče. Zdravstvene posledice tega bodo katastrofalne," je dejal specialist za pljučne bolezni Arvind Kumar, ki sodeluje v kampanji za povečanje osveščenosti o nevarnostih onesnaževanja zraka. 

V New Delhiju je raven nevarnih delcev PM 2,5 dosegla stopnjo 263, kar je desetkrat več od priporočljive ravni, kažejo podatki ameriškega veleposlaništva v indijski prestolnici, ki neodvisno spremlja kakovost zraka.


Širite posel v Indijo? Preberite nasvete, kje so tam največje priložnosti za Slovence.


Da je stopnja onesnaženosti zraka nad mestom izjemno visoka in da očitno imajo viri onesnaževanja na tleh vpliv tudi visoko v ozračju, je ugotovil že slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič, ko je pol leta nazaj preletel cel svet in na okoljevarstveni misiji meril koncentracije črnega ogljika.

Leta 2014 je bilo mesto New Delhi razglašeno kot najbolj onesnaženo mesto na svetu in zaradi tega je tri leta kasneje indijsko vrhovno sodišče prepovedalo prodajo skoraj milijon novih vozil, ki ne ustrezajo novim standardom emisij izpušnih plinov. 

 

 

 

Več iz rubrike