Novi, naprednejši, zmogljivejši Bluetooth je tu!

Podjetje Bluetooth Special Interest Group je pravkar objavilo, da so razvili novo generacijo Bluetootha
Fotografija: FOTO: Delo
Odpri galerijo
FOTO: Delo

Podjetje Bluetooth Special Interest Group je pravkar objavilo, da so dokončali končne specifikacije za Bluetooth LE, naslednjo različico Bluetootha, ki obljublja obsežne izboljšave zmogljivosti za slušalke in ušesne čepke.

V čem se nova specifikacija Bluetooth LE razlikuje od starejše različice?

Ključna nadgradnja je novi kodek LC3, ki je bil zasnovan tako, da omogoča boljši zvok pri nižjih prenosnih hitrostih. Na spletni strani združenja Bluetooth SIG je navedeno, da bo LC3 "razvojnim programerjem prinesel izjemno fleksibilnost, saj bo omogočil boljše oblikovne kompromise med ključnimi lastnostmi izdelkov, kot sta kakovost zvoka in poraba energije".

Auracast: enostaven pretok zvoka prek Bluetootha

Druga velika sprememba, ki jo bo prinesel LE je Auracast, tehnologija, ki lahko oddaja sinhroniziran zvočni tok v več slušalk. Z Auracastom lahko skupina prijateljev hkrati "uglasi" en sam tok zvoka, tako da lahko vsi poslušajo isto glasbo, podcast, videoposnetek TikTok ali kakršen koli drug zvok, ki ga želijo poslušati.

image_alt
Trg nosljive tehnologije v razmahu

Prednosti tehnologije Auracast se razširijo tudi na gledanje televizije, saj lahko oddajnike Bluetooth LE vgradite v televizorje. Tako bi lahko več gledalcev s slušalkami gledalo isti program, glasnost pa bi bila prilagojena osebnemu okusu. Pri tem scenariju ni potrebe po zvočni plošči ali drugi strojno zahtevni zunanji zvočni opremi.

Druga velika sprememba, ki jo bo prinesel LE je Auracast, tehnologija, ki lahko oddaja sinhroniziran zvočni tok v več slušalk FOTO: Delo
Druga velika sprememba, ki jo bo prinesel LE je Auracast, tehnologija, ki lahko oddaja sinhroniziran zvočni tok v več slušalk FOTO: Delo

Podjetje Bluetooth SIG ima načrte za Auracast, ki segajo tudi zunaj doma. Video zasloni v javnih prostorih bi lahko ostali "nemi", spremljajoči zvok pa bi se oddajal brezžično in bi bil dostopen vsem, ki imajo slušalke ali ušesne slušalke s podporo Bluetooth LE. Postopek za izvedbo bi bil podoben javnemu brezžičnemu omrežju Wi-Fi, kjer se z nastavitvami telefona prijavite in začnete zvok tudi predvajati.

Druga najboljša uporaba sistema Auracast bi bila za muzejske razstave, kjer bi obiskovalci lahko izbrali predvajanje izbranega ogleda, in koncerti, kjer bi udeleženci lahko dostopali do "osebne" mešanice, ki bi imela čistejši zvok. Bluetooth LE in Auracast imata tudi daljnosežne rešitve za ljudi s slušnimi težavami, ki bi sicer težko slišali glasbo, zvočne posnetke filmov in različne vrste javnega zvoka, kot so obvestila na letališčih.

Analiza: Ali bo napredni Bluetooth tudi slušalkah AirPods Pro 2?

Apple običajno dela stvari po svoje, zato smo skeptični glede zvoka brez izgub v AirPods 2. (To in dejstvo, da v beta različici iOS 16 ni zaslediti nobenih dokazov, ki bi kazali na nasprotno). In to kljub dejstvu, da je bila celotna knjižnica Apple Music posodobljena na zvok brez izgub, naročniki pa lahko do skladb v višji ločljivosti dostopajo brez dodatnih stroškov.

Applovi izdelki sicer podpirajo osnovni Bluetooth, Bluetooth LE pa je različica tehnologije naslednje generacije, zato je verjetno, da se bo pojavila v prihodnjih Applovih izdelkih, kot so AirPods Pro 2.

Več iz rubrike