Trg nosljive tehnologije v razmahu

Trg nosljivih medicinskih pripomočkov zajema tudi diagnostične naprave, ki lahko pomagajo napovedovati in analizirati bolezni.
Fotografija: Trg nosljive tehnologije je tako obsežen kot naša domišljija. Foto: Gustau Nacarino/Reuters
Odpri galerijo
Trg nosljive tehnologije je tako obsežen kot naša domišljija. Foto: Gustau Nacarino/Reuters

Aplikacije za sledenje telesni pripravljenosti, pametne ure, vsadki in pametna oblačila; trg nosljive tehnologije je tako obsežen kot naša domišljija. Izumlja se vedno več nosljivih naprav in medtem ko se nekatere od njih uporabljajo v posebnih panogah in so nekoliko bolj za lase privlečene, so se nekatere izkazale kot zelo praktične za vsakdanjo uporabo.

image_alt
Zanimivo: Odkrit nov način shranjevanja električne energije

Ben Mercer iz podjetja Leisure Lakes Bikes raziskuje in spremlja najnovejše inovacije v zdravstveni industriji. Po njegovih besedah segajo začetki tako imenovane nosljive tehnologije že dolgo nazaj. Kot je pojasnil za Digital Journal, je prvo takšno tehnologijo izumil nekdanji profesor matematike in upravitelj Hedge sklada Edward Thorp v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Skupaj s tako imenovanim 'očetom informacijske teorije' Claudom Shannonom sta ustvarila majhen računalnik, ki ga je bilo mogoče spraviti v čevelj. Naprava je lahko predvidela, kam bo padla kroglica med igranjem rulete.

Od takrat so na trg prišli prva ročna ura s kalkulatorjem, Walkman, digitalni slušni aparati in nosljiva brezžična spletna kamera. Kasneje pa so revolucijo nosljive tehnologije zaznamovali izum iPoda, slušalk Bluetooth, Fitbita, ure Apple Watch in številnih drugih izumov.

Revolucijo nosljive tehnologije je zaznamoval tudi ikonični 'walkman'. Foto: HANDOUT/Reuters
Revolucijo nosljive tehnologije je zaznamoval tudi ikonični 'walkman'. Foto: HANDOUT/Reuters

Mercer ugotavlja, da se je trg nosljive tehnologije v zadnjih nekaj letih močno razmahnil. Globalna poraba za nosljive naprave se je namreč med letoma 2019 in 2022 povečala za 103 odstotke.

Vedno večja obsedenost z nosljivo tehnologijo po Mercerjevih besedah temelji na porastu zavesti o zdravju in dobrem počutju, razmahu mode športnih oblačil, večji povezljivosti in želji po personalizaciji.

Nosljiva tehnologija v zdravstveni industriji

Mercer ocenjuje, da je uporaba tovrstne tehnologije najbolj razširjena v zdravstvu.

Med pandemijo covida-19 je bilo več prizadevanj usmerjenih v izboljšanje zdravstvenega sektorja, zato ne preseneča, da je v ta proces vtkana tudi nosljiva tehnologija.

image_alt
Virtualna resničnost je tu. Metaverzum je strašljiv!

Trg nosljivih medicinskih pripomočkov, ki naj bi po nekaterih napovedih zrasel s 17,50 milijarde dolarjev leta 2021 na 37,59 milijarde dolarjev leta 2026, zajema tudi diagnostične naprave, ki lahko pomagajo napovedovati in analizirati bolezni.

Njihova uporaba ni velika le pri spremljanju telesnega zdravja, kot so diagnostika prebavil, srca in ožilja ter presnove, temveč tudi na področjih duševnega zdravja, motenj spanja in nevrologije, navaja Digital Journal.

S pomočjo nosljive tehnologije pa so poenostavljeni tudi redni obiski pri splošnem zdravniku. Podjetje Augmedix je razvilo napravo, ki vključuje očala Google Glass, s pomočjo katerih je interakcija med pacientom in zdravnikom v živo posredovana zdravstvenim administratorjem, kar prihrani veliko časa pri pisanju pacientovih kartonov in izvidov.

Sledenje telesni pripravljenosti in zmogljivosti na višji ravni

Nosljiva zdravstvena tehnologija se razteza tudi na področju fitnesa in prehrane ter ima bolj praktično uporabo v našem vsakdanjem življenju. Sem spadajo pametne ure in Fitbiti, ki s pomočjo senzorjev zbirajo podatke o našem osebnem zdravju in vadbi.

Mercer meni, da je to še eno področje za rast: »Čeprav so te naprave za zdravje in telesno pripravljenost morda že nekaj časa na voljo, se nenehno izboljšujejo, da bi zadovoljile zahteve potrošnikov.«

image_alt
Humanoidni roboti: Moderna obsesija ali temelj prihodnosti?

Več iz rubrike