Zanimivo: Odkrit nov način shranjevanja električne energije

Ste vedeli, da lahko pesek več mesecev shranjuje toploto pri približno 500 stopinjah Celzija?
Fotografija: Peščena baterija - visok siv stolp, napolnjen z nizkokakovostnim peskom. Foto: Polar Night Energy
Odpri galerijo
Peščena baterija - visok siv stolp, napolnjen z nizkokakovostnim peskom. Foto: Polar Night Energy

Novo tehnologijo sta razvila mlada finska inženirja Tommi Eronen in Markku Ylonen, ustanovitelja podjetja Polar Night Energy. Sončna energija, shranjena v »peščenih baterijah«, bi lahko Fincem ali državljanom drugih severnih držav, pomagala lažje preživeti dolgo mrzlo zimo.

Problem shranjevanja energije

Približno 100 ton drobnega peska, nakopičenega v silosu, je konec maja 'zaživelo' v elektrarni v jugozahodnem finskem mestu – ravno v času, ko je Putin v povračilo za vstop v Nato odrezal državo od sveta. Čeprav številne druge raziskovalne skupine preizkušajo meje peska kot skladišča zelene energije, sta dvojica prva, ki sta ga uspešno pritrdila na komercialno elektrarno.

image_alt
Naključno, toda revolucionarno odkritje, ki lahko spremeni naš svet

»Pogovarjali smo se o tem, kako bi lahko - če bi imeli možnost oblikovati skupnost po svoje - rešili energetski problem v tako omejenem okolju. Potem pa precej hitro, zlasti tu na severu, naletiš na problem shranjevanja energije, če poskušaš energijo proizvajati čim bolj čisto,« je za Euronews pojasnil eden izmed soustanoviteljev.

Tommi Eronen in Markku Ylonen, ustanovitelja podjetja Polar Night Energy. Foto: Polar Night Energy
Tommi Eronen in Markku Ylonen, ustanovitelja podjetja Polar Night Energy. Foto: Polar Night Energy

Prijatelji so se začeli poigravati z idejami in se odločili za pesek kot cenovno ugoden način shranjevanja obilne električne energije, proizvedene ob močnem soncu ali vetru. Iskanje načina shranjevanja teh spremenljivih obnovljivih virov energije je ključnega pomena za izkoriščanje njihovega polnega potenciala. Litijeve baterije se dobro obnesejo pri določenih aplikacijah, pojasnjuje Ylonen, vendar poleg okoljskih težav in stroškov ne morejo sprejeti velike količine energije.

Kako sploh delujejo peščene baterije?

Izkazalo se je, da so peščena zrna presenetljivo prostorna, ko gre za shranjevanje energije, poleg tega pa je struktura baterije precej preprosta, kot je razvidno iz slike zgoraj. Visok siv stolp je napolnjen z nizkokakovostnim peskom, ki se polni s toploto od presežkov sončne in vetrne energije. To deluje s postopkom, imenovanim uporovno segrevanje, pri katerem toplota nastaja zaradi trenja, ki nastane pri prehodu električnega toka skozi material, ki ni superprevodnik. Vroč zrak nato kroži v posodi prek toplotnega izmenjevalnika.

image_alt
Avstrija: Hiter rast vetrnih elektrarn

Pesek lahko več mesecev shranjuje toploto pri približno 500 stopinjah Celzija, kar predstavlja dragoceno zalogo cenejše energije v zimskem času. Ko je to potrebno, baterija izprazni vroč zrak in segreje vodo v omrežju daljinskega ogrevanja, ki oskrbuje bližnje mesto. Od tega imajo koristi stanovanja, pisarne in celo lokalni plavalni bazen.

Skladiščenje peska v velikem zbiralniku sicer ni nič posebnega, vendar pa Ylonen pravi, da se »najzahtevnejši del zgodi v računalniku«. Vedeti morajo, kako se energija ali toplota giblje v skladišču, da ves čas vedo, koliko je je na voljo in s kakšno hitrostjo lahko praznjenje in polnjenje poteka. Za shranjevanje energije lahko sicer uporabijo kateri koli pesek, ki ima dovolj visoko gostoto vokviru določenih termodinamičnih parametrov.

image_alt
Avstralska vas, kjer domove že 40 let napaja sončna energija

Več iz rubrike