Avstrija: Hiter rast vetrnih elektrarn

Avstrija je vse bolj "posejana" z vetrnicami. V to obliko proizvodnje električne energije se vedno več investira.
Fotografija: Vetrne elektrarne, Avstrija Foto: © Markus Axnix
Odpri galerijo
Vetrne elektrarne, Avstrija Foto: © Markus Axnix

Vse več je območij v Avstriji, predvsem na severovzhodu države, v Spodnji Avstriji in na Gradiščanskem, kjer v pokrajini prevladujejo "gozdovi" vetrnic.

V to obliko proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov se veliko vlaga, zato bo njihovo število v državi tudi letos poskočilo.

Horizont južno od Dunaja. Foto: © Georg in Verena Popp
Horizont južno od Dunaja. Foto: © Georg in Verena Popp

Po podatkih interesne skupnosti Windkraft je konec leta 2021 bilo v Avstriji skupno 1307 vetrnih elektrarn s skupno zmogljivostjo 3300 megavatov (MW). Količina električne energije, ki so jo lani proizvedle, je znašala 7,6 milijarde kilovatnih ur (kWh). To je več kot na primer proizvodnja v jedrski elektrarni, kot je Krško, kjer le v rekordnih letih proizvedejo nekaj več kot šest milijard kWh letno.

image_alt
Dih jemajoči ekološki hoteli

V začetku letošnjega leta so vetrne elektrarne v Avstriji proizvajale električno energijo ekvivalentno porabi približno 2,2 milijona gospodinjstev, torej skoraj vsakeg drugega v državi.

Veter je še zmeraj vir le manjšega dela celotne proizvodnje električne energije v državi, vendar ta delež nenehno raste. Lani je znašal približno 11 odstotkov.

Prva vetrna elektrarna v Avstriji je bila priključena na javno elektroenergetsko omrežje leta 1994. Imela je zmogljivost le 0,1 MW. Vse do začetka 21. stoletja je bilo večinsko mnenje avstrijskih meteorologov, da v državi ni dovolj vetra za večjo proizvodnjo električne energije.

Na drugi strani je bilo nekaj navdušencev, ki niso v to verjeli. Ti pionirji so tudi natančno izmerili zračne tokove v različnih delih države in ugotovili, da so hribovita predalpska območja, pa tudi nižine v vzhodni Avstriji, pravzaprav idealne za vetrne elektrarne.

Njihova gradnja v Avstriji je stekla v začetku tega stoletja, vendar je zakonodaja zaostajala in bistveno ovirala hitrejšo rast te veje energetike.

Leta 2012 je začel veljati novelirani zakon o ekološki elektriki. Po tem vsako leto število vetrnih elektrarn hitro narašča. Od skupno 1307 v državi na zadnji dan lanskega leta jih je največ (735) v Spodnji Avstriji. Sledi Gradiščansko (427), na tretjem mestu je Štajerska (104). V Zgornji Avstriji jih je 30, na Dunaju devet, dve pa so na Koroškem. V treh zahodnih avstrijskih pokrajinah - Salzburgu, Tirolski in Vorarlbergu - niso zgradili nobene. Največje vetrnice so trenutno na Gradiščanskem, kjer v povprečju ena ima nominalno moč skoraj 3 MW.

Velikani nove generacije

Iz leta v leto se po svetu gradijo vse večje vetrne elektrarne. Konec lanskega avgusta je kitajsko podjetje MingYang Smart Energy napovedalo, da bo začelo graditi rekordno veliko: 264 metrov visoko s premerom rotorja 242 metrov. Pravijo, da bo njegova moč 16 MW, torej bo z elektriko oskrbovala 20.000 gospodinjstev.

image_alt
Prva trajnostna poslovna stvaba v Sloveniji

Evropa ne zaostaja veliko: sredi junija je podjetje Siemens Gamesa na Danskem izdelalo prototip rotorja s premerom 236 metrov. Postavljen bo na tako imenovane offshore vetrnice, tiste ki so na morju. Nominalna moč turbine s takšnim rotorjem bo 14 MW. Serijska proizvodnja je napovedana za leto 2024.

Vetrne elektrarne, Avstrija Foto: © Markus Axnix
Vetrne elektrarne, Avstrija Foto: © Markus Axnix

V Avstriji je bila v začetku letošnjega leta povprečna moč ene vetrne elektrarne nekaj več kot 2,5 MW. Povprečna inštalirana moč raste, ker se gradijo nove, močnejše in istočasno demontirajo nekatere starejše in šibkejše. Lani so demontirali 57 vetrnic skupne moči 103,3 MW in postavili 69 novih s skupno močjo 298,2 MW. Iz tega je razvidno, da je imela eliminirana vetrnica povprečno moč 1,81 MW, novozgrajena pa v povprečju ima 4,32 MW. Povprečni premer rotorja vetrne elektrarne, zgrajene lani v državi, je bil 139 metrov.

Letošnji avstrijski načrt je zgraditi skupno 115 novih vetrnih elektrarn s skupno nominalno močjo 456,6 MW: 57 novih v Spodnji Avstriji, 40 na Gradiščanskem, eno v Zgornji Avstriji, osem na Koroškem in devet na Štajerskem. Skupna vrednost naložb je 665 milijonov evrov. Demontaža obstoječih ni predvidena, tako da naj bi konec leta 2022 v Avstriji obratovalo 1422 vetrnih elektrarn s skupno močjo 3757 MW.

image_alt
Prva trajnostna poslovna stvaba v Sloveniji

Več iz rubrike