Virtualna resničnost je tu. Metaverzum je strašljiv!

Kaj je te teden novega na področju metaverzuma: med vodilnimi podjetji Adobe Inc.
Fotografija: Stvari se v metaverzumu in širšem svetu web 3 premikajo zelo hitro FOTO: Delo
Odpri galerijo
Stvari se v metaverzumu in širšem svetu web 3 premikajo zelo hitro FOTO: Delo

»Kaj pravzaprav je metaverzum? Ideja nikakor ni nova. V znanstvenofantastičnem svetu se z njo igrajo že dolgo in ne govorim le o Matrci ali Tronu. Besedo »metaverse« oziroma metaverzum, ki se mi zdi primernejši izraz kot »metavesolje«, je leta 1992 skoval avtor Neal Stephenson v romanu Snow Crash. Govori namreč o tridimenzionalnem navideznem svetu, v katerem ljudje med seboj in umetno inteligenco komunicirajo preko avatarjev – digitalnih podob«, je z tehnozvezdje zapisal Marko Kodelja.

Stvari se v metaverzumu in širšem svetu web 3 premikajo zelo hitro. Odvisno koga vprašate, ampak ta futuristični prostor je morda naslednja velika stvar za trženje, lahko pa, da gre le za pretirano modno muho. Tukaj je vse, kar morate vedeti o preteklem tednu:

Samsung

Tehnološki velikan Samsung je pripravil virtualni oder za svoj najnovejši dogodek: virtualni koncert pop zvezdnice Charli XCX, ki ga bo gostil Roblox. Dogodek, ki se imenuje Samsung Superstar Galaxy se je odvil 17. junija in je združil pop kulturo, videoigre in virtualno modo.

Lacostov krokodil plava v web3

Francoska modna blagovna znamka Lacoste uveljavlja svoje pravice v web3 z novim izpadom NFT, imenovanim "UNDW3". NFT prikazujejo krokodila, žival, ki jo poznamo iz logotipa blagovne znamke, ki grozeče prihaja iz temnega bazena vode. Novica o UNDW3 je prišla kmalu po začetku delovanja Lacostovega strežnika Discord, ki je po navedbah znamke v 48 urah prejel "več kot 30.000 naročnikov".

Zdi se, da Adobe zdaj izkorišča to moč, saj je vse večji interes podjetja, da postane vodilni digitalni oblikovalski studio v 3D svetu razvijajočega se metaverzuma FOTO: Delo
Zdi se, da Adobe zdaj izkorišča to moč, saj je vse večji interes podjetja, da postane vodilni digitalni oblikovalski studio v 3D svetu razvijajočega se metaverzuma FOTO: Delo

Adobe Inc.

Podjetje za programsko opremo Adobe Inc. je ta teden objavilo, da bo spremenilo nekaj svojih orodij, saj jih želi narediti bolj združljive z računalniki Apple in njihovimi računalniškimi čipi serije "M". Applovi čipi so številnim področjem grafičnega oblikovanja zagotovili večjo procesorsko moč in s tem tudi ustvarjalni potencial. Zdi se, da Adobe zdaj izkorišča to moč, saj je vse večji interes podjetja, da postane vodilni digitalni oblikovalski studio v 3D svetu razvijajočega se metaverzuma.

McKinsey pravi, da bi lahko vrednost metaverzuma do leta 2030 dosegla 5 milijard dolarjev

Novo poročilo svetovalne družbe McKinsey & Company ugotavlja, da bi lahko virtualni trg, ki že začenja cveteti v metaverzumu, do leta 2030 dosegel vrtoglavo vrednost 5 milijard dolarjev. Poročilo navaja, da bo elektronsko poslovanje predstavljalo približno polovico te tržne vrednosti. Tudi oglaševanje bo po napovedih predstavljalo pomemben del - nekje med 144 in 206 milijardami dolarjev.

V poročilu je navedeno, da v metaverzum vlagajo predvsem velika tehnološka podjetja in blagovne znamke, ki "iščejo inovativne načine, kako prehiteti konkurenco".

image_alt
Mark Zuckerberg prepričan, da bodo ljudje kmalu 'živeli' v Facebooku

Družba Coinbase odpušča zaposlene v pripravah na "še eno kripto zimo«

Kriza kriptovalut se nadaljuje. V začetku tega tedna je podjetje za izmenjavo kriptovalut Coinbase napovedalo, da bo odpustilo 18 % svoje delovne sile - skupaj več kot 1 000 zaposlenih, da bi racionaliziralo poslovanje med recesijo, za katero trdijo, da je že praktično tu.

Tudi druga podjetja za trgovanje s kriptovalutami, med drugim Crypto.com in Gemini Trust, so napovedala načrte, da bodo zaradi nenehnega padca na trgu kriptovalut odpustila nekaj svojih zaposlenih.

Več iz rubrike