Neverjetno: Računalniški zaslon kar v kontaktnih lečah

Si predstavljate, da bi lahko katerekoli podatke ali informacije kadarkoli preprosto videli pred očmi?
Fotografija: Pametne kontaktne leče prinašajo podatke neposredno v uporabnikovo vidno polje. Foto: Mojo
Odpri galerijo
Pametne kontaktne leče prinašajo podatke neposredno v uporabnikovo vidno polje. Foto: Mojo

Predstavljajte si, da morate imeti govor, a namesto da bi gledali v zapiske, se vam besede pomikajo pred očmi, ne glede na to, v katero smer pogledate. Ali pa, da ste glasbenik, ki ima pred očmi besedilo ali akorde. Takšne funkcije v prihodnosti obljubljajo nekateri proizvajalci pametnih kontaktnih leč.

Prihodnost je tukaj…skoraj

Steve Sinclair iz podjetja Mojo, ki razvija pametne kontaktne leče, obljublja stvari, ki se nam ta hip morda zdijo skoraj nemogoče. Njegovo podjetje bo kmalu začelo obsežno testiranje pametnih kontaktnih leč na ljudeh, ki bodo uporabniku omogočile prikazovalnik, za katerega se zdi, da lebdi pred njegovimi očmi, navaja BBC News.

Pametne kontaktne leče bi lahko bile zelo koristne. Foto: Mojo
Pametne kontaktne leče bi lahko bile zelo koristne. Foto: Mojo

T. i. 'skleralna leča' (večja leča, ki sega do očesnih beločnic) izdelka popravlja uporabnikov vid, vključuje pa tudi majhen zaslon microLED, pametne senzorje in polprevodniške baterije. »Ustvarili smo prototip, ki dejansko deluje in ga je mogoče nositi, kmalu pa ga bomo tudi interno testirali,« pravi Sinclair in dodaja: »Zdaj je na vrsti zanimiv del, ko bomo začeli optimizirati zmogljivost in moč ter ga nosili dlje časa, da bi dokazali, da ga lahko nosimo ves dan.«

image_alt
Srečanje s smrtjo – znanost potrdila resničnost »videnja luči«

V teku so tudi raziskave za izdelavo leč, ki lahko diagnosticirajo in zdravijo bolezenska stanja, od bolezni oči do sladkorne bolezni ali celo raka, tako da sledijo določenim biomarkerjem, kot so raven svetlobe, z rakom povezane molekule ali količina glukoze v solzah, povzema BBC News. Ekipa na Univerzi v Surreyju je denimo izdelala pametno kontaktno lečo, ki vsebuje fotodetektor za sprejemanje optičnih informacij, temperaturni senzor za diagnosticiranje morebitnih bolezni roženice in senzor za spremljanje ravni glukoze v solzni tekočini.

»Naredili smo jo zelo ploščato, z zelo tanko mrežasto plastjo, senzorsko plast pa lahko namestimo neposredno na kontaktno lečo, tako da se neposredno dotika očesa in je v stiku s solzno raztopino,« pravi Yunlong Zhao, predavatelj za shranjevanje energije in bioelektroniko na Univerzi v Surreyju. »Občutek boste imeli, da je nošenje bolj udobno, saj je bolj prilagodljiva, in ker je neposreden stik z raztopino solz, lahko zagotovi natančnejše rezultate zaznavanja.«

Na poti so še številne ovire

Eden od izzivov bo denimo njihovo napajanje z baterijami, ki bodo očitno morale biti neverjetno majhne, vendar kljub temu precej zmogljive. Podjetje Mojo svoj izdelek še vedno preizkuša, vendar želi, da bi lahko stranke njegove leče nosile ves dan, ne da bi jih morale polniti.

image_alt
Izjemne inovacije na področju zdravstvene oskrbe

»Pričakuje se, da informacij iz leče ne boste prejemali neprestano, temveč v kratkih trenutkih čez dan. Dejanska življenjska doba baterije bo odvisna od načina in pogostosti uporabe, tako kot je to danes pri pametnem telefonu ali pametni uri,« je po navedbi BBC News pojasnil tiskovni predstavnik podjetja. Vendar ne le tehnične, pojavljajo se tudi moralne zagate, namreč pametne kontaktne leče bi lahko bile zelo invazivne do varovanja osebnih podatkov.

Rebecca Rojas, članica Ameriške akademije za optometrijo opozarja, da bo treba pametne kontaktne leče uporabljati previdno. Foto: Columbia University
Rebecca Rojas, članica Ameriške akademije za optometrijo opozarja, da bo treba pametne kontaktne leče uporabljati previdno. Foto: Columbia University

Poleg tega obstajajo še pomisleki v zvezi z izdelkom, ki so znani vsem, ki nosijo običajne kontaktne leče. Vsaka vrsta kontaktnih leč lahko predstavlja tveganje za zdravje oči, če ni ustrezno oskrbovana ali pravilno nameščena. Sinclair sicer poudarja, da je pametne leče mogoče programirati tako, da zaznajo, ali so dovolj očiščene, in celo opozorijo uporabnike, ko jih je treba zamenjati.

image_alt
Odprtje trgovin brez blagajn, v katerih kupec vzame izdelke in odide

Podjetje načrtuje tudi sodelovanje z optometristi pri predpisovanju in nadzoru. »Ne moreš kar tako predstaviti nečesa, kot je pametna kontaktna leča, in pričakovati, da jo bodo vsi sprejeli že prvi dan,« je dejal Sinclair in dodal: »Tako kot za vse nove potrošniške izdelke bo trajalo nekaj časa, vendar menimo, da je neizogibno, da bo vsa naša očesna oprema sčasoma postala pametna.«

Več iz rubrike

trendi

Časa je zmanjkalo: Zaradi segrevanja lahko ostanemo brez milijard

Svetovno gospodarstvo bi lahko do leta 2070 utrpelo 178.000 milijard dolarjev izgube, če se ne odzove na podnebne spremembe.

trendi

Kateri so najbogatejši zvezdniki uspešnice Top Gun: Maverick?

Top Gun: Maverick je postal eden najbolj dobičkonosnih filmov leta 2022, zahvaljujoč se tudi zvedniški ekipi, ki v njem nastopa.

trendi

Katera evropska mesta so kot nalašč za poletno raziskovanje?

Po dolgih omejitvah ter precej mrzli zimi, ki je bila letos v številnih delih Evrope, so poletna potovanja nestrpno pričakovana.

trendi

Valamar namerava do leta 2025 doseči ogljično nevtralnost

Trajnost je bila doslej ena izmed strateških prioritet skupine Valamar, od leta 2015 je namreč zmanjšala svoj ogljični odtis za 70 odstotkov.

Komentarji: